Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: a Honvéd visszatért a földre – őszi értékelő (9. rész)

Sorozatunkban az NB I-es csapatok őszi szereplését vesszük górcső alá, ma először a címvédő Budapest Honvéd szereplésével foglalkozunk!

honvfelev

Az őszi szereplés

A szezon előtt aligha gondolta bárki, hogy a Honvéd megismételheti tavalyi bravúros szereplését, pláne Marco Rossi távozása után. Az őszi negyedik hely ennek fényében önmagában nem is lenne rossz eredmény, mégis a hullámzó teljesítmény és a folyamatos balhék Erik van der Meer edző állásába kerültek az ősz végére.

A Honvéd idénye rögtön azzal kezdődött, hogy a Haladás ellen pár perc elteltével le kellett hozni a súlyosan megsérülő Ikenne-Kinget, az alapembernek számító nigériai jobbhátvéd őszi idénye ezzel véget is ért. A Honvéd azonban ennek ellenére veretlen maradt első hat bajnoki meccsén, a Hapoel Beer-Sheva elleni BL-kiesés és nemzetközi szerepléssel járó terhek tehát jó ideig nem hatottak ki a bajnoki szereplésre. Ezt követően aztán a Loki és a Fradi is 3-1-re tudott győzni a kispestiek pályaválasztása mellett, itt már érződött, hogy ez a szezon nem feltétlenül róluk fog szólni. A Honvéd szeptember végétől kezdve nem tudott kiegyensúlyozottan teljesíteni, ami olyan csúfos kudarcokat eredményezett, mint a Vasas elleni 1-4, vagy a 14 meccses nyeretlenségi szériából érkező Kövesd elleni szintén hazai fiaskó.

Az ősszel ráadásul kisebb-nagyobb botrányok is hátráltatták a piros-feketéket, gondoljunk csak van der Meer mester furcsa nyilatkozatára, a Kabangou körüli hercehurcára vagy éppen Latifou kivágására!

gazdag-daniel-e1502049389428-1024x576

A tavalyi idényhez képest első sorban a védekezés szervezettsége romlott, a 30 kapott legalábbis mindenképpen ezt mutatja – tavaly az idény végén állt ennyi a Honvéd neve mellett. A pálya másik oldalán 31 gólig jutottak, ebből 19-et szállított a Lanzafame-Eppel csatárduó.

Hazai meccseikre átlagban 2.456 néző volt kíváncsi, ami némi visszaesést jelent a tavalyi évhez képest, az NB I-es csapatok sorában az ötödikek e tekintetben.

A keret

24 játékos került pályára az ősszel, köztük hat légiós. Több húsz éven aluli játékos is kapott lehetőséget a bizonyításra – Banó-Szabó, Herjeczki, Tömösvári – , a Honvédban kapták a harmadik legtöbb percet a húsz éven aluliak a mezőnyben. A koncepció tehát változatlan Kispesten, a néhány minőségi légiós alkotta gerinc mellé próbálnak kinevelni hazai tehetségeket.

lanzafame

A csapat legjobbja

Nem meglepő módon a tíz gólos Davide Lanzafeméra esett a választásunk, az olasz továbbra is a Honvéd legnagyobb erőssége. Ha a válogatottbéli leszereplésétől eltekintünk, ékpárjának, a hétgólos Eppel Mártonnak sem volt rossz fél éve, és Djordje Kamber sokoldalú játékát is sokan értékelik, a szerb a Nemzeti Sport olvasóinál bekerült az ősz álomcsapatába.

A legszebb gól

8.  rész: Újpest

7. rész: Diósgyőr
6. rész: Paks
5. rész: Puskás AFC
4. rész: Vasas
3. rész: Haladás
2. rész: Balmazújváros
1. rész: Mezőkövesd

Grafika: Bács András

Képek: honvedfc.hu

Lasányi Csaba