Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nyaralás helyett Eb-győzelem – ezen a napon történt

Sorozatunkban azt mutatjuk be, hogy a múltban milyen meghatározó futballesemény történt az adott napon.

maxresdefault

Dánia csoportmásodik lett, és lemaradt az 1992-es labdarúgó Európa-bajnokságról. Jugoszlávia jutott ki az Eb-re, azonban a Délszláv háború miatt kizárták őket a tornáról, és így a nyaralásukból hívták vissza a dán válogatottat. Svédországgal, Franciaországgal és Angliával kerültek egy kvartettbe Peter Schmeichelék. 1 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség elegendő volt ahhoz, hogy a házigazda svédek mögött csoport másodikként jussanak az egyenes kieséses szakaszba. Innen már meg sem álltak a döntőig. A finálét a Nya Ullevi stadionban, Göteborgban rendezték meg. 37800 néző előtt csapott össze Dánia és Németország. Jensen már a 18. percben előnyhöz juttatta a dánokat, majd a 78. percben Vilfort állította be a 2:0-s végeredményt. Dánia története során először ért fel Európa csúcsára.

nintchdbpict000056290815-e1475669603759

Ezen a napon született az olasz labdarúgás egyik legendája, Paolo Cesare Maldini. Mindössze még csak 16 éves volt 1985-ben, amikor egy Udinese elleni találkozón a félidőben beállhatott a sérült Sergio Battistini helyére a Milanba. 1988-ben nyerte meg első trófeáját a Milannal, miután a 45 ponttal végeztek az élen a Serie A-ban. 3 egységgel előzve meg az ezüstérmes Nápolyt. Ezt követően még 6 trófea került a vitrinbe az olasz pontvadászat megnyeréséért. A legutolsó 2004-ben. Az Olasz Kupát egy alkalommal a 2002-2003-as kiírásban sikerült elhódítania a csapattal. A Bajnokok Ligájában először 1994-ben diadalmaskodott, miután a piros-feketék 4:0-ra győzték le a Barcelonát. Maldini 84 percet töltött a pályán, ezt követően állt be a helyére Nava. Korábban kétszer lett a Milan Európa legjobbja, azonban akkor még a Bajnokcsapatok Európa Kupájában diadalmaskodtak. Maldini közreműködésével 1989-ben a Bukarestet ütötték ki. A végeredmény 0:4 lett. Gullit és Van Basten két-két gólt vállalt. Egy évvel később pedig Rijkaard találata bizonyult döntőnek a Benfica ellen. 1994 után még két alkalommal ünnepelhetett Maldini, ekkor már a Bajnokok Ligájában. 2003-ban az Old Traffordon olasz finálét rendeztek, és végül büntetőpárbajban tudták legyőzni a Zebrákat. Maldini nem volt a rúgók között. Mindenki emlékszik a 2005-ös drámára. Az Atatürk Olimpiai stadionban, Isztambulban egy félidőt követően már extázisba estek a Milan drukkerei, mivel Maldini már az 1 percben betalált, majd Crespo is szórt kettőt a Vörösöknek. A Liverpool azonban szárnya kapott a második 45 percben és Gerrard, Smicer, illetve Alonso találatival döntetlenre mentették a találkozót. A hosszabbításban újabb gól nem esett, és a büntetőket Cissé vezetésével a Liverpool végezte el jobban. A Milan egy félidő alatt ment a mennyből a pokolba. 2007-ben Athénban megismétlődött a két évvel korábbi finálé. A Milan itt már nem követte el a törökországi hibát, és Inzaghi két gólja elégnek bizonyult ahhoz, hogy a meccs végén magasba emelhessék a trófeát. Dirk Kuijt már csak szépíteni tudott a találkozó végén.

Maldini pályafutása végéig hűséges volt a piros-feketékhez. A válogatottban is csúcstartó, mivel 126-szor húzta magára a címeres mezt, és 7 gólt termelt. Ezeket mind hazai mérkőzéseken szerezte. A válogatottal közel sem volt olyan eredményes, mint a Milannal, mivel egyetlen trófeát sem sikerült nyernie. Az 1990-es világbajnokságon rendezőként csak a 3. helyet tudták megszerezni. 1994-ben az első és egyetlen vb-döntőjükön Brazíliával szemben maradtak alul büntetőpárbajban. A 2000-es Eb-n is a fináléig masíroztak, azonban a világbajnok franciák megállították őket, és 2 éven belül két trófeát zsebeltek be.

Maldini töltötte a leghosszabb időt az AC Milan kötelékében. 902 találkozón lépett pályára, amivel ő a legtöbbet játszó Milan labdarúgó. 24 éves és 132 napot töltött el a piros-feketék kötelékében. Ha a klub- és a válogatott mérkőzéseket egyben tekintjük, akkor 2008 február 16-án érte el az 1000 meccses álomhatárt. A Parma ellen csereként pályára lépve játszotta le az 1000. találkozóját is.

kép: realclearsports

Nagy Gábor