Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Meglephetik Uruguayt és Mexikót? – C csoport

Már csak párat kell aludni a centenáriumi 2016-os Copa America nyitányáig, melynek házigazdája ezúttal rendhagyó módon az Amerikai Egyesült Államok lesz. Több irányból közelítjük meg az Európa-bajnoksággal egybeeső kontinenstornát, legek, statisztikák és érdekességek mellett történelmi visszatekintő és stadionmustra rovattal is jelentkezünk, jelentkeztünk. Ezúttal jöjjön a jelenkori főszereplők bemutatása, avagy egy négy részes cikksorozat keretein belül a résztvevők, a keretek és amit tudni érdemes. Íme a C-csoport!

Copa América Centenario C csoport

Copa America legek, érdekességek:
– Éremtábla, melyet nem Brazília és Argentína vezet
– Copa America: Játékosok, legek és legendák
– Copa America: A legnagyobb vesztesek, arany nélküli legendák

Copa America történelem:
– Így született a Copa America
– Copa America: Brazília fénykora
– Copa America: A brazil hegemónia megtörése
– Copa America: Ez történt tavaly

Csoportok, résztvevők bemutatása:
Íme az A-csoport résztvevői
Íme a B csoport résztvevői

Helyszínek és stadionok:
Seattle, Santa Clara, Philadelphia, Chicago, Orlando, Houston, Glendale, Pasadena

Copa América Centenario C csoport esélyek

Uruguay

Az uruknak van papíron a legerősebb keretük, és sokan még a végső győzelemre is esélyesnek tartják őket. Luis Suárez bevethető lesz Edinson Cavanival együtt, így az egyik legfélelmetesebb csatársor egyértelműen az övék. A védelem is bivalyerős, a két középhátvéd az Atleticó Madrid két alapembere, Diego Godín és José Giménez. Ők ketten BL-döntőig vitték az Atleticót és Európa legjobb védelmének az alapkövei. Nehéz lesz áttörni őket, annyi szent. Az uruguayi válogatott kész tehát javítani múltkori negyeddöntős kiesésén, és erre minden esélyük meg is van. A Copa Américák történelmének legsikeresebb csapatáról van ugyanis szó, 15-ször diadalmaskodtak.

Lássuk is a keretet!

Kapusok: Martín Campaña (Independiente, ARG), Fernando Muslera (Galatasaray, TUR), Martín Silva (Vasco da Gama, BRA)

Védők: Jorge Fucile (Nacional, URU), Jose Giménez (Atlético Madrid, ESP), Diego Godín, (Atlético Madrid, ESP), Maximiliano Pereira (Porto, POR), Gastón Silva (Torino, ITA), Mauricio Victorino (Nacional, URU)

Középpályások: Egidio Arévalo Rios (Atlas, MEX), Matías Corujo (Universidad de Chile, CHI), Álvaro González (Atlas, MEX), Alvaro Pereira (Getafe, ESP), Gastón Ramírez (Middlesbrough, ENG), Diego Laxalt (Genoa, ITA), Carlos Sánchez (Monterrey, MEX), Matías Vecino (Fiorentina, ITA)

Csatárok: Edinson Cavani (Paris Saint-German, FRA), Abel Hernández (Hull City, ENG), Nicolás Lodeiro (Boca Juniors, ARG), Diego Rolán (Bordeaux, FRA), Cristhian Stuani (Middlesbrough, ENG), Luis Suárez (Barcelona, ESP)

Mexikó

Mexikó állt a legközelebb a nem dél-amerikai csapatok közül a Copa América elhódításához, kétszer is döntőig jutottak. 1 éve nem tudtak továbbmenni a csoportból, igaz az U23-as csapatukat küldték, mert akkor volt esedékes a CONCACAF Arany-kupa is, amit meg is nyertek. Most teljes fegyverzetben érkeznek, ami azt jelenti, hogy látni fogjuk Chicharitót, Guardadót, Héctor Herrerát és a többieket. Most sincs kizárva egy újabb menetelés részükről, a Vb-ken is rendre jól szerepelnek, a csoportból mindenképp illene továbbjutniuk.

Mexikó 23-as kerete

Kapusok: Jesús Corona (Cruz Azul, MEX), Guillermo Ochoa (Málaga, ESP), Alfredo Talavera (Toluca, MEX)

Védők: Paúl Aguilar (Club América, MEX), Néstor Araujo (Santos Laguna, MEX), Yasser Corona (Querétaro, MEX), Héctor Moreno (PSV, NED), Miguel Layún (Porto, POR), Rafael Márquez (Atlas, MEX), Jesús Molina (Santos Laguna, MEX), Diego Reyes (Real Sociedad, ESP), Jorge Torres Nilo (Tigres UANL, MEX)

Középpályások: Jesús Dueñas (Tigres UANL, MEX), Andrés Guardado (PSV, NED), Héctor Herrera (Porto, POR), Carlos Peña (Guadalajara, MEX)

