Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Remek nyitány – videóval

A német labdarúgó élvonal 13. fordulójának nyitómeccsét Freiburg városában rendezték meg. A veszélyzóna és a kiesés elől menekülő együttesek mérkőzésén öt gól született.

SC Freiburg – VfB Stuttgart 1-4 (1-1)

Helyszín: Schwarzwald-Stadion, 24.000 néző
Vezette: Manuel Gräfe
Gólszerzők: Harnik (31′, 76′), Darida (42′), Gruezo (52′), Werner (68′),
Sárga lap: Gruezo (19′), Mehmedi (71′), Höfler (90+2′)
Piros lap: Mitrovic (70′)

SC Freiburg: Bürki – Günter, Mitrovic, Torrejon, Sorg – Schmid, Höfler, Darida, Klaus (Kerk 53′) – Mehmedi (Frantz 84′), Freis (Schahin 72′)

VfB Stuttgart: Ulreich – Klein, Baumgartl, Rüdiger, Hlousek – Leitner (Sakai 75′), Gruezo (Ginczek 90′) – Sararer (Rausch 66′), Gentner, Werner – Harnik

Volt okuk az örömre a VfB tagjainak Freiburgban (forrás: kicker.de)

A Stuttgartnál kispadját idén már elfoglaló Huub Stevens lett újra a VfB edzője, aki Armin Veh-t váltotta a hétfőn. A holland szakvezető visszatérése igazán gólgazdag mérkőzést hozott. Legutóbb Stevens irányítása alatt a Stuttgart a Freiburg ellen 2-0-ra tudott nyerni.
A mérkőzés első veszélyesnek tűnő helyzetét a hazaiak dolgozták ki. Darida mozzanata lövésnek indult, de a beadásnak tűnő továbbításba majdnem bele tudott fejelni Mehmedi, ám mivel lemaradt a labdáról, így a kapu mellé szállt a játékszer. Mindez a 7. percben történt. Schmid is próbált gólt szerezni, a 13. percben a lövésé elakadt a blokkban, így nem tudta megszerezni a vezetést a Freiburg. Hazai dominálásról szólt a félidő java. A meccs legnagyobb ki nem használt ziccere is a Freiburghoz fűződik. A 24. percben egy kipattanót követően a stuttgarti kapu nagy része üresen tátongott, de Sebastian Freis bődületes hibát vétett és méterekkel a kapu fölé lőtte a labdát. A vendégcsapat is igyekezett feljebb lépni, többször kerülhettek a hazaiak tizenhatosának előterébe és sorra végezhettek el szögleteket is. Pont egy szögletet követően villant a VfB. Leitner sarokrúgása után a beívelt labdát Rüdiger csúsztatta meg, majd a lesen lévő Harnik gólt fejelt. A partjelző nem ítélte szabálytalannak a gólt, így beírhatták a találato a vendégek neve mellé. Bürki kapus a beívelést követően alászaladt a labdának, így tehát kiszolgáltatott helyzetbe és hátrányba került a Freiburg (0-1). Újra hibázott 4 perc elteltével a svájci kapus, amikor is helyzetet teremtett az ellenfél támadójának, aki a hálóőrbe lőtte a labdát. Szöglettel jöhetett ekkor a VfB, de elpuskázták ezt a lehetőséget is, pedig bőven benne volt ebben a Bürki hibában is a vendég gól. Ezzel már a vendégeknek is volt egy kihagyott ziccerük. Ezt követően az egyre jobban felpörgő meccs újabb gólt hozott. Günter passza után a 42. minutumban 30 méterről lövésre szánta el magát Darida. Az elmúlt héten nagy bravúrokat bemutató Ulrich fáziskéséssel vetődött el, akkor,  amikor a labda már a hálóban volt (1-1). Eztán sem állt le a hazai csapat, ugyanis az egyenlítés utáni percben Ulrich kapusnak kellett védenie, aki Schmid próbálkozását követően középre ütötte a labdát, a kipattanóra érkező Darida pedig nagy erővel telibe lőtte a felső lécet. Érett a hazaiak gólja – az egy perces ráadás pont elegendőnek tűnt arra, hogy meglegyen az előnyt jelentő talál még az első félidőben, de Höfler lövését követően csak egy szöglet következett. Ulrich mentése nagyon kellett a freiburgi lövés után. Más már egy veszélytelen hazai szögleten kívül nem történt, így ezzel az eredménnyel mehettek pihenni a csapatok.
