Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női MK: Az idegek harca döntött, zöld-fehér mámor

Ezúttal is a Ferencváros bírta jobban az orosz rulettet, pedig a hajrában eldőlhetett volna a kupafinálé…

Újra a Fradi nyert az MTK elleni tizenegyes-párbajt. - fotó: fradi.hu

Újra a Fradi nyert az MTK elleni tizenegyes-párbajt. – fotó: fradi.hu

Sorozatban harmadszor csapott össze egymással a két jelenlegi legjobb magyar együttes, ezúttal a kupadöntőben. A nagy hőségben megrendezett találkozón kongott az ürességtől a debreceni stadion – sajnos, az MLSZ nem ismerte fel, hogy ez a korai időpont nem kedvez a női foci szerelmeseinek, pláne nem annak, akit esetleg érdekelhetne is az esemény – mindössze a két csapat szurkolói, és néhány újságíró tette tiszteletét a Ligakupa előmeccsének tekintett összecsapáson. Ahogyan az várható volt, mindkét szakvezető sakkozott, míg Dörnyei Balázs tudatosan, addig Medgyes Péter kényszerűségből változtatott néhány helyen együttesén. Azonban ismét jó hírét vitték a honi női labdarúgásnak a lányok, asszonyok, merthogy egy perc üresjárat nélkül hajtották végig a kilencven percet, majd a higgadtabb Ferencváros a tizenegyeseknél is jobban koncentrált, amely az elmúlt két mérkőzéssel ellentétben tényleg az idegek harcát hozta. Az első percekben a Ferencváros játszott fölényben, Fenyvesi Evelin távoli kísérlete alig ment fölé, majd Kaján lövése kerülte el Samu Anna kapuját. A kezdeti lendület a félidő közepére kissé alábbhagyott, mígnem alig félóra játék után Szőcs Rékának kellett bravúrt bemutatnia egy Cankovic szöglet után, mikor is egy kiütött labdát visszalőtt a Fradi, a válogatott kapus azonban fölé paskolta. Sokan már a szünetet várták, és elkönyvelték a nulla-nullát, de ismét lecsapott Nagy Lilla. Méry keverte meg a zöldek – ez esetben a tiszta fehérek – védelmét, középre lőtt, de Kaján lövése Samu lábáról éppen az üresen érkező Nagy elé pattant, aki higgadtan a bal alsóba helyezett.

Nagy Lilla a szünet előtt, és a tizenegyeseknél is betalált. Mindhiába. - fotó: mlsz.hu

Nagy Lilla a szünet előtt, és a tizenegyeseknél is betalált. Mindhiába. – fotó: mlsz.hu

Fordulás után is inkább a Fradi játszott fölényben, de sokáig nem kísérte szerencse a próbálkozásaikat. Egészen a játékrész derekáig. Cankovic szabadrúgását követően csúnyán alászaladt a labdának Szőcs, a kapu előtt sertepertélő Zágor pedig az üres kapuba passzolt. Ezzel el is lőtte puskaporát mindkét brigád, mert bár akadt helyzet, de a kapusok rendre jól avatkoztak játékba. Két – nem jellemző – eset is történt a második felvonásba, előbb Nagy Lilla hagyta ott sérülésveszélyesen a lábát Samu Annánál, majd Ebere Orji támadta Szőcs Rékát, mindkét esetben majdnem sérülés lett a dolog vége, de míg az MTK futballistája sárgát kapott, Orji megúszta, sőt, a nigériait kellett ápolni, miután megsérült a válla. A kilencvenegyedik és a kilencvenkettedik percben eldőlhetett volna a rangadó, ha vagy Mosdóczi, vagy Nagy Lilla ziccerben higgadtabb. Előbbi Zágor labdáját csente el Demeter elől, de Szőccsel szemben mellé lőtt, míg Nagy elé remekül érkezett Samu Anna. A krónikához hozzátartozik, hogy ismételten megsérült Jelena Cankovic, kérdés, mennyire súlyos az állapota.

Samu Anna (feketében) ezúttal is hős lett. - fotó: mlsz.hu

Samu Anna (feketében) ezúttal is hős lett. – fotó: mlsz.hu

Következhetett a szétlövés, melyben az első sorozat mindkét részről hibát hozott, a második egy-egy gólt, a harmadik megint csak kimaradt mindkét félnél, a negyedik és ötödik újra bement, így a mindent eldöntő páros következhetett. Érdekes jelenet volt, hogy az MTK játékosai össznépi tanácskozás és győzködés után tudták csak kiválasztani a rúgót. Nagy Lilla végig Hummel-Smuczert szerette volna, míg a többiek közül végül Tóth Alexandra vállalta, de rosszul rúgott tizenegyesét Samu védte, Zlidnis viszont higgadtan értékesítette, így a Fradi örülhetett a végén. Az első bajnoki cím mellé bezsebelte az első kupagyőzelmet is. Dörnyei Balázs együttese utolérte az MTK-t, ki gondolta volna ezt pár éve, hogy lesz csapat, amely megtöri az MTK egyeduralmát minden hazai fronton?

MTK – Ferencváros 1-1 (1-0) – tizenegyesekkel: 3-4
Nagyerdei stadion, 500 néző, vezette: Sipos Katalin (Makkosné Petz Brigitta, Kulcsár Judit – Németh Renáta)
MTK: Szőcs – Nagy A. (Diószegi, 69.), Vesszős, Demeter, Csányi D. – Hummel-Smuczer A., Tóth A., Szabó Zs. (Palkovics N., 61.) – Nagy L., Méry, Kaján
Ferencváros: Samu A. – Madarassy (Bokor, 66.), Zlidnis, Benak, Szabó V. – Fenyvesi E., Bognár E. – Mosdóczi, Cankovic (Szabó D., 72.), Krascsenics P. (Zágor B., 56.) – Orji
g.: Nagy L. (42.) ill.: Zágor (67.)
s.: Nagy L. (69.) ill.: Szabó D. (87.)

A tizenegyesek: Demeter Réka, Vesszős Mercédesz, Tóth Alexandra illetve Bognár Enikő és Fenyvesi Evelin kihagyta. Kaján Zsanett, Nagy Lilla és Méry Rita illetve Mosdóczi Evelin, Zágor Bernadett, Ebere Orji és Inna Zlidnis értékesítette.

Gavalovits Sándor