Csatárok: Javier Aquino (Tigres UANL, MEX), Jesús Corona (Porto, POR), Jürgen Damm (Tigres UANL, MEX), Javier Hernández (Bayer Leverkusen, GER), Raúl Jiménez (Benfica, POR), Hirving Lozano (Pachuca, MEX), Oribe Peralta (Club América, MEX)

Venezuela

Venezuela egyike azon két csapatnak (Ecuador a másik), amelyik dél-amerikai létére még egyszer sem tudta megnyerni a Copát. A keretre pillantva most se lesz erre sok esélyük, bár azt meg kell hagyni, hogy a válogatott fejlődik, 2011-ben például negyedikek lettek és a múltkori Vb-selejtezők során is csak épphogy lemaradtak a pótselejtezőt érő 5. helyről. A csapat legnagyobb sztárja egyértelműen José Salomón Rondón, aki a Rubin Kazany és a Zenit után Angliába költözött a West Bromwich csapatához, ahol egyáltalán nem vallott szégyent, sőt házi gólkirály volt. Tomás Rincón és Oswaldo Vizcarrondo egyaránt tapasztalt képviselője a válogatottnak, viszont új sztár is megjelenhet a színen Adalberto Penaranda személyében, aki idén robbant be a köztudatba a Granada együttesével.

Íme a venezuelai utazókeret

Kapusok: José Contreras (Tachira, VEN), Wuilker Faríñez (Caracas, VEN), Dani Hernández (Tenerife, ESP)

Védők: Wilker Ángel (Tachira, VEN), Rolf Feltscher (MSV Duisburg, GER), Alexander González (Huesca, ESP), Roberto Rosales (Málaga, ESP), Jose Manuel Velazquez (Arouca, POR), Mikel Villanueva (Atlético Malagueño, ESP), Oswaldo Vizcarrondo (Nantes, FRA)

Középpályások: Juan Pablo Añor (Málaga, ESP), Arquímedes Figuera (La Guaira, VEN), Alejandro Guerra (Atlético Nacional, COL), Yangel Herrera (Atlético Venezuela, VEN), Rómulo Otero (Huachipato, CHI), Adalberto Peñaranda (Granada, ESP), Tomás Rincón (Genoa, ITA), Luis Manuel Seijas (Santa Fe, COL), Carlos Suárez (Carabobo, VEN)

Csatárok: Yonathan Del Valle (Kasimpasa, TUR), Josef Martínez (Torino, ITA), Salomón Rondón (West Bromwich Albion, ENG), Christian Santos (NEC Nijmegen, NED)

Jamaica

Jamaica második Copa részvételére készül, tavaly volt az első. Akkor pont és rúgott gól nélkül estek ki egy olyan csoportból, amiben Uruguay is benne volt (Argentína és Paraguay volt a másik kettő). Viszont mindenkit megizzasztották, és meg is mutatták mire képesek az Arany-kupán, amikor az USA-t kiejtették az elődöntőben. A csapat legismertebb embere az angol bajnok Leicester City csapatkapitánya, Wes Morgan. Azonban nem ő az egyetlen, aki a Premier League-ben keresi a kenyerét, hiszen Adrian Mariappa a Crystal Palace játékosa. Ők ketten alkothatják a belső védőpárost, de valakinek gólt is kéne lőnie, erre pedig Giles Barnes lehet tökéletes. Ő a Houston Dynamo gólfelelőse, itt az alkalom, hogy építsen a tavalyi Arany-kupán mutatott teljesítményére.

A Reggae Boyz kerete

Kapusok: Andre Blake (Philadelphia Union, USA), Duwayne Kerr (Stjarnan, ISL), Ryan Thompson (Saint Louis FC, USA)

Védők: Rosario Harriott (Harbour View, JAM), Michael Hector (Reading, ENG), Kemar Lawrence (New York Red Bulls, USA), Adrian Mariappa (Crystal Palace, ENG), Wes Morgan (Leicester City, ENG), Damano Solomon (Portmore United, JAM), Jermaine Taylor (Portland Timbers, USA)

Középpályások: Rodolph Austin (Brondby, DEN), Michael Binns (Portmore United, JAM), Chevonne Marsh (Cavalier, JAM), Joel McAnuff (Leyton Orient, ENG), Garath McCleary (Reading, ENG), Andrew Vanzie (Humble Lions, JAM), Je-Vaughn Watson (New England Revolution, USA), Lee Williamson (Blackburn Rovers, ENG)

Csatárok: Giles Barnes (Houston Dynamo, USA), Simon Dawkins (San Jose Earthquakes, USA), Clayton Donaldson (Birmingham City, ENG), Dever Orgill (Marieham, FIN), Allan Ottey (Montego Bay United, JAM)

A C csoport mérkőzései:

Jamaica – Venezuela
Mexikó – Uruguay
Uruguay – Venezuela
Mexikó – Jamaica
Mexikó – Venezuela
Uruguay – Jamaica

Tereh Balázs