Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női válogatott: Nyolcas évzáró

Remek és eredményes futballal rukkolt ki Markó Edina együttese, igaz Macedónia nem képviselt nagy játékerőt.

Magabiztos futballal múlta felül válogatottunk Macedóniát. – fotó: mlsz.hu

Nem éppen nézőbarát időpontban került sor az utolsó válogatott összecsapásra 2014-ben. Nem csak az időpont, a csapatokat elég hűvös, szinte már csípős hideg fogadta Telkiben, de ez nem szegte kedvét annak pár – jobbára szakmabelinek. Például az U19-es válogatott szövetségi edzője, Turtóczki Sándor, a férfiak U19-es szakvezetője, Pisont István, valamint Klotz Tamás, a Dorogi Diófa SE elnöke, és Medgyes Péter, az MTK trénere is – nézőnek, akik kilátogattak a mérkőzésre. A mieinktől a meccs előtt köszöntötték Szőcs Rékát és Hummel-Smuczer Angélát. A kapus ötvenedik, a középpályás századik válogatottsága alkalmából kapott egy csokor virágot, és egy díszes serleget. A jubilánsokat Gellei Imre, korábbi férfi kapitány, az MLSZ szakmai bizottságának vezetője, és Lovász Gyöngyi, a Női Bizottság tagja, korábbi kiváló labdarúgó köszöntötte.

Összesen 150 válogatottságot köszöntött Gellei Imre és Lovász Gyöngyi: Hummel-Smuczer Angéla (6) száz, Szőcs Réka ötven alkalommal szerepelt eddig a nemzeti csapatban. – fotó: mslz.hu

Ahogyan az várható volt, a mieink letámadták a sárgában futballozó vendégeket, az első lehetőség ennek következtében Jakabfi Zsanett előtt adódott, ám beadását Sipos Lilla elől levadászta a macedón kapus. A folytatásban is a mieink akarata érvényesült, és gyorsan háromgólos előnyre tehetett volna szert a magyar csapat, ha kicsit pontosabbra sikerülnek az utolsó passzok. Zeller Dóra és Sipos is alig tévesztett célt, majd Rácz Zsófia szabadrúgását védte lábbal Olgica Arsova. Volt dolga bőven a macedónok cerberusának az első negyedórában, amelynek végére megérkezett a várt gól. Csiszár beadása után kézzel ért a labdába az egyik sárga mezes, Jakabfi magától értetődő természetességgel gurította a jobb alsóba a tizenegyest. Alig négy perccel később már kettő volt az előny. Sipos iratkozott fel a gólszerzők közé egy macedón labdavesztés után. Érdekes felfogásban vezette egyébként Gaál Gyöngyi a találkozót, hiszen a macedónok kétszer is ígéretes helyzetben indulhattak volna, de mindkétszer lesen állította meg az asszisztens zászlaja, eléggé megkérdőjelezhető módon. Csiszár Henrietta és Rácz is könnyedén növelhette volna az előnyt, ám előbbi a kapufát találta telibe, utóbbi pedig a kapusba lőtt. Érett, nagyon érett a harmadik gól, amely a félórához közeledve Zeller Dóra révén meg is született. Jakabfival játszott össze a Hoffenheim üdvöskéje, és lazán gurított a hálóba. Majd a szünethez közeledve megvillantak a vendégek, de Rochi elé remekül vetődött ki Szőcs, majd Andrejevska próbálkozását blokkolták a magyar védők. A ráadásban Zeller esett el gyanús körülmények között a tizenhatos jobb oldali sarkánál, de Gaál sípja néma maradt, pedig járt volna a büntető, és ez nem hazabeszélés.

