Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: Mire képes a Midtjylland? – csapatbemutató

Ahogyan arról már beszámoltunk a Ferencváros kettős győzelemmel jutott tovább az Európa-liga első fordulójából. Nézzük melyik csapat lesz a zöld-fehérek ellenfele a következő körben!

man-midCsalódott manchesteriek a Midtjylland elleni vereség után (Fotó: bleacherreport.com)

Az FC Midtjylland csapata sokak számára ismerős lehet. Tavaly a Videotont ejtették ki 2:1-es összesítéssel az Európa-liga harmadik selejtezőkörében, ezelőtt, pedig azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy hazai pályán 2:1-re megverték a Manchester Unitedet.
A Midtjylland csapata idén lett nagykorú, hiszen 1999-ben alakult, két klub, az Ikast FS és a Herning Fremad összeolvadásával. A dán bajnokságot ezalatt a 18 év alatt egyszer nyerték meg, a 2014/15-ös szezonban. Az FCM a tavalyi a rájátszás után a negyedik lett. A klub ékköve a női kézilabda-csapat, amely többször is tört már borsot a Győr és a Fradi orra alá is. Az idei Európa-liga selejtező első fordulójában a Derry Cityvel csaptak össze. Otthon nagyon simán 6:1-re győztek (ez volt a klub történetének második legnagyobb arányú győzelme), a visszavágón már visszafogták magukat a dánok, és “csak” négyet vágtak. A Midtjylland adatelemzésben kiváló. A csapat tulajdonosa Matthew Benham, a SmartOdds sportstatisztikai és sportmodellező cég vezetője. Szabadrúgásokból, szögletekből és bedobásokból rendkívül veszélyesek tudnak lenni a dánok. A 2014/15-ös idényben, meccsenként közel egy gólt szereztek rögzített szituációkból.

Akikre érdemes figyelni

Nem véletlenül, ez az alcím, hiszen több játékost is ismerhetünk a csapatból. Azt hiszem senkinek sem kell bemutatni Korcsmár Zsoltot, aki a dán csapat előtt a Vasasban focizott. Karrierjét az Újpestben kezdte, de játszott az SK Brann színeiben és a Greuther Fürthben is. A hátvéd idén nyáron, ingyen került Dániába, ahol három éves szerződést írt alá. A Derry City elleni mérkőzésen végig a pályán volt.

Kétségkívül a legnagyobb név a csapatból Rafael van der Vaart. A holland középpályás játszott, többek között az Ajaxban, a Hamburgban, karrierje csúcsán a Real Madridban. A holland válogatott színeiben a 2004-es Európa-bajnokságon harmadik, a 2010-es VB-n második lett. Érdekesség, hogy 2016-ban a Ferencváros is próbálta leigazolni a 34 éves futballistát, ám ő inkább a Midtjyllandot választotta.

Paul Onuachura mindenképpen oda kell figyelnie a Fradinak. Ez nem tűnik olyan nehéz feladatnak, hiszen a nigéria csatár magassága meghaladja a két métert, így nehezen fog elbújni. Sajnos nem csak ezzel tűnik ki, hanem a gólérzékenységével is. A Derry City elleni két mérkőzésen 3 gólt lőtt és 1 gólpasszt adott. Az előző szezonban 25 bajnokin 9 gólt szerzett és 2 asszisztot adott. A rögzített szituációkban döntő szerepe lehet.

Az edző

jess_thorupJess Thorup nagyon elszánt (Fotó: tv2.dk)

Jess Thorup már két éve ül a Midtjylland kispadján, ezalatt az idő alatt 144 meccsen 72-szer nyert, 34-szer döntetlenezett és 38-szor veszített csapatával. A 47 éves tréner korábban az Esbjerget irányította.

Szerző: Mihók Richárd