Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Az afrikai Messi” – avagy a nyár bombaüzlete Mohamed Salah

A nyár folyamán, amikor a Liverpool német menedzsere Jürgen Klopp kipengetett 40 millió fontot a Rómának sokan csak legyintettek egyet, hogy ez csak feleslegesen kidobott pénz. A tábor másik fele viszont optimistán dörzsölte a tenyerét, hiszen az egyiptomi remek szezont futott a Serie A-ban a farkasokkal és kiváló adottságokkal is rendelkezik amit akár a PL-ben is kamatoztathat afrikai Messinek is becézett egyiptomi.

salah

Kairó, Bázel, London, Firenze, Róma, Liverpool…

Igen ezek kiváló turistacélpontok szerte a nagyvilágban, azonban mi nem azért ezzel a bejegyzéssel kezdjük az egyiptomi bemutatását, hanem azért is mert ezen országokban és városok csapataiban is megfordult az egyiptomi szélső. Na de nézzük is. A kis Mohamed 1992. június 15-én az egyiptomi Gharbia városában látta meg a napvilágot. Salah futballkarrierjét mindössze 12 évesen az egyiptomi El Mokawloon csapatában kezdte, itt debütált a felnőtt csapatban 2010-ben is. Három szezonja során 44 mérkőzésen jutott szóhoz és ezalatt 12 gólig jutott. 2012. április 10-én a svájci élvonalban szereplő Basel szerződtette, akik négy évre szerződtették az egyiptomi szélsőt. Salah a svájci gárdánál két szezont töltött el és ezalatt meghatárózó tagja volt a két bajnoki címet is szerző csapatnak, ahol összesen 79 mérkőzésen 20 alkalommal volt eredményes. Ezt követően óriási licitháború indult érte, a Liverpool és a Chelsea között amit végül a londoni kékek nyertek meg 11 millió font ellenében a 2014-es téli átigazolási szezonban. Azonban az egyiptomi számára a londoni kaland nem sikerült valami fényesre, mindössze 13 bajnokin lépett pályára két szezon során. A londoni kékek a 2014/15-ös szezonban kölcsön is adták előbb a Fiorentina majd az AS Roma együttesének. A római farkasoknál régi önmagát idézte és még túlszárnyalta korábbi remek svájci teljesítményét is, a Rómában eltöltött két szezonja során 83 mérkőzésen  34 gólig jutott valamint  29 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait ami felkeltette a Liverpool menedzsere Jürgen Klopp figyelmét is, és 2017 nyarán nagy erőket mozgósítva az Anfieldre csábította az „egyiptomi Messit“ 40 millió fontért.

Az egyiptomi Messi 27 év után vb-re vezette a fáraókat 

A 25 esztendős Salah az egyiptomi válogatottnak is meghatározó tagja lett, ami idén csúcsosodott ki. A nemzeti csapatban fokozatosan végigjárta a korosztályos válogatottakat, szerepelt az U20-as valamint az U23-as válogatottban is. Összeségében 11 mérkőzésen jutott szóhoz a korosztályos válogatottakban és ezalatt hétszer volt eredményes. A felnőtt válogatottban nagyon fiatalon mindössze 19 évesen debütált Sierre Leone ellen, összesen pedig 56 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt és 32 gólja mellett 18 gólpasszt is kiosztott. Idén az egyiptomi futball egyik legnagyobb sikerében döntő szerepe volt az egyiptomi szélsőnek hiszen 27 év után ismét a világbajnoki résztvevők az egyiptomiak, ráadásul a mindent eldöntő gólt drámai körülmények között éppen Mohamed Salah szerezte az utolsó pillanatokban Kongó ellen, ezzel pedig kiharcolta szeretett országának részvételt a jövő évi oroszországi vb-re.

