Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a világ legjobb formán kívüli csatárai egy ligában

11 forduló ment le a spanyol bajnokságban és egészen hihetetlen, mennyire nem megy a játék a liga legjobb gólvágóinak. Gyakorlatilag a góllövőlistát vezető Lionel Messi kivételével mindenki leszerepel – de mi lehet ennek az oka? Guillem Balague, a Sky Sportsnak írt erről.

borito

Önbizalomhiány

Lassan indult be a gépezet a Las Palmas ellen, ám a végére csak meglett egy sima, 3-0-ás siker a Real Madrid számára. A gólszerzők között azonban ezúttal sem kapott helyet Karim Benzema és éktársa, Cristiano Ronaldo sem. Mindkettejük kapcsán említhetjük az önbizalomhiányt, mint a problémák egyik forrását – ám egyikük lázadozik ez ellen, a másikuk pedig úgy látszik beletörődött a helyzetbe.

Karim Benzema az utóbbi. A Francia csatár idén 28 lövésből mindössze kétszer talált be (ezekből csak egy volt a bajnokságban), ám a jelek szerint őt már ez sem zavarja. Ő az a fajta játékos, akinek szüksége van a versenyhelyzetre. Csakis akkor tudja kihozni magából a maximumot, ha van egy riválisa, aki rákényszeríti az extra teljesítményre. Kihívásokra lenne szüksége, viszont jelenleg akármit is csinál, úgyis játszik – csak a fiatal Borja Mayoral bevethető az ő posztján.

Senki sincs a padon, aki kiszoríthatná, így elkényelmesedett. Márpedig ha nem csipkedi magát és elmaradnak a gólok, akkor jön a füttykoncert a madridi drukkerektől, ami általában érzékenyen érinti a lelkét. A vasárnapi meccsen 12 jó passza volt, nem igazán tudták bevonni a játékba.

CR 48 lövésből csak egy gólt tud felmutatni, ami hasonlóan szörnyű statisztika. Még amikor gólpasszt adott Iscónak, akkor sem ünnepelt. Bosszús volt, mintha csak egy ziccert puskázott volna el. Érdekes, hogy kettejük küszködését a Real szurkolói másképp dolgozzák fel: amíg Benzema füttyszót kap, addig Ronaldót biztatják, hogy ne adja fel. Ronaldo még önmagához képest is rengeteget próbálkozik, ám szinte most a legkevésbé hatékony a teljes realos karrierjét figyelembe véve. Túlságosan aggódik és bizonytalan – pedig nagyot fordulhat vele a világ rövid időn belül.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

Ami tavaly jött, az idén már nem

Szűk 1-0-ás sikert könyvelhetett el az Atletico Madrid a Depor ellen, ami nagy szó Carrasco és Koke nélkül. Ez a két ember adja ugyanis a támadójáték kreativitását, ők az ötletgazdák – de nyugodtan idevehetjük még Antoine Griezmannt is. Sokan nem elégedettek a francia támadó idei teljesítményével, amin nincs mit csodálkozni: 2 gólt tudott csak összehozni az elmúlt 11 fordulóban (ebben a mutatóban a csapat legjobbja a 22 éves Correa, aki 4-el házi gólkirály eddig).

A média próbál nyomást helyezni Griezmannra és tudatosan próbálnak valamilyen konfliktust kialakítani körülötte. A szurkolók nagyobbik része azonban nem első sorban őt hibáztatja a gyenge számokért, hanem látja, hogy ez csak egy következménye annak, hogy keveset támad a csapat. Csapattársaival nagyon jó barátságot ápol a francia zseni, ők próbálják is támogatni, de már 7 meccs telt el azóta, hogy utoljára eredményes volt. Simeone legutóbb a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nincs olyan játékosa, aki meg tudná nyerni a meccseket. Ez egy erős célzás volt Griezmann felé, akinek egyértelműen fel kell javulnia.

Azt sem szabad elfeledni, hogy Griezmann a nyáron majdnem Manchesterbe költözött, ám a klub iránti hűsége okán inkább maradt még egy évet, nehogy az ő hiánya bénítólag hasson a csapatra. Van egy 100 millió eurós kivásárlási ára, valamint a BL-ben a továbbjutásért is jár még 25 millió – elképzelhető, hogy mind a kettőről lecsúszhat az Atleti. A kiseséses szakasz a Bajnokok Ligájában most nagyon távolinak tűnik számukra, valamint Griezmannért még az MU sem fog kifizetni ennyi pénzt, ha nem jönnek a gólok.

