Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Klassiker: Mit jelentene egy esetleges dortmundi győzelem a Bayern ellen?

Ma délután 18.30-kor a Bundesliga 11. fordulójának keretein belül kerül megrendezésre a német futball évről évre legjobban várt eseménye, a Klassiker, avagy a Bayern München és a Borussia Dortmund párharca. Ezúttal ráadásul a dortmundi Signal Iduna Park ad helyet a mérkőzésnek, amelyet több, mint 70 ezer sárga-fekete szimpatizáns fog megtölteni, tehát korántsem biztos, hogy az előző évekhez hasonlóan most is egyértelmű bajor siker lesz a találkozó végkimenetele…

dor_sieg_bay

A tavalyi odavágón Aubameyangék ünnepelhettek – így lesz ez idén is? (kép forrása: tz.de)

Korábban már ecseteltem a Borussia Dortmund és a Bayern München erősségeit, most azonban gondoljuk végig, hogy milyen lavinát indítana el, ha valóban Peter Bosz tanítványai kerekednének felül!

Lélektani fordulópont

A sorsolás igen érdekesen alakult, ugyanis a Bundesliga idei első Klassikerje a bajnokság első egyharmadánál kerül megrendezésre. Ezt az időszakot az erőviszonyok kialakulása jellemzi általában. Ekkorra a pocsék rajtot fogó csapatok összeszedik magukat (amelyik nem, annak valószínűleg elég nyögvenyelős szezonja lesz), a kiugró teljesítménnyel rajtoló kis csapatok pedig visszatérnek az átlagos, vagy átlagon aluli teljesítményekhez (kivétel erősíti a szabályt, lásd: Lipcse és Hoffenheim tavaly). Aki ilyenkor vezeti a bajnokságot, az nagyon nagy valószínűséggel az év végén bajnoki címet ünnepelhet, de legalábbis a dobogón végez majd. A Borussia Dortmund győzelme a ruhr-vidékieket a tabella élére repítené, ezzel ismét maguk mögé utasíthatnák a bajorokat, jelezve az egész futballvilág számára, hogy ők bizony továbbra is a Bayern első számú kihívói!

Ha nem Heynckes, akkor ki?!

A Dortmund győzelme ugyancsak megtépázná a rekordbajnok önbizalmát. Tavaly a Signal Iduna Parkban Thomas Tuchel együttese 1-0 arányban felülmúlta Ancelottiékat, de az olasznak már ekkor sem volt túl sok szimpatizánsa a németek között. Jupp Heynckes viszont klublegenda, egy ikon, akire mindenki felnéz, így ha netalántán egy komolyabb zakóba futna bele csapata, az felvetné a szakember alkalmasságának kérdését. Viszont ha a bajor szurkolók által egekig magasztalt tréner is kudarcot vallana Ancelottihoz hasonlóan, az a klub igen mély válságára világítana rá, hiszen amit két egészen különböző futballkultúrát képviselő, és a legtapasztaltabbak közül való mester sem tud megoldani, azt mégis ki lenne képes?!

Lépéskényszer

Amennyiben a Dortmund át tudná venni a tabella vezetését, a Bayernre olyan nyomás nehezedne, amilyet évek óta nem tapasztalhattak. Bár az első félév tavaly is fölöttébb szoros volt, senki nem tartott tőle komolyan Münchenben, hogy az újonc RB Leipzig fogja majd veszélyeztetni bajnoki ambícióikat. A Borussia Dortmund azonban éppen az a csapat, amely már hosszú évtizedek óta stabilan meg tudja közelíteni a Bayern szintjét, így alighanem komoly riadalmat okozna Rummenigge-éknél, ha a 2010-es évek eleji cicaharc térne vissza a bajnokságba a bajor dominancia helyett.

Egy új lendület

A Dortmund év eleji formája a bajnokságban az utóbbi néhány fordulóban igencsak hanyatlani kezdett, nem is beszélve a Bajnokok Ligájáról, ahonnan a sárga-feketék nagy valószínűséggel már a csoportkört követően búcsúzni fognak, a Német Kupa megnyerése pedig már tavaly sem engesztelte ki a szurkolókat a szezon mélypontjai miatt. Egy ma délutáni derbigyőzelem új helyzet elé állíthatná a sárga-feketék vezetőségét: elengedhetnék a nemzetközi és a honi kupát, és koncentrálhatnának teljes gőzzel a bajnokságra, amelyet így már elég komoly sanszuk lenne a kettős (esetleg hármas) terheléssel küzdő Bayern München elől elhappolni.

Írta: Wernigg Márton