Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar-görög: „A mi három pontunkért jönnek…” – Dárdai

Megtartotta az ilyenkor kötelező sajtótájékoztatóját mindkét kapitány. Dzsudzsák játéka kérdéses, míg Markarián tiszteli a mieinket.

fotó: larepublica.ec

fotó: larepublica.ec

Óvatos játékra készülnek a görögök, legalábbis Sergio Markarián szerint ez vezethet eredményre a Groupama Arénában vasárnap este. „Claudio Ranierivel a kispadon nem jöttek az eredmények, elkerülhetetlenné vált az edzőváltás. Sergio Markarián személyében a legalkalmasabb szakembert választotta ki a szövetség. Olyan edzőre volt szükség, aki lélektanilag más hatást gyakorol a játékosokra, és megbízik bennük – osztotta meg a 2004-es Eb-diadal egyik hőse, Jannis Gumas gondolatait egy görög rádiónak adott nyilatkozatában. – A vasárnapi meccs elején óvatosak leszünk. Ahogyan a görög válogatottól már megszokhattuk, stabil védekezésből vezetünk kontratámadásokat, és a gyors csatárok segítségével próbálunk gólt szerezni, és megnyerni a mérkőzést. A találkozó felér számunkra egy döntővel, életben kell tartanunk a továbbjutási esélyeinket.”

Maga a kapitány óvatos duhaj, ezt bizonyították a sajtótájékoztatón elhangzott szavai: „Nehéz meccsre számítok, remek játékosai vannak az ellenfelünknek, a magyarok keményen játszanak. Remélem, a görög szurkolók fanatizmusa átragad a játékosaimra is. Jól telt a felkészülés, elégedett vagyok a játékosaimmal. Mindenkiben ég a bizonyítási vágy, remélem, ez a pályán is megmutatkozik majd. Mindent megteszünk a győzelemért. Nehéz helyzetben vagyunk, távolinak tűnik a továbbjutás. Új fejezetet nyitunk, változtatnunk kell azokon a dolgokon, amik miatt idáig jutottunk. A gyakorlás helyett inkább a taktikára helyeztük a hangsúlyt. A futball mindig tartogat meglepetést számunkra, de a végén a jobb csapat győz. Nem könnyíti a helyzetünket, hogy a válogatottnál mindig kevés az idő. Teljesítménykényszer alatt állunk, azonnal javítani kell, mert  eredményeket vár a sajtó és a közönség is.” A játékosok egész Görögországért küzdenek majd vasárnap este. Kiemelték, jó játékosaink vannak, de nem félnek tőlük. „Új edzővel, új reményekkel készültünk. Jelentős taktikai változásokat hajtott végre a mester, konkrét elképzelései vannak, melyeket remélhetőleg meg tudunk valósítani, és három ponttal a zsebben hagyjuk el a pályát – fogalmazott a Borussia Dortmund védője, Sokratis Papastathopoulos. – Új fejezetet kezdünk. Rengeteg kisebb és nagyobb problémával kellett szembenéznünk az eddigi mérkőzéseken, közben új kapitányunk lett. Keményen dolgozunk, újult erővel várjuk a magyarok elleni meccset, bizonyítani akarunk a szurkolóinknak.” A Bundesligában játszó Szalai Ádámról és Stieber Zoltánról jó véleménnyel van a dortmundi védő, de nem ijednek meg tőlük: „Két kiváló játékosról van szó, de a görög csapat nem fél senkitől.” Két társa, Lazaros Hristodulopoulos és Vasilis Torosidis bízik a sikerben, dacára az eddigi gyenge szereplésnek. „Nehéz, de sikeres hét áll mögöttünk. Be akarjuk bizonyítani a szurkolóknak, hogy többre vagyunk képesek annál, amit eddig mutattunk. Három pontért érkeztünk.” – hangsúlyozta Hristodulopoulos, míg Torosidis sérült társaikért és az egész görög népért való küzdést emelte ki. „Fontos játékosaink hiányoznak, értük és egész Görögországért is küzdeni fogunk. Összetartó csapat vagyunk, megpróbáljuk a maximumot kihozni magunkból, hogy legyőzzük a magyarokat.”

