Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Még az egy pontnak is örülhet a Barca – videóval!

A spanyol bajnokság 13. fordulójában a mumus otthonába látogatott a Barcelona, méghozzá San Sebastianba. Jó kis bemelegítés volt ez a jövő heti El Clásico előtt.

Kép: AS

Kép: AS

Legutóbb 2007-ben nyert az Anoetában az FC Barcelona. Ebből arra is következtethetünk, hogy talán ez az az utazás, amit a legkevésbé várnak a szezon során Luis Enrique játékosai. San Sebastianban nem sok sikerélményük volt az elmúlt években és idén sem tűnt ez könnyebb meccsnek a szokottnál: a Real Sociedad remekül startolt a bajnokságban és már az Atletico Madridot szorongatják. Eusebio ráadásul pontosan tudja, hogyan lásson hozzá csapata felkészítésének, elvégre a Sociedad trénere barcelonai kötődésű, nem rég pedig még a katalánok tartalékainál dolgozott. A meccs tehát papíron nehéznek tűnt a Barca számára, de lássuk, miként nézett ki mindez a gyakorlatban!

A pályán látottak alapján elmondható: ha van mumusa a Barcelonának, akkor az a Real Sociedad. A baszkok egészen félelmetes elánnal és összpontosítással vetették bele magukat az összecsapásba – mintha egész évben csak erre a meccsre készültek volna. A taktika remekül összeállt, ahogy a játékosok is kitettek magukért. Letámadtak, teljesen megbénítva a vendégek labdakihozatalait. A párharcokat szinte egytől-egyig a baszkok nyerték és úgy egyáltalán: eléggé megszeppentnek tűntek a katalánok ezen az estén. Bizonytalanok voltak, egy lépéssel mindig ellenfelük után kullogva. Olyan volt ez, mintha a kezdés előtt mezt cseréltek volna a felek és valójában a Barca sztárjai oktattak volna kék-fehérben. De nem így történt. A Sociedad többet birtokolta a labdát és sokkal többet lőtt kapura – az első félidőben csak Suarez kaput elkerülő távoli lövését lehetett egyedül helyzetnek tekinteni.

Kép: AS

Kép: AS

További rossz hír volt még a szünet előtt, hogy többen sérüléssel bajlódtak a védelemben: Pique és Jordi Alba is közel járt ahhoz, hogy lecseréljék, végül maradtak és harcoltak tovább. A középpályán teljesen súlytalan volt a gránátvörös-kék csapat, “Lucho” pedig a szünetben változtatott is: a gyengén játszó Rakitic helyén Denis Suarez folytatta a játékot. A második félidőben nem változott jelentősen a játék: a Sociedad irányított, amíg a Barca próbált főleg a három csodacsatár révén egyéni megindulásokkal veszélyt teremteni. Az 50. perc környékén aztán először a meccs során sikerült Rulli kapust is megtornáztatniuk: Neymar szabadrúgását kellett bravúrral védenie az argentin kapusnak. De még mielőtt kezdhették volna elhinni a Barca-drukkerek, hogy csapatuk föltámadt, jött a hideg zuhany. Rulli vágta előre a labdát, amit egy jó csúsztatás után Vela kapott meg, majd végül Willian Jose juttatott a hálóba. Mascherano bizonytalan volt az esetnél, ahogy ter Stegenről is rossz helyre pattant a labda, Pique pedig a gólvonalon már nem tudott tisztázni.

Tény, ekkor nehezen lehetett elképzelni, hogy van kiút a vendégek számára. Papíron ugyan minden szempontból jobbnak kellett volna lenniük, de ezen az estén elég kifacsartak voltak. A padon nem sok olyan ember ült, aki képes lett volna új színt vinni a játékba, a pályán lévők pedig nem voltak túl biztatóak. A futball viszont épp azért zseniális játék, mert bármikor, bármi megtörténhet – ahogy itt ez most tényleg bekövetkezett. Először a meccsen kissé rosszul rendeződött a Sociedad hátul és Neymarnak adtak egy kis területet. A brazil jó kis szólóba kezdett és be is vitte a labdát a tizenhatoson belülre, majd pár pillanattal később már Messi ünnepelhette a gólörömét. Ráadásul az argentin klasszis életében először talált be honfitársa, Rulli kapujába – igen, ennyire nagy mumus a Real Sociedad.

