Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Storck: “Tudjuk hogy kell játszani a Brazilok ellen, nem félünk tőlük!”

Magyarország meglepetésre vezeti az E csoportot egy fordulót követően, miután 5-1-es sikert aratott Észak-Koreával szemben. Bernd Storck tanítványai a torna egyik nagy esélyesének tartott Brazíliát utasították maguk mögé, ami már a nemzetközi média figyelmét is felkeltette: a német edző most a FIFA hivatalos oldalának nyilatkozott.

Kép: www.ulloi129.hu

Kép: www.ulloi129.hu

“Nem félünk tőlük. Felkészítem a játékosaimat, ahogy Észak-Korea ellen is megtettem. Ismerős számomra a brazilok stílusa, tudom hogy kell játszani ellenük.” – mondta Bernd Storck, a magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya.

A FIFA hivatalos honlapjának beszélt hosszasan a német szakember, aki elég nagy felfordulást okozott érkezésével a magyar utánpótlásképzésben. Nyilatkozatában saját filozófiájáról, munkafelfogásáról is szólt: “Imádom továbbadni azt, amit tanultam. Véleményem szerint az edzők olyanok mint a tanárok. Az a cél, hogy segítsük a diákokat a fejlődésben, hogy elsajátítsák a teljes körű taktikai, technikai és fizikális tudást, amit kötelező tudni a magasabb szintű játékhoz és fejlődéshez.” – Mondta Strock, aki elmondta: nagy csodálója Ottmar Hitzfeldnek, és ő is inspirálta őt a munkájában, nagyon sokat tanult tőle.

“Én a teljes utánpótlás felépítést figyelem. Én végrehajtottam egy fejlesztési stratégiát, amit az összes utánpótlás korosztálynál alkalmazunk. Ez tartalmazza a különböző elemeket, mint mondjuk a fegyelem, a fizikai állapot, a játékstílus és a taktikai érzék. Ez azt jelenti, hogy van egy egyenletes megközelítésünk az U15-től az U21-ig, miközben készülnek, hogy egyszer majd csatlakozzanak a felnőtt csapathoz. Ez óriási kihívás, de imádom. Nagyon izgalmas próbálgatni és megtalálni a helyes utat, ami segít majd a játékosainknak sikeressé válni.” – folytatta Stock, aki így foglalta össze röviden a munkáját a magyar utánpótlásban.

Kép: www.kisalfoldifoci.hu

Kép: www.kisalfoldifoci.hu

“Összeállítani egy csapatot ilyen rövid idő alatt, igazi kihívás volt. Csak a puszta tehetség volt a kritérium, amikor összeállítottam a keretet, és a végén a csapat fiatalabb lett a többiekéhez viszonyítva. Nem volt könnyű eljuttatni őket arra a szintre, hogy fizikálisan is versenyképesek legyenek, de a kemény munka kifizetődött Korea ellen. Visszagondolva és objektíven nézve, a játékosaim sokat fejlődtek. Ők készek megmutatni a világnak, hogy Magyarország még mindig képes minőségi játékosokat kitermelni.”

Az általános dolgok után rátért a Korea elleni mérkőzésre is,a mi elmondása szerint nem is volt olyan egyszerű, amint amilyennek elsőre tűnhetett:“Én pontosan tudom, hogy változtatni akkor amikor a csapatod vezet meglehetősen furcsának tetsző döntés, de én nem voltam teljesen megelégedve azzal, ahogy játszottunk. Tehát váltottunk 4-3-3-ról 4-4-2-re, mert mindenképpen kellett, hogy blokkoljuk a hosszú, felívelt labdáikat. Ez végül bejött – nem vagyok benne biztos hogy nyerünk, ha az eredeti tervnél maradunk.” – mondta.

“Amikor elkezdtem ezt a munkát, akkor mindenki azt mondta, hogy nincsenek tehetségeink. A tegnapi meccs azt bizonyítja, hogy ez nem igaz. Én csak azt fogom tenni, amihez a legjobban értek: segítem a játékosaimat a felkészülésben, önbizalmat adok nekik, kiképzem őket a felnőtt csapatnak és átadok nekik mindent, amit csak erről a játékról tudok.” – zárta mondandóját Storck, aki holnap Brazília ellen bizonyíthat ismét a válogatottal.

Baranyai Balázs