Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: Kik maradnak a légiósok közül?

Bombaként robbant a hír a bajnokság végén, hogy jövőre csappan a létszám, és már csak a legjobb 12 csapat küzdhet a magyar bajnoki címért a következő szezonban. A Győrnek, a Kecskemétnek, a Pécsnek, a Pápának és a Nyíregyházának licenc híján nem lesz lehetősége kipróbálnia magát az új rendszerben – ők az NB III-ban folytathatják. Akad viszont egy másik olyan újdonság is az MLSZ döntései között, amely gondot okozhat némely egyesületnek: a szerencsejáték-bevételekből csakis azok a klubok részesülhetnek, amelyek eleget tesznek az idegenlégiósok számára vonatkozó kívánalmaknak. A csapat keretében 7, egyszerre a pályán viszont csak 3 külföldi lehet – ez a szám az európai kupákban induló csapatoknál: 10 a keretben, és egyszerre 5 a pályán. Akkor tehát nézzük, ez a korlátozás kire milyen hatással lesz a nyári átigazolási időszakban.

87526_budapest_honved_uj_legiosai

Akiket nem nagyon érint a dolog:

Akad néhány csapat, ahol nem kell aggódni a korlátozások miatt. Ilyen például a két feljutó: a Vasas és a Békéscsaba. A liláknál az előző szezonban elküldtek minden külföldit, és fiatal, magyar játékosokra helyezték a hangsúlyt. Zoran Spisljak keze alatt szépen összehangolódott a fiatal alakulat, és ennek egy második hely lett a jutalma – plusz a feljutás. Valahogy így vannak ezzel a Vasasnál is, ahol Szanyó Károly inkább a hazai futballistákat favorizálja a “tucatlégiósok” helyett. E két klub keretében egyetlen egy külföldi sincs (!). Ez csak náluk van így, illetve Pakson, ahol egyedül Molnár Péter rendelkezik szlovák állampolgársággal.

Paks amúgy is köztudottan a hazai játékososokra alapoz, így náluk nem is meglepő a légiósok alacsony létszáma. Viszonylag kevés gond leselkedik ilyen szempontból az akadémiai csapatokra: a Puskás Akadémia és az MTK is csak elvétve foglalkoztat külföldieket. Előbbinél a kapus Danilovic pedig lehet hogy távozik is a nyáron, így már csak Hajduch, Fabio és Kelic maradnának, aztán meglátjuk lesz-e változás – főleg Jarni érkezésével lehetnek cserélődések. Az MTK-nál eddig sem volt jellemző a nagy jövés-menés, inkább a saját nevelésű játékosokra építenek. László Csaba érkezése persze ezen is változtathat, de itt is csak három külföldi kap lehetőséget. A sor végén essen szó a Haladásról is, ahol jelenleg három légiós van, de gyakorlatilag bármelyikük távozhat  a nyáron, és kicsi az esély újak érkezésére.

150530_ujpest2

Akik a határokat feszegetik:

Debrecenben nagyon ki van számolva minden. Figyelnek az arányokra, és most is csak hatan vannak légiósok a keretben. Közülük is akadnak páran, akiknek nem a legszilárdabb a pozíciójuk, így akár még csökkenhet is az arány. Novakovic, Mihelic, és Jovanovic helye egész biztosnak tűnik, Brkovic, Morozov és Sidibe viszont annyira nem lehet biztos a maradásban – habár Debrecenben nem szoktak embereket csak úgy hirtelen kitenni. Kicsit neccesebb a helyzet a Honvédnál: nem rég 12 “minőségi légióstól” váltak meg, és követhetik őket páran.

A kölcsönből visszatérő Alcibialde, vagy az évek folyamán alapemberré vált Ignjatovic is távozhat a csapattól a hírek szerint, amivel már 7 alatt lennének a légiósok számát tekintve. Az persze megint egy érdekes dolog, hogy a maradékból ki lesz a három, aki játszhat is. Diósgyőrben is várhatóak változások. Jelenleg 9 külföldi van a keretben, így a nyáron lehet megválnak néhány játékostól. A Ferencvárosnál kényelmesen beleférnek a 10 fős szabályba – még. Úgy hírlik, nem lesz túl sok érkező, de a klub nem tudja garantálni, hogy csak öten legyenek a pályán minden alkalommal. Elképzelhető tehát, hogy év közben beáldozzák majd azokat a milliókat a jó szereplés érdekében.

brachi-130521

Akik már túlmentek:

Újpesten kétség kívül sok külföldi fordult meg az elmúlt néhány évben. Mindenféle országból érkeztek, de csak nagyon kevesen váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Jelenleg 11-en vannak a keretben, és 7 a maximum. Suljic azt nyilatkozta, hogy a nyáron távozik, mellette pedig még akadnak páran akik mehetnek: Andrade, Rojo, Tsveiba, Addo, Sankovic – és még lehetne folytatni a sort, egyelőre nem tudni kik maradnak. Az Újpest mellett pedig már csak a bajnok Videoton maradt. A Vidiből távozhat Tujvel és Stopira is, de így is 11 maradna a keretben. Még nem lehet tudni, hogy lesz-e érkező a nyáron, de így is elég necces lesz kihozni ezt az évet, úgy hogy csak 5-en lehetnek egyszerre a pályán. Sokakat nem épített be a csapatba Carrillo – hivatalosan ezért is rúgták ki – de vannak kevés lehetőséghez jutó labdarúgók is: Brachi, Pajac, vagy Pajovic is ilyen, meglátjuk maradnak-e.

Légiósok klubonként:

Békéscsaba:
Budapest Honvéd: Raffaele Alcibialde, Aleksandar Ignjatovic, Kristi Marku, George Ikenne King, Anibal Godoy, Bratislav Punosevac, Ayoub Daud, Souleymane Youla
Debrecen: Nenad Novakovic, Dusan Brkovic, Igor Morozov, Aleksandar Jovanovic, Rene Mihelic, Ibrahima Sidibe
Diósgyőr: Ivan Rados, William Alves, Senad Husic, Drazen Okuka, Kim Ho-young, Lazar Marjanovic, Milos Krstic, Georges Griffiths, Miroslav Grumic
Ferencváros: Cristian Ramirez, David Mateos, Michal Nalepa, Emir Dilaver, Somalia, Roland Lamah, Benjamin Lauth
Haladás: Andrij Jefremov, Andrea Mancini, Tommaso Rocchi
MTK: Myke Bouard Ramos, Dragan Vukmir, Khaly Iyane Thiam
Paks: Molnár Péter
Puskás Akadémia: Braniszlav Danilovic, Lubos Hajduch, Renato Kelic, Fabio Guaru
Újpest: Darwin Andrade, Rodrigo Rojo, Asmir Suljic, Jonathan Heris, Hudák Dávid, Sandro Tsveiba, Filip Stanosavljevic, Bojan Sankovic, Aaron Addo, Enis Bardhi, Mihailo Perovic
Vasas:
Videoton: Tomas Tujvel, Stopira, Filip Pajovic, Vinicius, Kees Luijckx, Sofian Chakla, Remi Mareval, Alvaro Brachi, Marko Pajac, Filipe Oliveira, Dinko Trebotic, Arturo Alvarez, Mirko Ivanovski

Baranyai Balázs