Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Barca: “Mes Que Un Disaster”

Ezen a nyáron már nem egyszer aggodalmainknak adtunk hangot a barcelonai történések kapcsán. Mintha a katalán klub vezetősége teljesen elveszítette volna a kontrollt a történések felett. Amíg Madridban Zidane lassan 10 évre előre bebiztosítja keretét a sok okos igazolással, addig a Barca hatalmas presztízsveszteséget szenvedett és fut bele a pofonokba újra, meg újra. Tegnap hivatalossá vált, hogy sikerült megszerezniük a Guangzhou együttesétől Paulinhót, aki 40 millió euró ellenében kerül a klubhoz. A Squawka.com összeszedte, hogy kik lehetnek a nyertesei és a vesztesei ennek az üzletnek: úgy tűnik, a Barca nem sokat profitálhat ebből.

Kép: The Sun

Kép: The Sun

“Mes Que Un Disaster” – azaz több, mint egy katasztrófa. Így zárta az írását Muhammad Butt a Squawka oldalán. Ez a zseniális mondatocska pedig sokféleképp lehet igaz a jelenlegi Barcelonára. Folyamatosan lemaradnak minden nagy névről, akit csak kinéznek maguknak és ha jön is valaki – mint például Deulofeu – az is csak azért, mert muszáj. Ennek tetejébe pedig elveszítették Neymart, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta őket a piacon. Most mindenki tudja, hogy valakit venniük kell és rengeteg pénzük van, így nyugodtan lehet emelni az árakon. A sajtóban csak úgy repkednek a 100 millió fölötti hírek Coutinho és Dembele kapcsán, a szurkolók pedig tényleg szeretnének már valaminek örülni is. Vasárnap este aztán a Real Madrid 3-1-re győzte le őket a Camp Nouban, majd jött a kegyelemdöfés: a már mindenki által lesajnált Paulinho érkezése, akiért ráadásul nem kevés pénzt szórtak el.

Kik jártak jól ezzel az üzlettel?

Az első számú nyertese az ügynek természetesen Paulinho. A brazil válogatott középpályás Kínában építette fel magát újra, miután nem tudott nagyot domborítani a Premier League-ben, a Guangzhouban pedig egészen sikeres időszakot zárt. Kínai bajnok lett, meg kupagyőztes, meg persze szuperkupagyőztes is, de ez mégsem jelenti automatikusan azt, hogy valaki holnaptól már Busquets-el kell hogy gyakoroljon az edzéseken.

Nagyon jól járt, az biztos. Nem panaszkodhat a Guangzhou sem, hiszen anno szereztek egy jó játékost, segítettek neki újra felépítenie magát, nyertek vele pár trófeát, majd áron felül eladták. Ráadásul PR-szempontból is csillagos ötös a dolog, hiszen a Barcelona vásárolt tőlük, a kínai csapattól, aminek megint csak jó a csengése. Elvesztették egyik legjobbjukat, de nekik így is vastagon megérte.

Kép: AS English

Kép: AS English

De akkor kik a nagy vesztesek?

Nos, hosszú a lista. Kezdjük talán a sort Sergi Robertóval, aki hosszú évek kemény munkájával tavaly bizonyítani tudta, hogy megérett már az első csapatra. Még ha nem is az eredeti posztján, de fontos tagja volt az együttesnek, sokszor a legfontosabbkor nyújtva pluszt, esetleg meccseket eldöntve. Időnként ráadásul talán még a csapat legjobbjai közé is tartozott, idén pedig joggal reménykedhetett volna abban, hogy végre az igazi helyén, a középpályán is számítanak rá. A Chapecoense elleni felkészülési meccsen például Valverde Iniesta helyén adott neki lehetőséget, de Rakitic helyettesének is ideális jelölt volna – ezzel szemben lehet, hogy még egy hellyel hátrébb szorul majd a rangsorban és ismét epizodista lesz. Micsoda csalódás – csak nehogy befusson érte a végén egy Premier League-es ajánlat.

Lógathatja az orrát Sergi Samper is, aki így szinte biztosan ki lesz kölcsönözve, pedig szívesen maradna a csapatnál, hogy bizonyítson. 8 éves kora óta játszik Barcelonában és semmit sem szeretne jobban, mint a nagy csapatban pályára lépni – örömmel lett volna Busquets helyettese a könnyebb meccseken, vagy a kupában. A katalánok viszont idén még nem számolnak vele és tavalyhoz hasonlóan most is kölcsön adhatják. Tavaly a kiesőjelölt Granadánál szerepelt, idén viszont egyelőre kérdés, hogy merre vezet majd az útja.

De Samper a jövő és amúgy is csak kiegészítőember lehetett volna – ugyanez viszont már nem mondható el Serivel kapcsolatban, akit a nemzetközi sajtó összeboronált többek között a Barcelonával is. Az elefántcsontparti középpályás a Nice-ben parádésan játszik, ráadásul bálványozza a gránátvörös-kékeket, különös tekintettel a klub legendájára, Xavira. Miatta játszik amúgy is a 6-os számú mezben, hosszú távon pedig célja, hogy eljusson szeretett klubjához. Az egészben pedig az a legszebb, hogy az ő szerződésben megállapított kivásárlási összeg pont annyi, mint amennyiért Paulinhót megvették: 40 millió euró. Tehát egészen pontosan helyette választották a brazilt, aki jelenleg sokkal kevésbé tűnik jó választásnak, mint amennyire Seri tűnt volna – majd meglátjuk. És persze akkor ejtsünk néhány szót az Arsenalról, meg a többi angol csapatról, amely így könnyedén elviheti Serit – ezek a klubok szintén nagy nyertesei lehetnek Paulinho érkezésének.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

Végül pedig említsük meg a legérzékenyebb veszteséget, melyről eddig is esett már szó bőven: a presztízs. Föntebb már részleteztük, hogy milyen pofonok érték az utóbbi hetekben az FC Barcelonát. És az az egészben a megdöbbentő, hogy egy ilyen nehéz időszakot követően, amikor már igazán szüksége lenne valamire a csapatnak, egy nagy dobásra, egyszer csak jön a hír: Paulinho. Persze nem ez a legnagyobb tragédia a klub életében, de elég beszédes, hogy egy ilyen krízisben ő a gyógyszer. Kell az erősítés, de nem erre a posztra és nem biztos, hogy Kínából. Pláne nem 40 millióért, amikor a világ egyik legjobb akadémiája áll a klub mögött – ahonnan ráadásul a tehetségek kezdenek elmenni, hiszen látják, hogy nem számítanak rájuk.

Nehéz a helyzet Barcelonában. Visszaemlékezni is nehéz, hogy mikor volt utoljára ilyen gödörben a klub. Nagyon találó a cím: “Mes Que Un Disaster”.