Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Peronne Cup: Kun Bertalan vezérletével a PSV bronzérmes

Rendkívül sűrű az előszezon Kun Bertalan számára, a PSV magyar középpályása megállás nélkül ingázik klubcsapata és a magyar U18-as utánpótlás-válogatott között, ám ezt roppant szívesen teszi. A Telki Kupáról visszatérve az eindhoveni rendezésű Otten Cup-on vett részt klubcsapatával. Ezen a tornán pedig a FociClub.hu is ott volt, így személyes tapasztalatokkal gazdagodhattunk Berci játékát illetően, mely roppant pozitív jövőképet adott. A mögöttünk álló hétvégén egy újabb nívós nemzetközi tornán vett részt a PSV, avagy a franciaországi Peronne Cup is jól sikerül, mind a csapat, mind pedig Berci számára. Megállás nincsen, irány Csehország, majd vissza Eindhoven, hogy aztán megkezdődhessen a holland bajnoki szezon, illetve elrajtoljon az UEFA Youth League.

13987603_764367793599690_1669085730040957803_oKun Bertalan a PSV U19-es csapatának szerelésében

A franciaországi torna helyszíne Cean volt, négy csoportban 16 csapat küzdött a különféle helyezésekért és elismerésekért. A mezőny roppant nívós és egyben erősnek mondható volt, a PSV a házigazda Cean és az angol Stoke City mellett az olasz AC Milan U19-es korosztályának legjobbjaival került egy csoportba. Az angol klubcsapat magával hozta két magyar tehetségét a kapust Deczki Mátét és a középpályást Szerető Krisztofert. Az ő teljesítményükről egy külön írásban számolunk be nemsokára.

A torna csoportbeosztása:
A-csoport: Palmerias, Espanyol, Anderlecht, Monaco.
B-csoport: Boca Juniors, Nice, Feyenoord, Udinese.
C-csoport: Stoke City, AC Milan, Cean, PSV.
D-csoport: Besiktas, Athletic Bilbao, AS Roma, Marseille.
Feketével a csoportgyőzteseket emeltük ki, ők jutottak az elődöntőbe

Érdekesség, hogy az Otten Cup győztese az Anderlecht egészen leszerepelt a csoportjában, a Palmerieas pedig roppant érett, mondhatni felnőtt szintű játékot mutatott. Gyorsan rá kellett jönni, hogy ez egy roppant magas színvonalat képviselő torna, igazán erős mezőnnyel.

Ami a PSV és Kun Bertalan szereplését illeti

PSV – AC Milan 3-0: Berci megkapta edzőjétől a lehetőséget és az kezdőben kapott helyet. Mind a 60 percet a pályán töltötte baloldali szélső pozícióban játszott, mely nem az elsődleges helye, azonban jól mozgott és roppant hasznos tagja volt a három pontot begyűjtő csapatnak.

PSV – Stoke City 2-0: Ezen a mérkőzésen nem kapott lehetőséget.

PSV – Cean 1-1 – büntetőkkel 4-5: Csereként beállva a második 30 percet végigjátszotta, hamar és jól felvette a mérkőzés ritmusát, jó megmozdulásokkal vétette észre magát. A biztos csoportelsősség tudatában láthatóan nem volt annyira éles a PSV, mint az első két mérkőzésen. A kiírás értelmében döntetlen esetén büntetők következtek, a győztes pedig nem három, hanem két ponttal lett gazdagabb. Végül hét pár után született döntés. Voltak tehát hibázók, köztük Berci is kihagyta a tizenegyes, mely mögé odaállt.

Kun BertalannnPillanatkép az AS Roma elleni elődöntőből (jobbról Kun Bertalan)

Elődöntő
PSV – AS Roma 1-2: A kezdő sípszótól a lefújás pillanatáig pályán volt Berci, ám az olaszok védekezése nagyon nem feküdt a csapat számára. Mezőnyben csapongó játék mellett PSV dominanciát láthattunk, ám egy egyéni védőhiba következtében megborult a mérkőzés képe, a Roma vezetése változtatásra és türelmetlenebb játékra ösztökélt. A kinyíló csapat pedig újabb gólt kapott és bár sikerült szépíteni, a döntőbe jutás végül nem jött össze. A Roma végül a tornát is megnyerte, a fináléban az Udinese legjobbjait múlták felül. A PSV pedig a bronzmeccsen vigasztalódhatott.

Bronzmeccs
PSV – Palmerias 1-0: Fentebb már említést tettem a brazil csapat érett játékáról, s azt lehet mondani, hogy a PSV ezen a meccsen tán a legjobb összeállításban lépett pályára. Berci megkapta az egész meccset, s eredeti pozíciójában a pálya közepén lehetett a játék mestere. Szélen sem játszott rosszul a torna során, ám középen felszabadultan, roppant kreatívan fogta össze a szálakat. A brazilok belépői helyenként a durvaság határát, súrolták, Berci is kapott egy szép csomagot, ám szerencsére sérüléssel ez nem járt. A bronzérem sorsa a mérkőzés hajrájában dőlt el, a két csapat közül a PSV tudott higgadtabb maradni és egy tanítani való támadás végén sikerült a labdát a hálóba juttatni. Ezzel az Otten Cup után a Peronne Cup is bronzérmet hozott a holland klub számára, mely roppant jó eredménynek mondható.

Összegzés: A három napos torna 5 darab 60 perces mérkőzést tartogatott a PSV számára. Kun Bertalan a Stoke elleni mérkőzés kivételével mindannyiszor a pályán volt. A Cean ellen csereként kapott egy félidőt, ellenben a Milan, Roma, Palmerias trió ellen végigjátszhatta a meccseket. Többnyire szélsőként, ám a bronzmeccsen, eredeti posztján, a középpálya közepén mutathatta meg tudását. Üde színfoltja volt a PSV-nek, kreatív, higgadt és jó megmozdulásokkal vétette észre magát.

Folytatás: Az U18-as válogatott Csehországban szerepel a héten egy 8 csapatos nemzetközi tornán, mely a Memorial Vaclav Jezek elnevezésre hallgat. A magyarok csoportjában USA, Oroszország és Magyarország mellett Szlovénia szerepel. Kun Bertalan tagja a keretnek, s immáron Csehországban tartózkodik, akol kedden az oroszok ellen kezd a nemzeti csapat.

Szeretnél még több mindent megtudni Kun Bertalanról?
Akkor olvasd el a vele készített korábbi exkluzív interjúnkat (KATT)

Peronne Cup