Kép: AS

Kép: AS

A folytatásban valamelyest mérséklődött a Sociedad dominanciája. Mondjuk a Barca nem javult sokat, de a bekapott gól után pár percig “zavar volt az erőben” hazai részről, majd a fáradtság is előkerült. Mindezek ellenére a Sociedad így is uralta a játékot és a hajrára fordulva meg is voltak a lehetőségeik, hogy ismét előnybe kerüljenek. Kicsit több, mint 10 perccel a vége előtt például egy érvényes góltól fosztotta meg őket a játékvezető: egyfelől a lassításból ítélve sanszos, hogy a labda átjutott a gólvonalon, másfelől a kipattanóra érkező játékos sem volt lesen a lövés pillanatában – de a bíró közbefújt, így maradt az 1-1. Később még több ziccerük is volt, Vela a kapufát is eltalálta, de a Real nem tudta újra bevenni ter Stegen kapuját. Ezzel együtt a Barca is tudott újabb lehetőségeket kialakítani, de ezek szintén kimaradtak – a nagy hajtás ellenére így kénytelenek voltunk beérni egy döntetlennel.

Igazság szerint, ha valamelyik gárda itt megérdemelte volna a győzelmet, akkor a Sociedad lett volna az. Eusebio együttese megmutatta, hogy egy meccsen tényleg bárkit képesek megfogni, érdemes komolyan venni őket a bajnoki küzdelmek során. A Barcánál viszont nem lehetnek elégedettek. A mutatott játék több helyen is sántított, már az is kisebb csoda, hogy a döntetlenre valót ki tudták vergődni valahogy. Rossz napja persze mindenkinek lehet, de az időzítés nem a legjobb: a jövő héten a Real Madrid ellen játszanak majd szuper rangadót, vagyis ha valamikor, akkor mostanában kéne előkeríteniük azt a bomba formát. A főpróba nem sikerült jól. De ez nem jelenti azt, hogy az előadás is bukás lesz. A Barca a 2. helyen áll 5 pont lemaradással, a Sociedad jelenleg az 5. a táblázaton.

Real Sociedad – Barcelona 1-1
G.: Willian Jose (54.), Messi (59.)

Real Sociedad: Rulli – Berchiche, Martinez, Navas, Martinez – Zurutuza, Illarramendi, Xabi Prieto – Oyarzabal, Willian Jose, Carlos Vela. Edző: Eusebio.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Mascherano, Pique, Sergi Roberto – Andre Gomes, Busquets, Rakitic (Denis Suarez) – Neymar, Luis Suarez, Messi. Edző: Luis Enrique.

http://www.dailymotion.com/video/x53qulf_1-1-real-sociedad-vs-barcelona-all-goals-highlights-27-11-2016_sport

Kicsivel korábban rendezték még a Celta Vigo és a Granada összecsapását is, ahol nem történt meglepetés. A galíciai csapat magabiztosan legyőzte a kiesés ellen küzdő Granadát, amely így méginkább esélyes egy másodosztályú túrára 2017-ben. A Celta részéről Iago Aspas és Bongonda szolgáltatták a gólokat, ezek révén pedig viszonylag hamar el is dőltek a lényegi  kérdések. Érdemleges eseményeket már csak a hajrá tartogatott, ahol meglepetésre két gól is esett: előbb a lett Kravets szépített, majd a túloldalon, a csereként beállt Cheikh állította be a végeredményt. 3-1-es sikerének köszönhetően így a 9. helyen áll a Celta Vigo, a Granada pedig 5 ponttal az utolsó.

Celta Vigo – Granada 3-1
G.: Aspas (23.), Bongonda (39.), Kravets (87.), Chiekkh (93.)

http://www.dailymotion.com/video/x53qmg6_goal-celta-vigo-3-1-granada-cf-27-11-2016_sport

Baranyai Balázs