Bár a legfrissebb pletykák szerint nem csak az angolok vetettek rá szemet: állítólag ha nem sikerül megszerezni Coutinhót, az sincs kizárva, hogy a Barcelona tesz majd érte ajánlatot. Ilyesmiről viszont leginkább majd csak jövő nyáron éri meg beszélni, most januárban semmiképpen sem lesznek majd lépések. Addigra talán Griezmann is feljavul.

Kép: Soccerinfomania

Kép: Soccerinfomania

Az a fránya szerkezet

Luis Suarez nem utazik az uruguayi válogatotthoz sérülés miatt. Van egy ciszta a térdében, de nem csak emiatt akadnak gondjai ebben a szezonban. Most szombaton Alcacer lett melléállítva, hogy kicsit könnyebb dolga legyen – mögöttük szerepelt Messi, a győzelmet pedig végül Alcacer duplájának köszönhetően zsebelték be.

Idén szélsők nélkül nagyon szenvednek a Barcelona csatárai. Nincs elég területük, a védők középen nagyobb figyelmet tudnak rájuk fordítani – nem is csoda, hogy Suarez idén fele annyit lő kapura, mint amennyit egyébként szokott. 3 gólnál tart idén, ami Paulinho (!) mellett a második legtöbb (természetesen Messi van legelöl 12 találattal) a klubon belül, 417 percenként veszi be a kaput átlagosan.

Valverde még mindig kísérletezget a felállással: néha Deulofeu áll be elöl harmadiknak, néha Semedo segít be, de Denis Suarez is játszott már ott párszor. Támogatni kell Suarezt, akinek ez a jelenlegi állapot nagyon nem fekszik.

Kép: Chicago Tribune

Kép: Chicago Tribune

A kellemes meglepetés

És csak hogy ne gólképtelen csatárokról szóljon az egész cikk, essen néhány szó Zazáról is! A Valencia olasz csatára 9 góllal a második a góllövőlistán és ismét ott van az olasz válogatottban is. A 2016-os Eb-n a németek elleni botrányos büntetőjével nagyon sok kritika zúdult a nyakába, amivel nagyon nehezen tudott csak megbirkózni. Ő egy szenvedélyes, kedves srác, aki nem tudta elviselni ezt a nyomást. A kontinenstorna után visszatért a West Hambe, ám bizonytalan volt és nem volt formában, ki is túrták Londonból. Valencia volt talán az utolsó esély számára a legmagasabb szinten és nagyon úgy néz ki, hogy ezt sikerül megragadnia.

A PL-ben sok a pénz és rengeteg a jó, tehetséges futballista. Épp ezért ha nem megy a játék, nagyon könnyű kiszorulni – nem túl türelmesek ott a játékosokkal. Ha valaki nem hozza a gólokat, hoznak valaki mást, aki igen. Nagyon igazságtalan tud ez lenni, mert ilyenkor sokszor úgy jön ez le, hogy az illető nem volt elég jó a Premier League-be – de Zaza példája Spanyolországban jól mutatja, hogy az ő képességeivel bizony semmi probléma nincsen.

Tavaly Voro irányítása alatt egy kivételével minden alkalommal pályán, volt, idén pedig Marcelino nem küldte a pályára a valenciát nélküle. Zaza kicsit morcos volt, hiszen zsinórban 6 meccsen betalált és a Leganes ellen szerette volna 7-re növelni a sorozatot, ám ez nem jött össze. 12 perccel a vége előtt lecserélték, ami után ő lement a pályáról, elment a mosdóba, majd kis dühöngés után visszatért és a padról megnézte a meccs végét.

Édesapja azt nyilatkozta, hogy Zazának gondjai vannak a túlzó kritikákkal. Igazságtalannak érezte a helyzetet és szüksége volt egy klubra, ahol szeretetet kaphat és nyugalmat. Ezek szerint a Valencia volt számára a megfelelő hely, ő pedig hozza, amit elvárnak tőle.