Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A hírnév küszöbén – Dortmundban padra ülni? Na még mit nem!

A hírnév küszöbén című sorozatunkban azokra az ifjú tehetségekre fókuszálunk, akik épphogy túl vannak bemutatkozásukon a felnőtt csapatban, de a szezon végére minden bizonnyal meghatározó játékosai lesznek saját klubjuknak. A ma bemutatott fiatal pedig nem más, mint…

passlack

A német futball legnagyobb utánpótlás-tehetsége, Felix Passlack

Felix Passlack 1998. május 29-edikén született a ruhr-vidéki Bottrop városkájában. Édesapja tűzoltó volt, és emellett nagy futball rajongó, így az ifjabb Passlack már 4 évesen a futballpályán találta magát. Szülővárosa Gelsenkirchen közvetlen szomszédságában található, és nem rendelkezik profi futballcsapattal, így Felixbe már nagyon ifjú korában belenevelték a Schalke szeretetét (ó, ha tudta volna, hogy egy nap az ősellenség Borussia Dortmund színeiben fog bemutatkozni a német élvonalban…).

Első klubja a helybéli amatőr egyesület, az SV Fortuna Bottrop volt, ahol 12 éves koráig pallérozódott. 2010-ben figyelt fel rá a szomszédos város csapata, akik csakhamar profi szerződést kínáltak a játékosnak, így rövidesen bemutatkozhatott a Rot-Weiß Oberhausen felnőttcsapatában a Regionalliga nyugati csoportjában. Az ifjú Passlack szépen fejlődött, rövidesen a kezdőcsapat kirobbanthatatlan tagja lett. Ekkor még leginkább a jobbszélső pozíciót érezte magáénak, hiszen gyermekkori példaképe, David Beckham is a pálya ezen részén tevékenykedett.

Felix nem mindennapi tehetségére két év múltán már a német élvonalbeli klubok jó része felfigyelt: versenyben volt játékjogáért a Bayer Leverkusen, az 1. FC Köln, a Schalke, valamint a Borussia Dortmund is (a teljesség igénye nélkül). Noha a fentebb említett okokból a királykék csapat állt legközelebb a tehetség szívéhez, az ekkoriban virágkorát élő dortmundi utánpótláscentrum hívószavára nem tudott nemet mondani, így igazolt 2012-ben a sárga-feketékhez. Két év kellett neki, hogy ott is berobbanjon: a 13/14-es szezont már az ifi csapat kötelékében kezdte meg, ahol 19 mérkőzésen 4 találatot jegyzett, és első bajnoki győzelmét is megünnepelhette az RB Leipzig ificsapata ellen megnyert bajnoki döntő után. Ez a teljesítmény kiérdemelte az első válogatottságot is, nevezetesen a német U16-os nemzeti csapat behívóját.

passlack3

Akit Klopp a szárnyai alá vesz, annak rossz pályafutása már nemigen lehet!

Az előző kiírásban nyújtott kimagasló teljesítményének köszönhetően a 14/15-ös szezonban már a kezdőből kirobbanthatatlan volt. Meg is hálálta a bizalmat, és már-már emberfeletti mutatókat produkált: 24 mérkőzésén 17 gólt szerzett, és 18 találathoz segítette hozzá csapattársait, nem mellesleg megvédték ifibajnoki címüket is. Az ifjú Felixben rejlő káprázatos potenciált ezen idény során ismerte fel a Ben Woodburnt is felkaroló, ekkor még a Dortmundot trenírozó sasszemű német edző, Jürgen Klopp. Meg is invitálta a játékost télen a spanyolországi La Mangában tartott edzőtáborba a Borussia Dortmund felnőtt csapatával.

Passlack kitűnő benyomást tett Kloppra a tábor során, ám a keretben túl sok klasszis szélső volt (és a Bundesligaban épp a kiesés elől menekültek), így az ekkor még csak 16 éves Felixnek nem lett volna komoly sansza a bemutatkozásra, ezért Jürgen jobbnak látta, ha még egy évet az ifikkel játszik. A 2015-ös nyár azonban mindent megváltoztatott: Klopp lemondott a vezetőedzői posztról, Passlack pedig csapatkapitányként a korosztályos Európabajnokság döntőéig vezette az U17-es nemzeti csapatot, nem mellesleg a tornán szerzett 3 találatával a válogatottja legeredményesebb játékosa lett.