Gerrard és Suárez nyomdokaiban

Amióta Luis Suárez elhagyta az Anfieldet, a vörösök brazil zsenije Philippe Coutinho szerezte a legtöbb gólt egy szezonban szám szerint 14-et ami mindent elárul a vörösök támadószekciójáról. Jürgen Klopp érkezésével valami azonban elindult Liverpoolban, a német menedzser egy olyan megfigyelőhálózatot hozott létre, amelynek ez az egyik komoly eredménye, hogy olyan játékosokat térképeznek fel, mint Mohamed Salah is. Hiszen ami Liverpoolban zajlik az a tudatos építkezés egyik jele, noha valóban akadnak a védelemben komoly problémák ez a közeljövőben Jürgen Klopp vezetésével megoldódhat. A tamadószekció a német mester vezetésével komoly változáson esett át, míg Steven Gerrardnak a 2015-ös, Daniel Sturridgenak a 2016-os szezonban sikerült 13 találatot összehoznia addig a tavalyi szezonban a Klopp által szerződtetett szenegáli Sadio Mané szintén 13 gólig jutott szélsőként, akiért szintén több, mint 30 millió fontot fizetett ki a német menedzser. Idén nyáron pedig mindenképpen a szélen akart erősíteni a német szakember, amivel az ellenfelek védelmét szerette volna még jobban megbontani a szélen Sadio Manéval karöltve a szintén remek gyorsaságáról ismert Mohamed Salahra esett a választás. A német szakember ezzel is igazolta nagyon jó érzékkel tud igazolni, Mané leigazolása is remek húzásnak bizonyult a tavalyi szezonban, de idén ezt a címet Mohamed Salah leigazolása nyerte el.

salahstat

A nyár bombaüzlete  Neymart is lekörözve…

A Liverpool újdonsült közönségkedvence elképesztő lendülettel vetette bele magát a liverpooli karrierjébe. Mindössze három hónap sem telt el a szezonból, de már most kijelenthetjük a Liverpool remek üzletet kötött az egyiptomi leigazolásával. Egy biztos Londonban a Chelsea együttesénél látva Salah virágzását, kijelenthető újabb komoly baklövést követtek el Mourinho irányítása alatt, Kevin de Bruyne eladása is komoly hibának bizonyult annak idején, idén pedig Matic eladása is ebbe a kategóriába sorolható. De visszatérve Salah eddigi szezonjára a vörösöknél kiváló szezonkezdetet produkál az egyiptomi. Salah eddig egymaga 13 gólt szerzett és emelett kiosztot csapattársainak 3 gólpasszt is, amihez csupán 17 összecsapásra volt szüksége. Az „afrikai Messi” becenévre hallgató szélső pedig liverpooli karrierjének kezdetén olyan magasságokba emelkedett, amellyel két korábbi Liverpool gólvágót nevezetesen az urugayi Luis Suárezt és a spanyol Fernando Torrest is lekörözte. A Barca jelenlegi támadója Suárez 7 góllal és 5 gólpasszal kezdett, míg az Atlético gólvágója Torres 11 góllal és egy gólpasszal kezdte liverpooli pályafutását. Salah azonban még egy mutatóban kiemelkedik, a nyári igazolások közül szintén ő lett a szezon leghatékonyabb játékosa a szezon első három hónapja után. Az egyiptomi szélső olyan játékosokat körözött le ebben a mutatóban mint, a 222 millióért klubot váltó Neymar vagy a szintén komoly pénzekért Manchesterbe igazoló Lukaku. A brazil Neymar 1077 percet töltött eddig pályán a PSG színeiben és ezalatt 11 gólt szerzett, ami azt jelenti 98 percenként talál az ellenfelek kapujába. A 75 millióért szintén klubot váltó Lukaku szintén jól kezdte karrierjét új klubjában a Manchester Unitedben, 1350 percet töltött a vörös ördögöknél a pályán és ezlatt 10 gólt szerzett, ami azt jelenti 135 percenként eredményes a belga támadó. A számok pedig nem hazudnak Mohamed Salah az imént említett két támadó kollégájánál is jobb mutatókkal rendelkezik, ugyanis a Liverpool újdonsült sztárja 1164 percet töltött a pályán ami azt jelenti 90 percenként talál az ellenfelek hálójába. Jürgen Klopp úgy tűnik a támadószekcióba megtalálta azt a két játékost Mané és Salah személyében akik az elkövetkezendő években meghatározó játékosai lehetnek a Liverpool együttesének a pálya két szélén.

https://www.youtube.com/watch?v=5R24BZx2m4A

Grafika: Bács András

Ondik Gábor