Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga – rajt előtt: Meglepetésre váltott az újonc a kispadon

Rövid sorozatot indítunk, melyben felvezetjük a július 15-én kezdődő élvonalbeli bajnokságot. Első utunk a Balmazújvároshoz vezet. Az élvonalban abszolút újonc együttes sokak megdöbbenésére váltott a kispadon a szezon előtt.

balmazfoci

Sikerre éhes a Balmazújváros, mégis a realitás a biztos bennmaradás kiharcolása. – fotó: balmazfoci.hu

Nagy hajrával kormányozta be a Merkantil Bank Liga második helyére a Balmazújvárost Feczkó Tamás és szakmai stábja, ami a klub történelmének legnagyobb sikere, hiszen korábban rengeteget ingázott a második és a harmadik vonal között a hajdúsági alakulat. Ami viszont közel sem nyerte el a klubvezetők tetszését, hogy a vezetőedző nem vállalta az NB I-et, inkább aláírt a legutóbb kieső MTK Budapesthez, ráadásul a szakmai stábot is vitte magával. Helyére a sok helyen megforduló, ám szerződését még sehol sem kitöltő Horváth Ferenc került, aki inkább hangzatos nyilatkozatairól híres, mint sikereiről.

Rövid történelme legnagyobb sikerét érte el az NB II. legutóbbi kiírásában a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, hiszen a 2011-ben alapított együttes tervszerű munkával, és hosszú évek építkezésével hat év alatt jutott el a legmagasabb osztályba. A klub nevével tulajdonképpen összeforrt Feczkó Tamás neve, aki végül feljutatta az élvonalba a narancssárga-feketéket. Ugyanakkor érdemes visszamenni az időben, hiszen a jogelőd Balmazújvárosi SC-t 1912-ben alapították, hogy aztán egy rövid időre TSZ SE legyen a hajdúsági csapatból. 1996-ban megalakult a Balmazújvárosi Football Club, amely az utánpótlás együtteseket versenyezteti. A felnőttek 2011-12-ben a NESS Hungary NB II. keleti csoportjában kezdték az idényt, és hat esztendővel később már az élvonalra készülhetnek.

A stadion:

Városi stadion

IMG_6677

Alig egy éve adták át a felújított városi stadion, amelyet 2016. július 22-én a Palermo elleni 3-1-es sikerrel avatott fel az együttes.

Befogadóképesség: 2435 fő (UEFA ’C’ kategória)
A fedett létesítményben 24 hely van a sajtó munkatársai számára, ebből tíz rendelkezik internettel, és áramellátással.

A keret:

nemanja-andric-1024x500

Az Újpestről érkező Nemanja Andric nagy segítségére lehet az újoncnak. – fotó: balmazfoci.hu

Nagy változásokról eddig nem számolhatunk be a Balmazújváros esetében, hiszen a klub támaszkodik azokra akik, kiharcolták a feljutást. Ugyanakkor rengeteg a kiszemelt játékos. Többek között a korábbi pécsi Eke Uzoma, a legutóbb Felcsúton védő Pogacsics Krisztián, a békéscsabai Póti Krisztián, valamint hazánkban már megforduló Ante Batarelo az NK Solin-ból, vagy éppen Vasziljevics Dusan, aki Kispestről távozik, lehet erősítés a hajdúságiaknak, ennek ellenére nem lehet más célja az együttesnek, minthogy megragadjanak az élvonalban, s később akár merészebb célokat tűzhessenek ki maguk elé. Jelenleg viszont a biztos bentmaradás lehet csak a realitás a hajdúságiaknál.

Érkeztek: Nemanja Andric (Újpest), Haris Attila (Ferencváros)
Távozók: Farkas II. Balázs (MTK Budapest), Hadházi Dávid, Kapacina Kevin, Kiss László (felbontották szerződésüket), Papp Ferenc (Szeged 2011)

Az edző:

DEBRE20170614003

Horváth Ferenc

Már játékoskorában is vándormadárnak lehetett mondani a nyáron kinevezett Horváthot, aki a váratlanul leköszönő Feczkó Tamást váltotta a kispadon. Edzőként sem az állandóság jellemzi a korábbi válogatott támadó pályafutását, hiszen eddigi állomáshelyein sem maradt sokáig, szerződését sehol sem töltötte ki. Pedig talán a kvalitásai meglennének hozzá, hogy valahol végre kiérdemelje a bizalmat. Igaz, legutóbbi együttesével is majdnem kiesett az élvonalból, azonban Diósgyőrben nem várták meg, hogy meghúzzák a vonalat, és márciusban menesztették, helyét pedig Bódog Tamás vette át. Korábban a legtöbb időt Győrben dolgozhatott, mert a Kisalföldön 31 bajnokin irányíthatta a zöld-fehéreket. Összesen most ül hetedik csapata kispadján. A Szigetszentmiklóst két ízben is irányította. Azért ez alig hat év alatt nem éppen imponáló mérleg.

Felkészülés

Ami a nyári hangolást illeti, már június 19-én elkezdte az edzéseket a Balmazújváros, és az elmúlt közel három hétben öt felkészülési találkozót játszottak a hajdúságiak. Ezek közül két-két döntetlen és győzelem mellett egy vereséget értek el Horváthék. Az előszezon legjobbja Zsiga Ervin, Fekete Ádám és Nemanja Andric lett egyaránt két góllal.

Honvéd – Balmazújváros 2-2
Balmazújváros – Békéscsaba 2-3
Mezőkövesd – Balmazújváros 1-2
Zirka Kropivnickij (ukrán) – Balmazújváros 1-1
Balmazújváros – Kazincbarcika 2-1

Gavalovits Sándor