Egyre többen szólalnak meg Dárdaival kapcsolatban. Pro és kontra egyaránt. - fotó: nso.hu

fotó: nso.hu

A mieink részéről Dárdai Pál bizakodó, ugyanakkor nem szeretné erre a meccsre ráhúzni a sorsdöntő jelzőt. „Hosszú hét áll mögöttünk, hétfőn érkeztünk meg az edzőtáborba. Úgy állítottuk össze az edzéseket és a szabadidőprogramokat, hogy a játékosok frissek maradjanak, és ne fásuljanak el. Még van egy utolsó edzésünk, remélem, senki sem fog megsérülni, az elmúlt időszakban sajnos volt pár kiesőnk – kezdte felvezetését a magyar kapitány. – A játékosok jól dolgoztak, meglátjuk, mit hoz a holnap. Voltak olyan pillanatok, amikor úgy gondoltam: most oda kéne csapni, mert láttam olyan dolgokat a játékosoktól, amik nem tetszettek, aztán jöttek az intenzív játékok, amiket magas színvonalon hajtottak végre a srácok, így megnyugodtam. A következő napon ugyanígy volt. Jelenleg magabiztos vagyok, de majd holnap a tizedik percben intek, hogy akkor miként gondolom.” – beszélt a felkészülés pillanatairól Dárdai. Majd kitért a görögökre is, akik a mi pontjainkért jönnek. „Jó mentalitású ellenfél lép pályára, amelyik győzni akar: azért jönnek, hogy elvigyék a három pontot, a mi három pontunkat. Mert ez a mi három pontunk. Ellenállunk, mindent megteszünk azért, hogy ez a mi három pontunk is maradjon. Bármelyik csapat megnyerheti majd a mérkőzést, a pillanatnyi forma dönthet. Ha nekik is sikerül az, ami a mi csapatunknak, és fizikailag, taktikailag, illetve mentálisan is fel lesznek készítve, akkor lehet, hogy csak egy pontrúgás dönt ezen a mérkőzésen: azt nem tudom megmondani, hogy melyik csapat javára. Nem tudjuk megmondani, hogy a görögök pontosan milyen játékrendszerben játszanak, de ezen a meccsen nem a szisztéma, hanem a mentalitás dönthet majd. Én és a stábom meg vagyunk győződve arról, hogy jó mentalitású csapatunk van, ezért tudtunk a szoros mérkőzésekből jól kijönni. Őszinte leszek, ezen a mérkőzésen mi csak nyerhetünk. Ha megvernek minket a görögök, mi ugyanúgy versenyben leszünk.” Arról, hogy miként állhat fel válogatottunk, nem mondott konkrétumokat. „Van pár kérdőjel a kezdőcsapatot illetően, a stábommal árgus szemekkel figyeljük az edzéseket. Dzsudzsák Balázs még most sem százszázalékos, őt is meg kell néznünk ma. Balázs eldönti majd, hogy tudja-e vállalni a játékot. Nem készülünk meglepetéssel. Nem fogunk változtatni a játékon, megvan a receptünk, és nyerni akarunk.” A sorsdöntő vagy nem sorsdöntő kérdésről: „Sorsdöntő meccs? Olyan szép szavak ezek… Mondjuk erre, hogy sorsdöntő? Akkor mi lesz a következő? Ha mindkettőt megnyerjük, mi lesz az utána következő mérkőzés? Ha ezt szeretnétek, legyen ez a sorsdöntő. Szerintem nem az, csupán egy mérkőzés a sok közül. Egy mérkőzés a céljaink eléréséhez, a harmadik helyhez. A meccs után majd megbeszéljük, hogy mit jelentett ez a találkozó a válogatott jövőjét illetően.”

A tájékoztató vágatlanul: