Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Revánsvágytól hajtva – előzetes

Az első kör utolsó előtti fordulója következik a honi élvonalban, és ezúttal sem lehet túlzottan jósolni a kimenetel szempontjából.

629honvedbajnok

Legutóbb a kispestiek nyertek, ami a bajnoki cím bebiztosítását jelentette. – fotó: nso.hu

Elérkezett a tizedik játéknapja az NB I-nek, amelyben összecsap a címvédő, és a listavezető. Nem kell különösebben ecsetelni, hogy mennyire fontos ez a találkozó a Honvédnak és a Videotonnak. A bajnoki címért harcoló négy-öt csapat közül továbbra is a Videoton marad az élen, független attól, milyen eredményt ér el hazai környezetben a kispestiek ellen, azonban nem mindegy, hogy növeli-e pontjai számát, vagy csökken előnye a Ferencvárossal szemben. Merthogy a zöld-fehérek lehetnek a párharc győztesei, amennyiben három pontot szerzenek a Diósgyőr ellen. Másrészt van mit törlesztenie Marko Nikolic együttesének a piros-feketékkel szemben: néhány hónapja ugyanis éppen a fővárosiak csípték el a bajnoki címet. Érdekesség, hogy azóta mindkét oldalon csere volt a kispadon. Itt a norvég vonalat szerbre, ott az olaszt hollandra váltották, ellenben a játékosállomány nem változott, így igen mozgalmas összecsapásra van kilátás. A Videoton esélyeit talán csökkentheti, hogy Danko Lazovic személyében elveszítette egyik motorját az együttes, miután a Vasas ellen kiállították, és három meccsre elmeszelték. A jobbhátvéd Loic Nego sem lesz ott a pályán, a francia szintén piros lapja miatt pihen, sőt Vinícius korábbi sérülése miatt összesen három kulcsembere hiányzik Nikolic-nak, míg a kispestieknél Ikenne-King az egyetlen maródi. A másik oldalon alighanem ezúttal csak a kispadon kap helyet Bobál Dávid, miután a Ferencváros ellen két helyezkedési hibát is vétett, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy Erik van der Meer felforgatja kissé csapatát a múlt héten mutatotthoz képest.

ftc_dvtk_moutari_FI629

A Ferencváros is rangadót vív, igaz a Diósgyőr elleni összecsapás talán csak nevében nevezhető annak, habár a gyengébb periódus miatt – két vereség az utóbbi két fordulóban – lehet bosszús Bódog Tamás, no meg, ahogyan kikaptak például a Paks ellenében. Ugyanakkor azt a borsodiak mestere is tudja, nehéz meccs lesz, de mikor, ha nem most győzhetik le a Fradit, amely tény, hogy remek szériát fut, mégsem verhetetlen. Elég kiindulni a Dunaharaszti elleni kupameccsből, ahol – bár az alapcsapatból többen is hiányoztak – mégis erős kerettel állt ki a fővárosi együttes, csak szenvedett a zöld-fehér brigád. Ez jelentheti a diósgyőriek esélyeit. No meg az, hogy míg a Fradiban Gera Zoltán és Bőle Lukács sérülés, Botka Endre eltiltás miatt marad le a rangadóról. Bódog Tamás nem küzd ilyen problémákkal.

Újabb csapat, amelynek színeiben Horváth Ferenc megfordult játékosként, majd később edzőként. A Balmazújváros trénere lassan az összes élvonalbeli együttesről elmondhatja, hogy korábban megfordult a kötelékében. Így aztán adva van a pikantéria a Paks és az újonc összecsapásán. Az biztos, hogy a hajdúságiak kapuját Pogacsics Krisztián védi majd, miután Horváth László megsérült, a cerberus mellett Zsiga Ervin, valamint Bokros Tibor is maródi. A házigazdáknál mindössze Haraszti Zsolt nem léphet pályára sérülés miatt. Hogy a két csapat közül ki nyer, nagy kérdés, merthogy az újvárosiak a negyedik forduló óta nyeretlenek, míg a Paks legutóbbi öt meccséből egyet megnyert, kettőt pedig döntetlenre hozott, így elkerülvén a kiesőzónából, ámde könnyen ott találhatja magát ismét, amennyiben az eredmények számára kedvezőtlenül alakulnak.