A második játékrész még három gólt és több izgalmas momentumot is tartogatott. Az 52. percben újabb találat született a vendég együttes révén. Az első félidőben sárga lapos figyelmeztetésben részesített Cruezo használta ki könyörtelenül az előtte adódó helyzetet egy kipattanó után (1-2). Jó alapot rakott le ezzel a vendég gárda a siker eléréséhez vezető úton. Nem adta fel természetesen a Freiburg sem a csatát. Mi sem mutatta ezt jobban, mint hogy a 61. percben Mehmedi került nagy helyzetbe, takarásból lőtt is a cseles felvezetést követően, ám Ulrich hárítani tudott. Majd nem sokkal ezután Bürkinek kellett a kapu fölé tolnia Leitner lövését. Egyre jobb és kiélezett lett a meccs, mígnem a 68. percben növelte előnyét a Stevens-csapat. Mitrovic nagy hibája kellett a stuttgarti labdaszerzéshez az ellenfél térfelén. Leitner jól tálalt Wernerhez, aki Bürki lába között lőtte a labdát a kapuba (1-3). Rögtön meginogni látszott az addig az egyenlítésért küzdő hazai csapat, amikor a gól előtt nagyot hibázó szerb óriási bajba sodorta csapatát. A tizenhatos előtt egy kicsivel lökte fel ellenfelét Mitrovic, a játékvezető pedig rögtön   piros lapot mutatta fel a hátvédnek. A Freiburgiak lába földbe gyökerezett a kiállítást következtében Rausch által a  71. percben elvégzett szabadrúgáskor. Ebből nem lett gól, viszont nem a kapuson múlott. Végül a játékszer a hálótartó rudat találta telibe. Még ekkor sem adta fel a széteső Freiburg, de nem tudtak már eredményesek lenni, és szépen játszani sem voltak képesek, nem úgy, mint az első játékrész nagy részében. A Stuttgart viszont három gólosra növelte a különbséget a 77. pecben. Ekkor a meccs embere, Harnik szerezte meg második gólját. Sakai passza könnyeden átjutott a hazai védők között, egészen Martin Harnikig, aki a kivetődő kapus fölött, keresztbe, a kapu bal sarkába lőtte a labdát (1-4). Huub Stevens aligha várhatott ennél nagyszerűbb kezdést – vagy folytatást – a Stuttgarttal. A 85. percben próbálkozott még az előny növelésével a fekete mezes vendég gárda, de ez nem jött össze. Rögtön ezt követően jött a Freiburg akciója is: Schmid kapura tartó szabadrúgását Ulrich hatástalanította. Így hát a különbség csökkentése sem jött össze a piros mezes hazaiaknak. A VfB azonban nem állt le, a rendes játékidő lejárta előtt két perccel és a hosszabbításban is kapura törtek, de már gólt ők sem tudtak szerezni. Szenzációs nyitása volt ez a fordulónak a vendégek részéről, akik az elmúlt kört ellentétes módon zárták. A holland szakvezető rögtön nagy sikerrel kezdett Stuttgartba visszatérve. Bizakodóan tekinthetnek a jövőbe az ezzel kieső zónából menekvő csapat tagjai. Kérdés a  fölényes siker ellenére, változik-e a stuttgarti szurkolók Stevenshöz való hozzáállása.

A vendég szurkolók nem túl kellemes fogadtatásban részesítették klubjuk régi-új edzőjét (forrás: kicker.de)
A transzparens szövege:
“Huub Stevens, szívélyes üdvözlet…
…elkezdte már a bőröndöket csomagolni?”

 


A mérkőzés összefoglalója
 

Nagy Dávid