Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: a sereghajtó Mezőkövesd! – őszi értékelő (1. rész)

Az NB I őszi szezonjának zárultával új sorozatunkban végignézünk az élvonal alakulatain, miként is alakult az egyes csapatoknak a szezon első fele. Cikksorozatunkat az utolsó helyen telelő Mezőkövesd gárdájával kezdjük!

zsoryfelev (1)

A szezon alakulása

Nem kezdődött rosszul a sereghajtó szezonja, hiszen rögtön egy debreceni győzelemmel indították az bajnokságot, majd a Paks ellen nyertek hazai pályán 3-2-re. Ezután viszont tizennégy nyeretlenül megvívott találkozó következett, így nem csoda, hogy az ősz jó részét az utolsó helyen töltötték, itt is fognak telelni. A rossz széria közepén, a 12. fordulóbeli DVSC elleni vereséget követően a gárda menesztette aztán Radványi Miklóst, helyére pedig az NB I-es vezetőedzőként korábban csak ideiglenes megbízatást kapó Kuttor Attila ült le. A korábbi válogatott hátvéd vezetésével a gárda ugyanakkor valamelyest stabilabbá vált, regnálása alatt hét meccsen 1 győzelem, 4 döntetlen és két vereség a mérleg, ezek is a Videoton és a Fradi ellen estek, a székesfehárvári találkozót (4-0) leszámítva pedig az összes találkozón „meccsben voltak” legalább. A szezon utolsó négy meccsén veretlenek maradtak Strestikék, a 17. fordulóban pedig a várva várt harmadik győzelem is összejött a pocsék formában játszó Honvéd ellen. Azonban ettől függetlenül 16 pontjával az utolsó helyen telel a gárda, lemaradása négy pontos a még bentmaradó helyen álló Haladással szemben.  A Kövesdé egyébként összességében a második legkevesebb lőtt, illetve a második legtöbb kapott gól, a pálya egyik oldalán sem remekeltek tehát.

kuttor

A gyenge szereplés ellenére a nézőszám növekedett a borsodi városban, a magyarfutball.hu összeállítása szerint átlagban 2712-en látogattak ki a csapat hazai mérkőzéseire, amivel övék a negyedik legnépesebb közönség a ligában. A legtöbb nézőt a megyei rivális Diógyőr vendégjátéka vonzotta ki, szám szerint 3254-et.

A keret

A keret összeállítását tekintve érdekes csapat a Kövesd, hiszen a keretből hiányoznak a klasszikus értelemben vett veteránok (a legidősebb játékos a 34 éves kapus Tujvel, az alapemberek közül még Strestík és Veselinovic töltötte be a harmincat), ugyanakkor fiatal tehetségekkel sincs tele a keret: a 21 éves Koszta Márk már a Honvédban is letette névjegyét, rajta kívül a 19 éves balhátvéd, Szalai Attila mondható fiatalnak az alapemberek közül. Az egyetlen „fiatalszabálynak” megfelelő, azaz 1997 után született futballista a pályára lépők közül Szalai volt. A két vezetőedző egyébként összesen 24 játékost vetett be, közte nyolc légióssal.

Minden második játékos be is talált a pályára lépők közül, ám túlzásba senki sem esett, kettőnél többször csak a háromgólos Marek Strestik és az öt találattal házigólkirály Koszta Márk volt eredményes.

A csapat legjobbja 

kosztakipest-crop-460x287Ha a félszezon legjobb mezőkövesdi játékosát akarjuk megnevezni, nem kell a bőség zavarával küzdenünk: a Nemzeti Sport osztályzatai alapján a két gólos és két gólpasszos szélső Cseri Tamás lett a legjobb, ha pedig csak a számokat vesszük alapul, említhetnénk a klub házi kanadai listáját három góllal és négy gólpasszal vezető Marek Strestiket is. Mégis, elsősorban a nyáron a Honvédtól több játéklehetőség reményében Kövesdre szerződő Koszta Márkot emelnénk ki, aki nem csak a legtöbb gólt szerezte, de egyben fontos gólokat is: a Paks és a Haladás ellen is az ő találatával jött össze az egyenlítés, illetve volt csapata ellen is övé volt a győztes gól, nem beszélve a Vasas elleni duplájáról. Koszta első góljára a 11. fordulóig kellett várni, azóta viszont megtalálta góllövő cipőjét az utánpótlás-válogatott támadó és kétségtelenül ő tette a legtöbbet a sárga-kék gárdáért.

A legszebb gól

Marek Strestik inkább a helyzetek kihagyásában járt élen a tavasszal, ami miatt kispadra is szorult néhány meccsre a korábbi győri támadó, a Vasas elleni bombagóljára ugyanakkor joggal lehet büszke.

A Mezőkövesd valamennyi őszi találata:

Grafika: Bács András

Fotók: mezokovesdzsory.hu

Lasányi Csaba