Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fegyelmi: Nagyon megjárta az Újpest

Új idény, tiszta lap. Ezt határozta meg az MLSZ, ám már rögvest a nyitó kör után drasztikus büntetést kellett alkalmaznia a Fegyelmi Bizottságnak.

ujpest-1

Nem múlt el botrány nélkül az Újpest paksi vendégjátéka. A szurkolók szinte az egész találkozón alpári stílusban szidták a belga tulajdonost, valamint a klubvezetést. Mindez a címerváltás miatti feszültséggel magyarázható. Az MLSZ viszont rögvest az asztalra csapott, és igencsak megbüntette a lila-fehéreket. „Az új idényben minden csapat tiszta lappal indul, ám az újpesti szurkolók paksi viselkedése után a Fegyelmi Bizottságnak mégis kiemelkedően szigorú büntetésről kellett határoznia.

Szombaton elindult az OTP Bank Liga 2017-2018-as idénye. Az első, a televízió által is közvetített Paksi FC–Újpest FC találkozón – amely egyébként izgalmas kilencven percet és 2–2-es döntetlent hozott – a vendégcsapat szurkolói szinte folyamatosan elfogadhatatlan, minősíthetetlen stílusban, részben rasszista vagy szexista módon nyilvánultak meg – szól a szövetség közleménye. – A vendégszektorban állók a jelentések alapján a mérkőzés során mintegy félszáz alkalommal, összesen több mint kétszázötvenszer skandálták különböző személyeknek címezve (idézet) “a buzi, cigány, faszszopó, mocskos zsidó, kurva, Sieg Heil” kifejezéseket tartalmazó rigmusokat, egyes esetekben náci karlendítéssel. Noha az MLSZ keresi annak módját, hogy a túl szigorúnak tartott szabályozás helyett megengedőbb gyakorlatot vezessen be a szurkolók rigmusaival kapcsolatban, az újpesti drukkerek viselkedéséhez hasonló magatartás elfogadhatatlan most és a jövőben is.

A döntéssel kapcsolatosan hangsúlyozni kell, hogy a labdarúgó-szövetség és a FEB nem avatkozhat, és nem is avatkozik be egy klub és szurkolói kapcsolatrendszerébe, nem foglal állást egyik fél mellett sem. A bizottságnak az UEFA gyakorlatában is a legszigorúbb elbírálás alá eső rasszista, antiszemita, szexista rigmusok hallatán nincs más lehetősége, mint a súlyos büntetés kiszabása, amely jelen helyzetben a szezon egyik legnagyobb várakozására számot tartó Újpest FC–Ferencváros mérkőzés előtti feltételes stadionbezárás.

A gyakorlatban, a jogerőre emelkedés után, újabb szurkolói fegyelmi vétség esetén zárt kapus mérkőzés megrendezésére kötelezi az Újpest FC-t a Fegyelmi Bizottság. Emellett a klubot 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a FEB (a rasszizmus esetén kiszabható legsúlyosabb pénzbüntetés 10 millió forint).

A szurkolóknak lehet véleményük a klubjukról, a szövetségről, a játékvezetőkről, és ennek hangot is adhatnak rigmusokban vagy akár drapériákon – mint ahogyan erre is volt példa Pakson –, de a véleményeknek a szabályok, a fair play és az általános erkölcs elfogadott keretein belül kell maradnia.”

További szankciók:

  • Írásbeli figyelmeztetést kapott a Ferencváros szurkolói megbotránkoztató magatartása miatt.
  • A Debrecen 100 ezer forintot fizet szurkolói megbotránkoztató magatartása, valamint pirotechnikai eszközök használata miatt.
  • Szintén fizet a Diósgyőr. A miskolciak 50 ezer forintos bírsággal nyitották a bajnokságot.
  • Tóth Bence (Mezőkövesd) 1 soron következő bajnokira szóló eltiltást kapott.

 Gavalovits Sándor