Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nem fogynak a jegyek a válogatott meccseire – mi lehet a gond?

Március végén a magyar labdarúgó válogatott számára is megkezdődik majd a 2018-as esztendő, méghozzá két felkészülési mérkőzéssel. Hiába azonban az új szövetségi kapitány, a jegyek csak nem fogynak a kívánt ütemben. Talán egy kicsit eltaktikázták magukat az MLSZ-nél.

Kép: ujszo.com

Kép: ujszo.com

Hamarosan újra pályán a magyar válogatott, ám simán lehet, hogy csak félház lesz a Groupama Arénában. Persze van még idő a meccsekig, de jelen állás szerint nagyon úgy néz ki, jelentősen csökkenhet a helyszíni nézők száma – legalábbis a közelmúltban megfigyeltekhez képest. A jegymester online felületén fellelhető számokból az olvasható ki, hogy Kazahsztán ellen 11 824 jegy keresi még gazdáját, valamint a skótok ellen is akad még vagy 10 059. Mindez egy közel 20 000-es stadionban elég kellemetlenül hangzik, pláne az Eb-t követő eufória után látványos visszaesés. Ennek természetesen számtalan oka lehet, most megpróbáljuk sorra venni, miért is a mérsékelt érdeklődés.

Természetesen adja magát a tavalyi, olykor szégyenteljes produkció, ilyenkor ez juthat eszünkbe először. Hogy az emberek csalódottak és becsapva érzik magukat az andorrai és a luxemburgi kudarcokat követően. Azóta viszont eltelt pár hónap, aludtunk rá párat, jött egy új szövetségi kapitány, így okunk van azt feltételezni: ezúttal valami mást kaphatunk majd a pénzünkért, mint eddig. (Nem jobbat, nem rosszabbat, mást.) Mondjuk az is igaz, hogy Georges Leekens kinevezése megosztotta a magyar közvéleményt, közel sem vagyunk olyan optimisták, mint lehetnénk. Ám ahhoz, hogy le kelljen írni őt, először meg kell látni, mit alkot. Az esélyt meg kell adni és csak után ítélkezni a munkásságával kapcsolatban.

Az is tény, hogy sem az időpont, sem pedig az ellenfelek nem ideálisak. Ez a március eddig a hűvös – vagy néhol kimondottan hideg – időről szól, nem pedig a beköszönő tavaszról. Ebben az ocsmány, esős körítésben pedig csak nem akaródzik kimenni a stadionba, ahol talán elkapunk valami jó kis náthát, amivel aztán küzdhetünk napokon keresztül. Mindezt azért, hogy lássuk Dzsudzsákékat, akik “felkészülés” címszó alatt megbirkóznak a rettegett kazah, illetve skót nemzeti csapattal. Megjegyzendő, utóbbiban legalább akadnak magasan jegyzett játékosok is, ellenünk debütálhat például a Manchester United ifjú tehetsége, Scott McTominay. Bár ha jobban belegondolunk, Elek Ákos és Kleinheisler László – csapatunk két fontos tagja – is Kazahsztánban futballozik, szóval mi csak ne kezeljük le őket. El-t és BL-t megjárt játékosok is lesznek a kazah csapatban.

tn4-66774_orig_lokistak-groupama-2015-05-14-125907

Van azonban itt még valami. Amikor az ember elhatározza, hogy kimegy a válogatott mérkőzésére és elkezdi nézegetni a jegyeket, nehéz döntés elé kerül. Ki kell találni, hogy vajon a 15 000 Ft-os, vagy a 12 000-es jegy éri-e meg jobban? Vagy talán kezdjünk el spórolni és szemezgessünk a 3000 és a 2500 Ft-osak között? De várjunk csak! A múltkor még nem volt ez ennyi igaz? Korábban volt olyan, hogy 1000 Ft-okért simán be lehetett jutni. Ha tehát a szimat nem csal, úgy néz ki az MLSZ-nél emeltek picit az árakon. Ehhez persze joguk van, megtehetik és igazából abszolút indokolt, hogy ez felmerült. Elvégre egy üzleti alapon működő szervezetnél a profit maximalizálása a cél. Így ha minden jegy elkel, akkor az nem jelent mást, mint hogy kérhették volna akár drágábban is. Valószínűleg feltűnt nekik, hogy az emberek simán kiadnak egy ezrest ezért az élményért – hiszen nagy volt az érdeklődés -, szóval ha elemünk rajta egy kicsit, bizonyára úgy is el fognak majd fogyni a jegyek. Vagy nem.

Ez nem egy egyedi eset. Jégkorong válogatottunk meccsei kapcsán szintén ugyanez figyelhető meg, ott is meredeken emelkednek az árak – bár ott a csapat szereplése erre ad is okot. Vagy ha a kézilabdát nézzük, akkor meg lehet említeni a Veszprém, vagy a Szeged nevét is. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen sok pénzt áldozzanak a sportra minden hétvégén, pedig ezek között az emberek között akadnak páran, akik anno fél életüket kedvenc csapatuk mellett töltötték. Ma már Veszprém-meccsre járni szinte státusszimbólum. Kicserélődtek a szurkolók, másmilyenek az igények, máshogy vannak szabva a pénztárcák is. Ez lehet az oka mondjuk annak, hogy az MTK új Stadionjában szinte ugyanannyi sima parkoló van, mint VIP-es. Sokan lemorzsolódnak sajnos, még egy ilyen acélos gazdaság mellett is, mint a miénk.

Meglátjuk, mit hoz majd a labdarúgóink két barátságos megmérettetése, de jelen állás szerint a hangulat közel sem lesz majd olyan, mint mondjuk egy évvel ezelőtt volt. Talán érdemes lenne ezt újra átgondolni az MLSZ-nél?

A meccsek időpontjai:

Március 23., Magyarország – Kazahsztán
Március 27., Magyarország – Skócia

További információk itt.