Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

VB döntő 2014: Negyedszer a trónon -Megtört az európai átok!

Harmadik alkalommal találkozott ma este egymással világbajnoki döntőben Németország, és Argentína. Az előzetes esélylatolgatások pedig rendre a “Nationalelf” végső sikeréről szóltak, még annak ellenére is, hogy az “Albiceleste” mezét a Világ egyik legjobb játékosa, Lionel Messi is magára húzhatta.

www.facebook.com

És ha már a mezeknél tartunk. Mivel papíron a németek voltak a házigazdák, így a Löw-legénység viselhette hagyományos, hazai szerelését, míg a dél-amerikaiak sötétkék színben pompázhattak, az olasz Nicola Rizzoli vezette VB döntőben.

Abban a VB-döntőben, amely a 20. volt a sorban, és amely minden eddiginél nagyobb érdeklődésre adott lehetőséget. Apró szépséghiba főleg a brazilok szemszögéből, hogy nem a rendező ország csapata, vagyis a “Selecao”, hanem a gyűlölt ellenfél, ellenség Argentína legjobbjai futhattak ki a Maracana gyepére, a németek elleni klasszikuson.

A mérkőzés első félideje bár méltó volt egy világbajnoki fináléhoz, gólt nem hozott. Igaz, az idei torna egyeneskieséses fázisában tapasztaltakhoz képest örülhettünk(?) lesgólnak, és kapufának is. Az argentinok kisebb fajta meglepetést okoztak, ugyanis a korábbi félelmekkel ellentétben sokkal több feladatot adtak a Philipp Lahm vezette védelemnek.

Kemény dolga volt Joachim Löw-nek, ugyanis a német kapitány a meccs kezdete előtt pár perccel már változtatni kényszerült: bombabiztos védekezőközéppályása, Sami Khedira ugyanis megsérült a bemelegítés során. A Real Madrid játékosát Christoph Kramer igyekezett pótolni. Ám a mönchengladbachi tehetséggyár egyik legújabb “terméke” már az első játékrészben lejönni kényszerült a pályáról. A hírek szerint a Garayval történt ütközése agyrázkódást

A szünet után nem változott sokat a játék képe. A németek akarata nem tudott közel sem olyan mértékben érvényesülni, mint szerették volna. Sőt, a hajrá perceire vált érezhetővé, hogy már az európai gárda is a hosszabbításra készül. Ennek jegyében lehozták a világbajnokságok történetének legeredményesebb játékosát, a veterán Miroslav Klosét, helyére pedig a pihentetett Mario Götze szállt be. Ám mint utaltunk rá, a rendes játékidő 90 perce alatt nem tört meg a jég.

Nem úgy a ráadás második felében! A németek negyedik vébé győzelmét jelentő találat ugyanis két csere nevéhez fűződik. A mártír Kramer helyére beállt André Schürrle hosszú felfutást produkált szinte senkitől sem zavartatva a balszélen, majd beadását közelről Götze varrta be. A Bayern München játékosa mellel stoppolta a Brazucát, majd kapásból, közelről vágta azt Sergio Romero kapujába.

Tehát megismétlődött az 1990-es Világbajnokság döntőjének végeredménye, ugyanis ismét egyetlen gól döntött a német-argentin meccsen.

További érdekesség. hogy Európa kezd elhúzni, a Dél-Amerikával szembeni versenyben: ugyanis ezennel már 11-9 az állás a vb győzelmek állása. Mellesleg Németország első európaiként nyert Amerikában rendezett mundialt.

Németország – Argentína 0-0; Hosszabbítás után: 1-0
Maracana, Rio de Janeiro
Vezette: Nicola Rizzoli
Németország: Neuer – Lahm, Höwedes, Hummels, J. Boateng – Kramer (Schürrle, 31. perc), Schweinsteiger, Kroos – Özil (120. Mertesacker), Müller – Klose (Götze, 88.).
Argentína: Romero – Zabaleta, Garay, Demichelis, Rojo – Biglia, Mascherano, Pérez (Gago, 86. perc) – Higuaín (Palacio, 78.) Messi, Lavezzi (Agüero, 46.)
Gólszerző: Götze (113. perc)
Sárgalapok: Schweinsteiger (29. perc), Höwedes (34.), illetve Mascherano (64.), Agüero (65.)

Balogh József