Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 7.rész: Christian Ebala

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

kecskemtite-hu-ebalakecskemetilc.hu

Egy újabb ismert focistával folytatódik sorozatunk. Ráadásul róla kevesen gondolják, hogy jelenleg is Magyarországon játszik, pedig igen. Ráadásul a megyei másodosztályban rúgja a bőrt, úgyhogy úgy néz ki, egy újabb kiváló labdarúgó pályafutásának fellegzett be, pedig Christian Ebala, mikor Magyarországra igazolt, pár meccs után már ódákat zengtek róla.

1988.03.17-én született, kameruni focista. A Diósgyőr 2007 júliusában szerződtette, tíz társával egyetemben, de a többiek elég hamar elhagyták az országot. Kilenc meccsen egy gólt szerző védekező középpályást fél évvel később az Újpest szerződtette.A liláknál négy meccsen egy gólig jutott, majd megsérült. A kamerunit ekkor “elveszítettük” egy időre, a külföldi oldalakon csapat nélkülinek van feltüntetve több, mint egy évig. 2009 őszén az akkor még NB II-es Bőcs leigazolta. (ugye a Bőcs később eladta másodosztályú jogát, a jelenlegi NB II meglepetéscsapatának a Balmazújvárosnak). Fél évvel később felvetődött, hogy visszatér Diósgyőrbe, de végül a Kazincbarcika szerződtette. Tizenhárom bajnokin szóhoz jutott, s teljesítményére újra felfigyeltek az NB I-ben, Kecskeméten gondolták úgy, hogy rá van szükség. Másfél évig tartozott a kecskeméti lila-fehérek csapatához, ezen idő alatt 32 bajnokin 2 gólt szerzett. Jó teljesítményt nyújtott, s a kazah Astana úgy gondolta 2012 márciusában, hogy kölcsönveszi a sérülékeny Ebalát. A kameruni a közép-afrikai Kethevoama Foxival tartott Kazahsztánba. Mindkettejüket vételi opcióval szerezték meg ideiglenesen, de míg Foxit megvették, aki azóta már két török csapatnál is megfordult. (jelenleg is a török másodosztályban brillírozik), mai hősünket visszaküldték a feladónak. Ekkor 2012 év végét írtuk, s Ebala újból sérült volt. (Kazahsztánban 16 bajnokin játszott az elmúlt egy évben) Kecskeméten 2013.10.19.-én lépett újra pályára, a Debrecen elleni 3-0-ás vereség alkalmával egy 15 perc erejéig. 2013 év végén pedig szerződést bontottak vele. 2014/15-ös idény végén pedig felbukkant a Budapest II.osztályban szereplő Internationale CDF csapatánál, egy meccs erejéig. 2015/16-os szezonban is itt szerepelt, de már a Budapest bajnokság I. osztályában, 10 meccs 1 gól. Tehát azért elmondható a kameruniról, hogy már az amatőr ligában sem tudott meghatározó szerepet betölteni csapatánál, s ebben a többszöri sérülése is akadályozta. 2016 nyarán újra csapatot váltott, visszatért Kecskemétre. Igaz nem a Kecskeméti LC-hez, hanem a Kecskemét-Hetényegyházához, mely a Bács-Kiskun Megyei II.osztály Észak csoportjának a tagja. Jelenleg a hetedik helyet foglalják el. Ebala hat meccsen három gólt szerzett.

Christian Ebala profi meccsen utoljára 2013-ban kapott 15 percre lehetőséget, előtte 2012-ben játszott rendszeresen, tehát már négy éve. Sajnos egy újabb tehetséges focista tűnt el, a sokszori sérülése miatt. Ebala valószínűleg szintén azért van újra Magyarországon, mert családot alapíthatott Bács-Kiskun megyében. Miután már a megyei másodosztályban játszik (ráadásul, ha egészséges lenne, Kecskeméten biztos kaptak volna az alkalmon, hogy leigazolják, akárcsak sorozatunk későbbi szereplőjét Salamit, hiszen 2015 októberében mindketten ott edzettek), szint száz százalék, hogy már őt sem látjuk NB I-es pályán játszani.

220_bigChristian Bodiong Ebala
Született: 1988.03.17
Nemzetisége: kameruni
Profi magyar klubjai: Diósgyőr, Újpest, Kecskemét (NB I), Bőcs, Kazincbarcika (NB II)
Jelenlegi klubja: Kecskemét – Hetényegyháza (Bács-Kiskun Megyei másodosztály)

Endrődi Dávid