Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtezőre készülve: A négy kapott gól ellenére helyt állt női válogatottunk

Nem kígyóztak hosszú sorok a Hidegkuti stadionnál, pedig ingyenes volt a belépés, és az időjárás is kellemes volt. A skandinávok egy félidő alatt eldöntötték a találkozót.

A két válogatotton kívül jelen voltak az U19-es EB-selejtezőn szereplő lányok is. A belgák is kilátogattak a találkozóra, amely előtt két jubilánst is köszöntöttek. Szabó Boglárka és Sipos Lilla egyaránt huszonötödször öltötte magára a címeres mezt.

Egyből magához ragadta a kezdeményezést a dán együttes, amely elképesztő fölényben kezdte a találkozót. Már az első öt percben három nagy ziccert hagytak ki az EB bronzérmes hölgyek. Majd a kilencedik percben góllá érett a mezőnyfölény. Nielsen egy távoli lövést küldött Szőcs Réka kapujába, majd két perccel később Harder egy kipattanót pofozott be. Ezután némileg visszavettek a vendégek, de így is több nagy lehetőségük volt, a magyar védelem azonban hősiesen védte a „várat”. Kicsivel több, mint fél óra elteltével már három volt oda. Egy remek szögletkombináció végén Nanna Christiansen a tizenhatos és az oldalvonal közötti területről, huszonöt méterről emelte át Szőcs Rékát. A dánok dinamikában és védekezésben is megmutatták, hogy miért tartoznak a világ, de legalábbis Európa elitjébe. Az egyetlen magyar helyzet az utolsó percben Vágó Fanni nevéhez fűződik, ám lövését magabiztosan fogta a dán kapus.

A szünetben mindkét szakvezető frissített, ám a dánok az első támadásukból gólt szereztek. Ehhez mindössze tíz másodperc kellett. Harder tizenhét méteres lövését nem tudta védeni Szőcs Réka. A folytatásban is domináltak a vendégek, de két helyzete akadt a mieinknek is, ha egy kicsit pontosabbak a befejezések, gólt is szerezhettünk volna. A két szélen próbálta megbontani a védelmet Szabó Boglárka és Szabó Viktória, szó mi szó, időnként sikerült, és ha a balhátvéd Szabó Viktória egy kicsit rutinosabb, látványos gólt szerezhetett volna, de nem vette észre, hogy a dán portás jócskán kint áll a kapujából. A hajrában Szőcs Rékának kellett bemutatnia két nagy bravúrt, így maradt a négygólos végeredmény.

Ami a magyar csapatot illeti, nem vallott szégyent, sőt hősies küzdelemben maradt alul, bár a dánok szinte egykapuztak a találkozó nagy részében. Most egy hónapnyi szünet, aztán októberben világbajnoki selejtező, ahol az osztrákokkal mérkőzik Vágó Attila együttese.

„Fontos volt, hogy a vb-selejtezők előtt erős riválissal mérkőzzünk, ez maradéktalanul megvalósult, a világ egyik legjobb csapata volt az ellenfél. A dánok jóval előttünk járnak, a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, milyen tempóban játszanak a legmagasabb szinten. Ilyen különbséggel is megérdemelt a dánok győzelme, de a játékosaimat nem lehet elmarasztalni, becsületesen tették a dolgukat, meggyőződésem, hogy ha rendszeresen ilyen meccseket tudnánk játszani, nagyot léphetnénk előre.” – értékelt a lefújás után Vágó Attila szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak.

Szabó Viktória, válogatottunk és a Ferencváros tehetsége a következőképpen értékelt: „Igen nagyon nehéz volt a találkozó. Mivel a dánok sajnos előrébb járnak néhány dologban, mint mi. Köztük abban, hogy fizikálisan jobban vannak felépítve, ezáltal dinamikusabb és gyorsabb a játékuk is, mint a mienk. Próbáltuk felvenni a ritmust, amit úgy érzek néha sikerült, de ez nem tartott sokáig, mert ismét fölénk kerekedtek. Azért mi próbáltunk mindent megtenni, küzdeni és ma ennyire futotta.”

A védelem oszlopa, Szeitl Szilvia szerint nagyon nehéz értékelni a mai összecsapást, mert a skandináv együttes fényévekkel megelőzi a magyar válogatottat: „Nagyon nehéz értékelni, a dánok évszázadokkal előttünk járnak futásban, dinamikában, és mindenben. Ez a meccs bebizonyította, hogy mi még nagyon messze vagyunk az elittől! Próbáltunk mindent megtenni azért, hogy ne csak védekezzünk, de most ennyi sikerült az elit ellen.” Az osztrákok elleni világbajnoki selejtezővel kapcsolatban mindkét játékos reméli, hogy sikerül szoros mérkőzést játszani, illetve nyerni.

Magyarország – Dánia 0-4 (0-3)
Hidegkuti stadion, 300 néző, vezette: Gaál Gyöngyi (Nagy Tímea, Vad Anita)
Magyarország: Szőcs Réka – Szeitl Szilvia, Tóth Alexandra, Demeter Réka (Tálosi Szabina, 76.), Szabó Viktória – Szabó Boglárka (Kaján Zsanett, 76.), Csiszár Henrietta (Palkovics Nóra, a szünetben), Hummel-Smuczer Angéla (Tell Zsófia, a szünetben), Rácz Zsanett (Zágor Bernadett, a szünetben) – Pádár Anita (Sipos Lilla, 83.), Vágó Fanni
Dánia: Stina Lykke Pedersen – Theresa Nielsen, Christina Örntoft (Malene Olsen, 29.), Janni Arnth Jensen, Line Roddik Hansen – Mia Brogaard (Line Sigvardsen Jensen, 63.), Karoline Smidt Nielsen (Lotte Troelsgaard Nielsen, a szünetben), Pernille Mosegaard Harder, Nanna Christiansen (Julie Trustrup Jensen, a szünetben), Katrine Veje (Emma Rise Madsen, 76.) – Sanne Troelsgaard Nielsen (Sofie Jung Pedersen, a szünetben)
g.: Karoline Smidt Nielsen (9.), Pernille Mosegaard Harder (11.), Nanna Christiansen (32.), Perniell Mosegaard Harder (45.)
s.: Szeitl Szilvia (26.)

Gavalovits Sándor