Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az álom nem érhet véget! Továbbra is veretlen az Eb-n a válogatott!

“Az éjjel soha nem érhet véget, varázsolj nekünk valami szépet…” – már a meccs előtt egész Marseille ezt a nótát fújta. 22.000 magyar a helyszínen, minimum 3 millió a TV előtt ülve, állva, szurkolva várta az Izland elleni kezdést.

01(uefa.com)

Marseille városa korábban a magyar futball tragikus városa volt, hiszen utoljára mikor itt játszottunk 1969-ben, a csehek elleni pótselejtezőt elbukva, először nem jutottunk ki a világbajnokságra. 4-1 -es vereség miatt akkoriban egész Magyarország romokban volt. Hol már 1969? 1986 óta nem jártunk vb-n.

Eb-n 44 éve nem játszottunk, ezen a hét keddig. Tehát az utolsó Eb meccsünk 4 nappal ezelőtt volt. Tehát a 4-es szám jegyében kezdhettünk neki ennek a mérkőzésnek, melybe meglepetésre nem került be Szalai Ádám. Igen, az a csatár, akit eddig nem kívántak a csapatban látni, most meglepetésre nem került be. Szintén nem játszott az osztrákok elleni győztes csapatból Fiola Attila, aki sérülése miatt, lehet, hogy már az Eb-n se lép pályára. Németh Krisztián maradt ki Szalai mellett a támadósorból. Bekerült Juhász Roland, a keddi 2.gólszerző Stieber Zoltán és a gólpasszt adó Priskin Tamás.

Kiváló hangulatot teremtett a stadionba a kilátogató magyar publikum. Jól is kezdtük a meccset, de az első kapura lövés az izlandiaktól történt meg, igaz a kaput azért elkerülte. Egy volt a lényeg, figyelni, figyelni, figyelni. Az északiak kiváló fizikummal rendelkeznek, de a magyar játékosok technikásabbak. Földön kell tartani a labdát, nem pedig ívelgetésekkel próbálkozni – beszéltük a 10.perc környékén. 16.percben meglendült Dzsudzsák bal lába, melybe Gunnarsson belevetődött, majd kisvártatva össze is esett. Nem is volt baj, ha érzik, Dzsudzsáknak van lövő kedve, s ha lő, meneküljenek a labda irányából.

02Király nagy mentése (uefa.com)

31.percben Kádár figyelmetlensége után, egy az egyben vitte Királlyal szemben Gudmondsson, de lövését kirúgta a kapuból a torna “Matuzsáleme”. Jó előjelnek tekinthettük, hisz az osztrákok ellen is egy nagy Király védés után ébredt fel a válogatott. 34.percben Dzsudzsák kapott kiváló labdát, de az izlandiak szögletre mentettek. A szöglet után Kleinheislerhez került a labdát de lövése elkerülte a jobb felső sarkot. (de nem volt messze!) Majd egy újabb figyelmetlenség után, újabb izlandi kontra Sigthórsson lövését Guzmics blokkolta. A szöglet után keveredés a 16-oson belül, Király kezéből kicsúszott a labda, Kádár szabálytalansága után pedig 11-est fújt a bíró. A büntetőt G. Sigurdsson lőtte, Király balra vetődött, ő pedig jobbra lőtte, s így megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Mondhatjuk, hogy a semmiből… De innen szép felállni, gondolhattuk. Ez a válogatott már többször állt fel vesztett állásból. Úgyhogy, vártuk, az újabb csodát. A szünetre tehát 1-0-ás izlandi vezetéssel vonulhattunk be az öltözőbe. A labda többet volt nálunk, a passzok száma kétszer annyi volt nálunk, mint náluk, de kaput eltaláló lövésekben is 3-0-ra vezettek.