Egy gól, négy gólpassz, remek játék: Jakabfi Zsanett visszatért. – fotó: mslz.hu

A szünetben három helyen változatott Markó Edina, ennek kis híján újabb gól lett a jutalma. Vágó Fanni – az egyik cserénk – emelt Jakabfi elé, a Wolfsburg légiósa kapásból tovább, Zeller pedig alig lőtt fölé. Szemre is tetszetős támadás volt. Az ötvenharmadik percben újabb csere, Szőcsöt Bíró Barbara váltotta, az újpesti portásnak kósza beadásokon kívül dolga sem akadt. Ellenben a másik oldalon: Hummel-Smuczer a második büntetőt is értékesítette, Zeller buktatásáért járt, Vágó Fanni Jakabfi passzát vágta a hálóba, Sipos Jakabfi beadását fejjel a rövidsarokba, Csiszár lőtte a hetediket, majd két perccel utána Sipos majd negyvenről emelte át a messzire elkóborló Arsova felett. A gólok mellett is több ziccert kihagytak a mieink: Pádár Anita Sipos passzát pörgette kevéssel mellé, Jakabfi lecsúszó beadása a lécen csúszott meg és ment fölé, igaz tíz perccel a vége előtt Jakabfi is joggal kért számon egy tizenegyest, hiszen remek helyzetben húzták el a lábát, Gaál azonban nem látott okot a beavatkozásra. A végén még Pádár szabadrúgása és Vágó Fanni helyzete okozott riadalmat a látogatóknak, de ezeket megúszták.

Összességében levezetőnek, avagy nevezhetjük szezonzárónak is a Macedónia elleni találkozót, remek alkalom volt. Olykor szemre is tetszetős játékkal, végig nyomás alatt tartva győzte le Macedóniát tehát Markó Edina csapata. Most téli szünet, és 2015-ben ismét láthatjuk majd a Hölgyeket! Addig azonban még van egy forduló az NB I-ben is, aztán ott is egy viszonylag hosszú téli pauza következik.

„Szerettünk volna győzelemmel búcsúzni az évtől és örülök, hogy ez sikerült. Tudtuk, hogy gyengébb ellenféllel fogunk játszani, de úgy gondolom, az ilyen kötelező mérkőzések is nehézséget okozhatnak. Próbáltunk új ritmust diktálni a három gólt követően, de visszavettünk a tempóból, ezért az első félidő utolsó negyedórája már kevésbé tetszett. A második játékrészben sikerült javítanunk, kértem a lányoktól, hogy próbálják a tempót tartani, a cseréink is jól szálltak be. Örülök, hogy alapvetően jó játékot nyújtottunk, és a lányok nem féltették magukat. Azt gondolom, mindenki hozta a tőle elvárt teljesítményt, de Csiszár Henriettát és Jakabfi Zsanettet külön is kiemelném, utóbbi játékos sokáig sérült volt, de játékán nem látszott a kihagyás. Remélem, az őszi Eb-selejtezőkre már egy a mostanihoz hasonló, kész csapattal tudunk majd felállni.” – értékelt a lefújás után Markó Edina kapitány az MLSZ hivatalos oldalán.

Magyarország – Macedónia 8-0 (3-0)
Telki, 50 néző, vezette: Gaál Gyöngyi
Magyarország: Szőcs Réka (Bíró Barbara, 53.) – Szabó Boglárka (Mosdóczi Evelin, a szünetben), Szeitl Szilvia, Demeter Réka (Tell Zsófia, a szünetben), Tóth Gabriella – Csiszár Henrietta, Hummel-Smuczer Angéla (Szuh Erika, 62.), Rácz Zsófia (Vágó Fanni, a szünetben) – Jakabfi Zsanett, Zeller Dóra (Pádár Anita, 62.), Sipos Lilla
Macedónia: Olgica Arsova – Monika Todorovska (Ana Veselina, 67.), Stankica Atanasova, Dragana Kostova, Milka Arsova – Katerina Milevska (Tanja Mitrevska, 73.), Lenzhe Andreevska, Natasha Andonova (Aleksandra Markovska, 80.), Sijche Andonova (Stefani Kerlevska, 80.) – Afrodita Salihi (Eli Jakovska, 70.), Gentjana Rochi
g.: Jakabfi (14., 11-esből), Sipos L. (18., 75., 83.), Zeller (28.), Hummel-Smuczer (60., 11-esből), Vágó (69.), Csiszár (81.)

Gavalovits Sándor