Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa America: Külsős, meghívott csapatok szereplése

Az idei centenáriumi Copa América először lesz hivatalosan is az egész amerikai kontinens tornája, melyen a dél-amerikai válogatottak mellett egy kvalifikáció után Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi-térség legjobbjai is ott lesznek. Mivel azonban a Conmebol égisze alá tíz ország tartozik, és tíz csapatnak igencsak nehézkes egy tornát rendezni (még ha volt is rá példa), így 1993-tól két meghívott válogatottal kiegészítve rendezik meg a Copa Américát. Ezek közül az egyik mindig a latin-amerikai futball élvonalába tartozó Mexikó volt, míg a másik „vendégcsapat” igen széles körben változott tornáról tornára.

copa america guests

Copa America felvezető cikksorozat:

– Éremtábla, melyet nem Brazília és Argentína vezet
– Copa America: Játékosok, legek és legendák
– Copa America: A legnagyobb vesztesek, arany nélküli legendák

Copa America történelem:

– Így született a Copa America
– Copa America: Brazília fénykora
– Copa America: A brazil hegemónia megtörése
– Copa America: Ez történt tavaly

Aligha meglepetés, hogy a meghívott részvevők közül Mexikó volt a legeredményesebb. Az (El) Tri már rögtön első fellépésén egészen a döntőig menetelt, majd a két évvel későbbi torna ugyan nem sikerült ilyen jól, ezután újabb fényes korszak következett. A ’97-es és a ’99-es kiírásban főként a szőke fürtjeiről elhíresült Luis Hernández góljaival egyaránt bronzérmet szereztek a közép-amerikaiak, majd 2001-ben inkább remek védekezésüknek köszönhetően ismét a döntőig jutottak, ahol aztán a rendező Kolumbiával szemben alulmaradtak. A 2007-es venezuelai Copán már Nery Castillo volt a gólvágó, a csoportkörben a hazai Brazíliát is sikerült két vállra fektetni, az elődöntőben azonban a már Messivel felálló Argentína túl nagy falatnak bizonyult, de Uruguay legyőzésével a bronz itt is meg lett. Az elmúlt két tornán viszont rendre csalódást okozott Mexikó és minden korábbi szerepléssel ellentétben már a csoportkörben búcsúzni kényszerült, ráadásul mind a hat meccsét elveszítve. Az is igaz persze, hogy mindkét alkalommal a szinte egyidőben rendezett Arany-kupa élvezett előnyt az ország számára, ez azonban idén már nem lehet akadály.

Kezdetben az idei rendező, Egyesült Államok is a résztvevők közt volt és az első gyengébb szereplés után 1997-ben épp Mexikó kiverésével az elődöntőig is jutott. Azóta viszont egyetlen egyszer, 2007-ben szerepeltek a „gringók” a Copa Américán, akkor se túl sok sikerrel. A helyüket inkább Costa Rica vette át, mely nagyjából minden második alkalommal tett tiszteletét a tornán. 1997-ben nem sikerült meccset sem nyerniük a Ticóknak, ám 2001-ben és 2004-ben továbbjutottak a negyeddöntőbe, bár a legutóbbi részvételük alkalmával 2011-ben ez már nem jött össze. Az eddig említettek mellett egy-egy fellépése volt 1999-ben Japánnak és tavaly Jamaikának, ám a csoportkört nekik sem sikerült túlélniük.

Nem úgy az idei torna „nagy” hiányzójának, a kvalifikációt az Arany-kupán meglepetésre elbukó Hondurasnak, mely így továbbra is 2001-es nagy menetelését tarthatja számon egyetlen Copa América kalandjaként. Akkor a házigazdának kijelölt Kolumbiában felélénkülő gerillaharcok miatt Argentína az utolsó pillanatban visszalépett a tornától, a helyükre pedig alig pár órával az első meccsük megkezdése előtt érkezett egy „szedett-vedett” hondurasi válogatott a helyszínre. Az első találkozón ki is kaptak a szintén beugró Costa Ricától, ezután azonban elképesztő sorozatba kezdtek Ramon Maradiaga tanítványai. Először a később az MLS-ben is megforduló Amado Guevara duplájával megverték Bolíviát, majd szintén Guevara találatával 1-0-ra legyőzték Uruguay-t is és ezzel továbbléptek a csoportból. Az igazi szenzáció pedig még csak ezután következett, ugyanis Saul Martinez duplájával az egy évvel később világbajnokságot nyerő Scolari-féle brazil válogatottat is kiütötték a negyeddöntőben, és bár a hazaiakkal szemben nem sikerült a fináléba jutni, a bronzérmet végül kiharcolták Suazóék, miután újra legyőzték Uruguay-t, ezúttal egy 2-2-es döntetlent követő büntetőkkel.

Az eddig felsoroltakhoz idén a torna történetében először csatlakozhat majd Panama és a kvalifikációt nagy meglepetésre kiharcoló Haiti is, ezzel pedig 18-ra bővül a Copa Américán tiszteletüket tevő válogatottak száma.