pic2_2126

Lezárná a hullámvasutazást a Vasas, amely „hazai” környezetben fogadja a Haladást. A fővárosiak sormintája az utóbbi öt találkozójukon arra enged következtetni, hogy nem éppen kiegyensúlyozott a csapat (D-V-GY-V-GY). Michael Oenning pedig a kiesés elől menekülő szombathelyiek ellen szeretné visszaterelni együttesét a tavaly őszi útra, amikor is rendre megszenvedtek ellene a riválisok, nem lesz azonban könnyű dolga az angyalföldieknek. Eltiltottja ugyan nincs, viszont Kleisz Márk és Murka Benedek személyében mondhatni alapemberek estek ki sérülés okán a csapatból. A másik oldalon három vesztes meccs után nyert legutóbb a vasi alakulat Pacsi Bálinttal, aki bízik benne, hogy a fővárosban is folytatódik a sorozat. Jancsó András, Lévai Gergely és Pinte Patrik is maródi a zöld-fehéreknél, viszont közülük csak Jancsó kulcsfigura. Így aztán kérdés, melyik csapat tudja akaratát ráerőltetni a másikra. Pláne, hogy az előrejelzések szerint a Szusza stadion gyepe nincs éppen a legjobb állapotban a mögöttünk hagyott napok időjárása miatt.

mezokovesd.hu_

Menekülés a győzelembe! Ez lehet az egyetlen jelszó Mezőkövesden és Újpesten, hiszen egyik csapat sincs jó formában. Legutóbbi két bajnokiját elveszítette Nebojsa Vignjevic együttese, ami miatt már a szurkolók türelme is elfogyott, ámde a vezetőség részéről Gyarmati Eszter megerősítette, nincs edzőkérdés a liláknál, akik teljes kerettel utazhattak Mezőkövesdre, bár Zsótér Donát játéka továbbra is erősen kérdéses. Radványi Miklós ellenben törheti a fejét, miként pótolja Gohér Gergőt, Csirmaz Istvánt, Pillár Róbertet, valamint Novák Csanádot. És bár az örökmérleg fővárosi sikert ígér, közel sem lesz egyszerű dolga a liláknak, akiknek egy esetleges újabb vereség nagyon sokba kerülhet.

dvsc_pafc_02

Többen is visszatérnek Debrecenbe, de főképp a PAFC csapatkapitánya, Szakály Péter számára lesz pikantériája az összecsapásnak, de Branislav Danilovic, Zsidai László illetve Osváth Attila is szép emlékekkel gondolhat debreceni hónapjaira. Osváth élményei lehetnek a legfrissebbelk, hiszen a tavaszt töltötte a cívisvárosban, így aztán különös légkörű összecsapás lesz. Pláne úgy, hogy tulajdonképpen mindkét együttes a legjobb csapatával léphet fel, sőt, négy meccs óta tart a győzelmi széria mindkét félnél. Sérültek azonban akadnak, itt Sós Bence és Bereczki Dániel, ott Radó András.

A menetrend:
szeptember 23., szombat
18.00 Ferencváros – Diósgyőr – stream: m4sport.hu
Groupama Aréna, vezeti: Szabó Zsolt

18.00 Vasas – Haladás – stream: m4sport.hu
Szusza stadion, vezeti: Vad II. István

18.00 Paks – Balmazújváros – stream: m4sport.hu
Paks, vezeti: Karakó Ferenc

18.00 Debrecen – Puskás Akadémia – stream: m4sport.hu
Nagyerdei stadion, vezeti: Erdős József

18.15 Mezőkövesd – Újpest – tv.: M4 Sport
Mezőkövesd, vezeti: Solymosi Péter

20.30 Videoton – Honvéd – tv.: M4 Sport
Pancho Aréna, vezeti: Bognár Tamás

A bajnokság állása:

nb1tab

~GS~