Az újonnan kinevezett Thomas Tuchel ezeket a mutatókat látva az első keretbe nevezte Passlackot a 15/16-os szezonra. Bemutatkozása 2016. márciusáig váratott magára, addig az ifiben rugdosott laza 19 gólt és 20 gólpasszt 25 összecsapáson (a második ifibajnoki címvédést, azt hiszem, már mondanom sem kell). Debütálása is amolyan “tucheles” húzás volt: a Darmstadt ellen egy számára teljesen szokatlan felállásban, 4-4-2-ben lépett pályára, ráadásul kezdőként. A vezetőedző kísérletezőszelleme objektíve kimondható, hogy nem tett jót a játékos fejlődésének. Noha centereket megszégyenítő iramban termelte a gólokat és irányítókhoz hasonló statisztikákat mutatott a gólpasszok terén, Tuchel mégis szélső védőként kezdte el alkalmazni, ráadásul nem is a jobb, hanem a balszélen, ami ugyebár egy jobblábas játékosra nem kis plusz terhet ró.

passlack2

Passlacknak egy kis pimaszságért sem kell a szomszédba mennie…

Fejlődése tehát a rengeteg irreális elvárásnak köszönhetően megrekedt, csak szépségtapasz volt erre a következő idényben 10 bajnoki pályáralépése, BL debütálása (2016. okt. 18-án a Sporting ellen) vagy megszerzett első gólja (Legia elleni 8-4-es történelmi siker alkalmával). 2017. nyarára önbizalma teljesen összezuhant, mivel a korosztályos válogatottba nem kapott meghívást, az újonnan kinevezett dortmundi vezetőedző, Peter Bosz pedig közölte vele, hogy nem számít rá egyelőre az első csapatnál. Passlack ennél a pontnál érezte: most kell lépni, mert különben kútba dobhatja beckhami pályaképét! Kapóra jött számára, hogy az EL induló Hoffenheim csapata éppen szélsőt keresett a keret mélyítésére, így kérte a klub vezetőségét, hogy engedélyezzék neki a kölcsönszerződést. A Dortmund vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke kegyesen rá is bólintott, hiszen látta, hogy ezzel csapata, és a játékos is jól járna. Így került Felix Passlack egy évre kölcsönbe a Julian Nagelsmann vezette Hoffenheim csapatához.

Így állunk most, de hogyan tovább?! Az látható, hogy Felix Passlack egy kicsit kilóg az eddig bemutatott játékosok sorából, hiszen nála nem most jött el az a pillanat, amikor a leginkább megérdemelte volna, hogy számára kedvező körülmények között játszhasson egy top-klub felnőtt csapatában, ám itt az újrakezdés lehetősége. A Hoffenheimben nincsenek komoly posztriválisai, és nem olyan nagyok az elvárások. Nagelsmann köztudottan kiváló érzékkel nyúl a fiatalokhoz, és forradalminak számító 3-1-4-2-es felállásában a szélsők sokkal offenzívebb szerephez jutnak, mint Tuchel bármelyik amorf alakzatában, vagy a Bosz által preferált 4-3-3-ban. A hoffenheimi kaland tehát egy óriási ugródeszka lehet Felix karrierjében, hiszen egy jó szezon után nemcsak a Dortmund, de az egész német élvonal érdeklődését felkeltené. Sőt, ha igazak a pletykák, és a Bayern München éléről frissen menesztett Ancelotti székét a szezon végén valóban Julian Nagelsmann veszi át, akkor talán egyszer Robben vagy Ribéry örökösét tisztelhetjük majd Passlackban…

Következik: Másodosztályból az Európa Liga-döntőbe (jövő csütörtök 19.00)

Előző részek: 

  1. Az olasz srác, aki 38 millió eurót ültetett a padra
  2. Gareth Bale nyomdokain
  3. Reszkess, Thiago Motta!

Írta: Wernigg Márton