03(uefa.com)

Az 50.percben 25 méterről jöttünk szabadrúgással, s, ha Dzsudzsák onnan szabadot lő! Akkor… Hát most nem… Trükkös szabadrúgás volt, mely végén Kleinheisler lőtt, de elkerülte a kaput. Nem játszottunk rosszul, de valami hiányzott. Az 53.percben gyanús körülmények között földre egy magyar (Stieber), de a bíró sípja néma maradt. Sok volt a pontatlan passz. Az izlandiak erő és magassági fölényben voltak hátul. Hiányzott egy Böde, s a szurkolók is már őt követelték a csapatba. A 60.percben újból egy szép izlandi támadást láthattunk, de a fejes a végén elkerülte a kaput, amúgy is a bíró lest fújt. Ebben az időben, 70-30% volt a labdabirtoklás a mieinknek. De mégis az izlandiaknál volt az előny. A 62.percben Storck kapitány a magyar és a lengyel gólkirálynak jelezte, hogy készüljenek, hisz mindjárt pályára lépnek. 66.minutumban jött Böde és Nikolics, Dzsudzsák pedig 30 méterről rúghatott szabadrúgást, mely a kapusról először kipattant, de végül nem lett belőle gól. Azért már 1 perccel beállása után, egy védő lepattant Bödéről, úgyhogy az erő, az megérkezett a csapatba! Érdekes volt, ahogy az izlandi kapus többször aláfutott a labdának, s az is, hogy mindig Lang Ádám elől szabadítottak fel a védők. A 72.percben Böde lőtt, de a kapusról kipattanó labdát, 2.ikra magához ölelte a hálóőr.

04(uefa.com)

Végre elkezdtünk kapura lődözni, s azt is lehetett látni, hogy az izlandi kapus nincs olyan jó formában, mint a portugálok ellen, hisz mindig csak másodikra tudta megkaparintani a labdát. 75.minutumban Finnbogasson szabálytalankodott a meglóduló Guzmiccsal szemben, 25 méterről Dzsudzsák lőhetett, a kapura tartó lövése nem volt eléggé erős, s a kapus könnyedén fogta. Az izlandiak nagyon jól védekeztek. A 84.percben a korábbi Chelsea és Barcelona klasszis Gudjohnsen is pályára lépett az ellenfélnél. Majd Storck kockáztatott, a védő Juhász helyére beállt Szalai Ádám. Az izlandiak, egyre unszimpatikusabban húzni kezdték az időt, ennek megfelelően bíztunk benne, hátha a végére megbosszulja magát ez. Mikor ezt leírtam, jött a 87.perc jobb oldalon elfutott Nikolics, berúgta középre s Böde elől az izlandi védő a saját kapujába talált! A 93.percben Lang Ádám a 16-os előtt szabálytalankodott az izlandi csatárral. Szabadrúgást fújt a bíró! Ússzuk meg valahogy! Mindenki ezért imádkozott ki a magyar sikerért szurkolt. Király 6 főt irányított a sorfalba, ha ez valahogy megvan, akkor…. De még leírni se merjük. Sigurdson szabadrúgása a sorfalba, a kipattanó Gudjohnsen elé került, melybe egy magyar védő belevetődött! Lefújta a bíró! A 3.hely így más biztos. Magyarország továbbra is veretlen az Eb-n. Szép volt fiúk!

https://www.youtube.com/watch?v=Yw7fOYh9igo

Izland – Magyarország: 1-1 (1-0)
Helyszín: Marseille, Stade Vélodrome Játékvezető: Karaszjov (orosz)

Gólszerzők:  G. Sigurdsson (11-esből 40.p.)) ill. B. Sævarsson (öngól 88.p)
Sárga lap: Gudmundsson (42.p), Finnbogasson (75.p), B. Sævarsson (77.p)  ill. Kádár (81. p), Kleinheisler (83.p), Nagy Á. (90 + 1.p)
Piros lap:ill.

Izland:Halldórsson –  B. Sævarsson, R. Sigurdsson, Árnason , A. Skúlason – Gudmundsson,  G. Sigurdsson,  A. Gunnarsson (Hallfreddson 66.p)B. BjarnasonSigthórsson (Gudjohnsen 84.p), Bödvarsson (Finnbogasson 69.p)   Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck

Magyarország: Király – Lang, Guzmics, Juhász (Szalai 84.p), Kádár – Nagy Á., Gera – Stieber (Böde 66.p), Kleinheisler, Dzsudzsák – Priskin (Nikolics 66.p) Szövetségi kapitány:  Bernd Storck

Endrődi Dávid