Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MK: zöldasztalnál dőlhet el a kupapárharc – sajtóhír

Elképzelhető, hogy nem ért véget az MTK Budapest – Újpest kupameccs a pályán, hiszen a kék-fehérek óváson gondolkodnak.

mtkute-e1522863655954-1024x576

Mijusko Bojovic (fehérben) egyike azon labdarúgóknak, akik miatt bukhatja a továbbjutást az Újpest együttese. – fotó: 24.hu

Hiába nyert az MTK Budapest 3-2-re az Újpest ellen a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján, s jutott tovább a lila-fehér együttes 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal, a kék-fehérek vizsgálják az óvás lehetőségét, mondván a IV. kerületiek túl sok EU-n kívüli légióssal álltak fel.

A lényeg ugyanis, hogy a kupára teljesen más versenykiírás vonatkozik, mint a bajnokságokra. Az NB II-ben ugyanis érvényes a légióskorlátozás, míg az élvonalban nincs erre vonatkozó szabályozás. A kupasorozatban ellenben legfeljebb öt olyan légiós szerepelhet, akik nem EU-s állampolgárok, s az Újpest hat olyan játékossal állt fel a kék-fehérek ellen, akik nem esnek ebbe a kategóriába. Mijusko Bojovic (montenegrói), Dzenan Burekovic (bosnyák), Alassane Diallo (mali), Vincent Onovo és Nwobodo Obinna (mindkettő nigériai), valamint Filip Pajovic (szerb) szerepelt kezdőként a kupameccsen. A Nemzeti Sport információi szerint ugyanakkor Filip Pajovic szereplése okozza a gondot, hiszen a Hivatásos Labdarúgók szervezete szerint a kapus hat éve futballozik Magyarországon, így futballmagyarnak számít, már csak abból kifolyólag is, hogy nem sokkal 18. születésnapja után kötötte első magyarországi szerződését a Videoton II. együttesével még 2011-ben.

A versenykiírás ugyanakkor úgy fogalmaz: „Azon külföldi játékos kerül besorolásra a hazai labdarúgók csoportjába, aki az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:

  • 21 éves kora alatt egy vagy több MLSZ tag sportszervezetben legalább 3 évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt”

Az MTK ugyanakkor úgy értelmezte ezt, hogy csak a bajnokságra vonatkozik. Az MK kiírása ellenben másképp fogalmaz: „Európai Unióbeli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: a Kupa mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkrimináció mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén.”

Tehát Pajovic ebben az esetben nem minősül futballmagyarnak. Ugyanakkor a szintén kezdőként pályára lépő szerb Branko Pauljevic nem minősül EU-n kívülinek, lévén kettős állampolgár.

~GS~