Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kik versengenek az Arsenal padjáért?

A szezon végeztével a sportág történetének egyik leghosszabb és legszebb időszaka ér véget: Arsene Wenger feláll az Arsenal kispadjáról. Azt viszont, hogy kit szerződtetnek a helyére, egyelőre nem tudni. Guillem Balague, a Sky Sports szakértője a saját vlogjában foglalta össze, hogy jelen állás szerint kik lehetnek az esélyesek a menedzseri pozícióra.

Kép: Yahoo Sport UK

Kép: Yahoo Sport UK

Balague azzal kezdte a gondolatmenetet, hogy leszögezte: egyelőre nem született még döntés az Arsenalnál az ügyben, így nem is lehet tudni, hogy ki lesz Wenger utódja. A soron következő nevek vagy tippek, vagy pletykák alapján merültek fel.

A sort a klub korábbi (legendás) játékosa, Patrick Vieira nyitja. A 41 éves francia már hosszú évek óta tudatosan építgeti a pályafutását, sok időt töltött el a Manchester City utánpótlásában, ahol értékes tapasztalatokra tett szert. 2016 januárjában hagyta el a világoskékeket a manchesteriek testvérklubjáért: Amerikába, azon belül is New Yorkba ment, ahol az ottani City-t viszi – többek között David Villával. Az idei a harmadik szezonja a csapattal és az előző két nekifutásra egyaránt csak a negyeddöntő jött össze nekik. Nem véletlenül nem engedték el a kezét a City-nél, van benne fantázia, de valószínűleg nincs meg a kellő rutinja ahhoz, hogy eredményesen vezesse az Arsenalt.

Hasonló CV-je van Mikel Artetának is. A spanyol középpályás annak idején 5 évet húzott le az Ágyúsoknál, majd 2016-os visszavonulását követően azonnal edzősködni kezdett – a Manchester City-nél. Jelenleg segédedzőként van jelen a felnőtt keret stábjában, a Transfermarkt szeirnt 2019 nyaráig szól a szerződése a City-vel. Ha Vieirára azt mondtuk, hogy rutintalan, akkor ez az ő esetében hatványozottan is igaz.

Az egyik legnagyobb esélyes a pozícióra egyértelműen Luis Enrique. Lucho tudatosan építgette fel edzői karrierjét: a Barca B-ből indult (épp 10 éve), majd onnan az  AS Roma és a Celta Vigo érintésével került fel a felnőtt csapathoz. 2014 és 2017 között nyert egy BL-trófeát, kétszer lett spanyol bajnok és háromszor kupagyőztes a Barcelonával – egyszer még az év legjobb klubedzőjének is megválasztották. Ehhez persze nagy segítségére volt a Neymar, Messi, Suarez trió, akik talán a labdarúgás történetének legjobb támadósorát alkották akkoriban. Tavaly nyár óta nincs csapata, Balague szerint pedig nagyon szeretné megkapni az Arsenalt. Folyamatosan kommunikál a klubbal, ahogy a Chelsea-vel is tárgyal, jó esély van rá, hogy a kettő közül valamelyik csapatnál kap majd lehetőséget jövőre. Emellett mellette szól még, hogy a stílusa is passzol az Arsenal filozófiájához – kevés ideálisabb jelölt van nála jelen pillanatban.

Paulo Fonseca / Kép: Visão de Mercado

Paulo Fonseca / Kép: Visão de Mercado

Balague beszélt még Eduardo Berizzóról is, aki Bielsa tanítványaként szép sikereket ért el a Celta Vigónál, ám a Sevillánál eltöltött fél éve nem sokat dob az esélyein. A 48 éves argentin ráadásul súlyos betegséggel is küzdött, nem valószínű, hogy épp őt választanák.

Érdekes döntés lenne viszont a portugál Paulo Fonseca, aki egészen pazar munkát végez a Shakhtar Donetsknél. Középszerű játékos volt, edzőként viszont komolyabb dolgokat is véghez vitt már. Lépcsőről lépcsőre lépked fölfelé, Portugáliában egészen kis csapatoktól indult és kötött ki végül a Porto, vagy a Braga padján. Habár hazájában az igazán nagy sikerek elkerülték, 2016 nyarától új lökést kapott a karrierje: Ukrajnába, a Shakhtar Donetskhez igazolt, ahol bajnok lett és idén sem talál legyőzőre csapatával. A Bajnokok Ligájában ráadásul szintén remekeltek: a legjobb 16 között az AS Roma csak egy idegenben lőtt góllal tudta kiverni őket. Balague kiemelte vele kapcsolatban, hogy a csapat brazil sztárjain nagyon érződik a keze munkája. Marlos, Fred és a többiek gyakorlatilag szintet léptek az irányítása alatt. Nem rég bejelentkezett érte az Everton, de ő nemet mondott – a pletykák szerint azért, mert tudja, hogy képben van az Arsenalnál és őt főleg az a lehetőség érdekelné.

Végül essen szó a legnagyobb elérhető jelöltről is: Carlo Ancelotti egy kipróbált opció, mindenhol bizonyított már. Az 58 éves szakember jelenleg épp szünetelteti egy kicsit karrierjét, miután a szezon közben megköszönték neki a munkát a Bayern Münchennél. Sok mindent lehet olvasni vele kapcsolatban, mindenféle klubcsapatoktól kezdve az olasz válogatottig, ám a jövője enyhén szólva bizonytalan. Nem tudni, meddig akar pihenni, vagy hogy hol dolgozna szívesen. Balague ráadásul nem hiszi, hogy ő illene az Arsenalba. Lehet, hogy eredményes lenne, de nem olyan játékot adna a szurkolóknak, amilyenre az Emirates-ben hozzászoktak.

Vélhetően hamarosan megindul majd a hírfolyam és jönnek majd az új fejlemények is az utód keresése kapcsán. Minél hamarabb meg kell találni az új Wengert, vagy legalább azt, aki átveszi majd a helyét. Egyelőre talán Luis Enriquéra tennénk a pénzünket.