Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: erősítések után – esélyleső I.

Három hét múlva folytatódik az NB I-es bajnokság, megpróbáltunk egy kicsit az esélyek mögé nézni, számbavéve a téli játékosmozgásokat, valamint az eddigi edzőmeccsek tapasztalatait felhasználni.

169764_adam_martin

Ádám Martin hat gólnál jár a felkészülési időszakban. – fotó: vasasfc.hu

A tabella nem hazudik, így kijelenthető, hogy a Videoton és a Ferencváros között dől el a bajnoki cím sorsa, ám ebbe a versenyfutásba még a Debrecen is beleszólhat, bár vajmi kevés esélyt adunk a hajdúságiaknak, igaz, a Loki hétpontos hátránya a második fehérváriakkal szemben nem ledolgozhatatlan, ellenben a Ferencvárossal szembeni tízzel. A kiesés elkerüléséért még többen lehetnek harcban. A legnehezebb helyzetben a Mezőkövesd van, amely négy pontra áll a még bentmaradást érő helyen álló Haladástól.

vasas_uj

A piros mezes Vasas egyelőre keresi az önbizalmat, melyet ősszel elveszített. – fotó: vasasfc.hu

Hogy aztán tavasszal hogyan alakulnak az esélyek, nagyban függ a napi formától, illetve az eredmények alakulásától. Az eddigi tapasztalatok azt mondatják, hogy még a Vasas, a Puskás Akadémia, de akár még az Újpest is bajban lehet. Ellenben a téli felkészülés alatt leginkább az angyalföldieket érintheti kellemetlenül az esetleges hullámvölgy, ugyan Barczi Dávid, Egerszegi Tamás, Laczkó Zsolt és Csiki Norbert személyében nem rossz játékosokat igazolt a piros-kék együttes, ám a felkészülési meccseken tapasztaltak nem éppen kedvező tavaszt vetítenek előre, pláne, ha hozzátesszük, hogy a sérülések igencsak megnehezítik Michael Oenning dolgát. Murka Benedek, Vít Benes, Csiki Norbert, Kleisz Márk is maródi, vagy éppen felépülőben van sérüléséből. A távozók között eddig Jan Simúnek nevét lehetne megemlíteni, mint veszteség, ugyanakkor a cseh védő nem feltétlenül számított alapembernek, ráadásul már a nyáron is sokáig kétséges volt, egyáltalán le tudja-e igazolni a XIII. kerületi együttes, mert mint kiderült évek óta egy vesével futballozott hazájában, míg az előző idény bronzérmese csak külön orvosi engedéllyel küldhette pályára. Az előkészületi meccseket tekintve sem nagyon bízhatnak másban a Vasasnál, mint az ellenfelek formaingadozásában, lévén az alacsonyabb osztályban szereplő riválisok ellen is látszott, azért nincs minden rendben a keretet illetően. A Honvédtól és az MTK Budapesttől egyaránt vereséget szenvedett az együttes, míg a Pénzügyőrrel szemben csak döntetlenre futotta az angyalföldiek erejéből, az Iváncsát pedig mindössze egyetlen góllal tudták legyőzni Remili Mohamedék. Az pedig, hogy a Vecsés, a Szekszárd, a THSE-Szabadkikötő, illetve a III. Kerület ellen lőtt huszonhat gólt a csapat, még nem mértékadó. Itt nem az ellenfelek minősítésén van a hangsúly. Míg a többi együttes igyekezett valóban erős csapatokkal lekötni találkozót, addig a Vasas inkább az önbizalmat szerette volna visszaszerezni, amely az előző idényhez képest jócskán visszaesett.

Tipp: 9-12. hely

mezokovesd-pirin

Kuttor Attila Mezőkövesdje eséllyel pályázik a bennmaradásra. – fotó: mezokovesdzsory.hu

Sokat erősödött a Mezőkövesd középpályássora Bognár Istvánnal, Oláh Bálinttal és Matija Kataneccel, míg a kapuba visszatért a Videotontól Horváth Tamás. A távozók között akad korábbi alapember, ugyanakkor legtöbbjük kiegészítő játékosnak számított ősszel, főként azok után, hogy Kuttor Attila vette át az együttes irányítását, és a korábbi válogatott védővel megteremtették az esélyét annak, hogy sikerül megkapaszkodni az élvonalban a matyóföldieknek. Ugyanakkor érkezők még lehetnek, Kuttor szeretné megerősíteni még a védekező harmadot, valamint a támadósort is. Ehhez egyrészt Stipe Bacelic-Grgic, Molnár Gábor duó lehet garancia, amennyiben a Puskás AFC elengedi két kulcsjátékosát. Rajtuk kívül két alacsonyabb osztályban szereplő labdarúgót tesztel a szakmai stáb, illetve három afrikai futballista készül Mezőkövesden. Ami a felkészülést illeti, felemás érzésekkel, mégis pozitív összképpel készülhet a tavaszra a borsodi alakulat. A lejátszott kilenc találkozóból ötöt megnyert, négyet pedig két-két döntetlennel és vereséggel zárt a sárga-kék alakulat. Köztük volt a korábbi nemzetközi kupatapasztalattal felvértezett Csernomorec Odessza, a kazah Irtys Pavlodar, vagy épp a Shaktar Donyeck fiataljai.

Tipp: 8-10. hely

Balmazújváros

Az újonc Balmazújváros támadói eddig adósak maradtak a gólokkal télen. Talán a bajnokságban… – fotó: m4sport.hu

Balmazújvárosban a nyugalom az úr a téli időszakban. A hajdúságiak nem utaztak külföldi edzőtáborba, így könnyebben hozzá tudtak szokni a mostoha időjárási körülményekhez, amelyre nagy esély van a február 24-i rajton is. Horváth Ferenc viszont azzal továbbra is gondban van, miképpen oldja meg csapata gólínségét az ellenfél kapuja előtt. Ennek következtében szerződtette Harsányi Zoltánt, Rudolf Gergelyt és Lasa Sindagoridzét az újonc. Egyelőre azonban még nem sikerült meglelni a „gyógymódot” a problémára. A három támadószellemű labdarúgó mellett Kónya Márkot szerezték meg Nyíregyházáról és Kamarás György érkezett vissza dorogi kölcsönből. A távozók eleddig mindössze ketten vannak, Kovács Ádám Zalaegerszegre, míg Vólent Roland Siófokra tette át székhelyét. Így alighanem ki is alakult a narancs-feketék végleges tavaszi kerete. Hogy aztán a felkészülési időszak alatt elapadó gólcsap kinyílik-e a rajton, még nem tudható, mindazonáltal beszédes adat, hogy csak a Vác ellen sikerült egynél többször betalálni – rögvest négyet is szereztek a balmazújvárosiak. Előtte viszont mindösszesen kétszer zörrent az ellenfél kapuja, pedig nem kevesebb, mint hét találkozót játszottak Horváth tanítványai. A védelem viszont rendben van, mert a három kapott gól hét meccsen nem rossz arány – a Vác kivételt képez a maga négy góljával. Az is igaz ugyan, hogy az NB I-ben azért nevesebb, és termékenyebb támadósorokkal találják  szembe magukat a Balmaz védői.

Tipp: 10-12. hely

Következik: Esélyleső II.

Újpest, Haladás, Puskás AFC

~GS~