Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Gólzáporos meccsen győzött a Dortmund

A német bajnokság 31. fordulójának szombat délutáni mérkőzései közül az élre kívánkozik a Borussia Dortmund és a Mainz összecsapása, hiszen az ezüstéremért küzdő hazaiak egy igazán eseménydús mérkőzésen győzték le a sokáig komoly ellenállást tanúsító Thomas Tuchel-legénységet.

Lukasz Piszczek – telegraph.co.uk

A második helyezés mellett Robert Lewandowski gólkirályi címéért küzdő Ruhr-vidékiek azt a Mainzot fogadták, amely gárda még bízhat az Európa-liga-szereplés kivívásában. Éppen ezért nem jelentett meglepetést, hogy nagy elánnal vetették bele magukat az ütközetbe a csapatok, s egy szerencsés góllal gyorsan előnyhöz is jutottak a „darazsak”. Még csak a 6. percben jártunk, amikor a kapuval szemben lévő Milos Jojic elé került a labda, s a szerb támadó mintegy tizenhét méterről lövésre is szánta rá magát – kísérlete pedig olyan szerencsésen pattant meg, hogy Loris Karius kapusnak nem volt esélye a hárításra, 1-0.

De milyen a sors, néhány perccel később kísértetiesen hasonló szituációt követően egaizáltak a vendégek: ezúttal Okazaki Shinji lába lendült lövésre, amibe Mats Hummels olyan szerencsétlenül lépett bele, hogy éppen a jobb alsó sarokban landolt a bomba. Hihetetlenül szerencsés, illetve balszerencsés jelenet volt – nézőpont kérdése, 1-1.

Alig telt el újabb négy perc, s egy formás akció végén Henrih Mhitarjan kihagyhatatlan helyzetbe hozta a szép búcsúra áhítozó Lewandowskit, akinek már csak az üres kapuba kellett gurítania, 2-1.

Továbbra sem adta fel azonban a küzdelmet a Mainz, s Okazaki újabb találatával ismét döntetlenre állt a mérkőzés, ám itt sem voltak híján a szerencsének: előbb Oliver Kirch eladta a labdát, majd Nuri Sahin még hajmeresztőbb hibát követett el, amikor hazaadás helyett a japán játékos elé gurított, aki egy elhúzós csel után értékesítette is a ziccert, 2-2.

Nem telt el több három percnél, s Lukasz Piszczek bravúros, a kapunak háttal szerzett fejesgóljával ismét a hazai szurkolók örülhettek (3-2), s innen már nem volt esélye a Mainznak az újabb egalizálásra. Sőt a 79. percben Lewandowski újabb gólt szerezhetett volna, hiszen már csak az üres kapuba kellett volna juttatnia a lasztit, s ezt egy kezezéssel tudta megakadályozni Niko Bungert. A német középhátvéd piros lapot, a BVB pedig tizenegyest kapott – Marco Reus pedig higgadt maradt ebben a szituációban is, s először vezetett két góllal a Dortmund, 4-2.

Az emberhátrányban küzdő vendégek ezt követően még inkább súlytalanná váltak, s a hetedik helyezés megőrzésében bízó mainziak elsősorban Karius kapusnak köszönhetik, hogy nem kaptak ki nagyobb különbséggel.

A Bayern München a hosszú hónapok óta kieső helyen álló Eintracht Braunschweig otthonába látogatott és sokáig úgy tűnt, a bajnoki cím biztossá válása óta tartó hullámvölgy tovább él, ám a végjátékban az örökifjú Claudio Pizarro, majd a gólkirályi címben továbbra is reménykedő Mario Mandzukic góljával végül begyűjtötték a három pontot a bajorok.

Míg az Augsburg és a Hertha nem bírt egymással, a Werder Bremen a Hoffenheimet, a Freburg pedig – talán kisebb meglepetésre – a Borussia Mönchengladbach gárdáját verte meg viszonylag simán. Legalábbis, ha az eredményjelzőre pillantunk…A Hoffenheim ugyanis a 86. percben egyenlíthetett volna, ám Sejad Salihovic kivételesen elrontotta a rá bízott büntetőt, s a 92. percben Nils Petersen bebiztosította a brémaiak sikerét. A Freiburg – Borussia Mönchengladbach párharc második félidejének derekán, 1-1-es állásnál pedig a találkozó végkimenetelét befolyásoló négy perc következett: előbb a 65. minutumban Filip Daems vétette el a tizenegyest, majd a 69. percben megkapta második sárga lapját, s ennek köszönhetően el kellett hagynia a pályát a vendégek középpályásának, Granit Xhakának. Ismét kiderült tehát, hogy olykor nüanszok döntenek arról, melyik együttes vívja ki a győzelmet, s melyik kénytelen keseregni az elpackázott lehetőség miatt – a sikert azonban, mint tudjuk, nem kell megmagyarázni.

Bundesliga, 31. forduló:

Borussia Dortmund – Mainz: 4-2 (2-1). Gólszerzők: Jojic (6.), Lewandowski (18.), Piszczek (56.), Reus (79. – 11-es), ill. Okazaki (14., 53.).

Eintracht Braunschweig – Bayern München: 0-2 (0-0). Gólszerzők: Pizarro (75.), Mandzukic (86.).

Augsburg – Hertha BSC: 0-0.

Freiburg – Borussia Mönchengladbach: 4-2 (0-1). Gólszerzők: Mehmedi (51., 87.), Sorg (71.), Darida (72.), ill. Herrmann (9.), Nordtveit (89.).

Werder Bremen – Hoffenheim: 3-1 (1-1). Gólszerzők: Bargfrede (18.), Garcia (78.), Petersen (92.), ill. Volland (3.).

Budai Levente