Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ő lehet a német válogatott csodacseréje a világbajnokságon!

Kihirdetésre került a német válogatott bő kerete a 2018-as labdarúgó világbajnokságra. A névsort szinte egytől egyig világklasszis, top-formában futballozó futballisták alkotják, azonban akadnak olyanok is, akiknek behívása igencsak felkavarta a germán sajtó állóvizét. Ilyen többek között az elkallódott Bayern-csatár, Nils Petersen is, kinek nevét nem sokan várták az igencsak illusztris társaságba…

nils_petersen

Petersen a másod-, majd harmadosztályú Carl Zeiss Jena csapatában kezdte pályafutását, és már igen korán (18 esztendősen) a csapat állandó cserejátékosává vált, ám gólokat ekkor még csupán igen szerény számban produkált. Következő állomása a szintén másodosztályú Energie Cottbus volt, ahol 22 éves korára a csapat elsőszámú csatára, és a Bundesliga 2 gólkirálya lett a maga elképesztő 25 találatával. Nem is csoda hát, hogy a Bayern München kinézte magának a hirtelen szárnyra kelő játékost, akit 2011-ben 2,8 millió euróért szerződtettek. Nem jutott azonban sok lehetőség neki a Robben-Ribéry-Müller-Gómez négyessel fémjelzett támadószekcióban, így hát következett egy mérsékelten sikeres brémai időszak, majd 25 esztendősen került jelenlegi állomáshelyére, Feiburgba.

Itt aztán sikerült szépen újraépítenie félresiklott karrierjét, és ismét Bundesliga 2-es gólkirályi címet ünnepelhetett, idén pedig már az élvonal második legeredményesebb támadója lett a maga 15 találatával. Ez eddig egy átlagos pályafutásnak tűnhet, amiben azonban közel utánozhatatlan Petersen, az elképesztő gólgyakorisága: tavalyelőtt, tavaly és idén sorban 111, 123, illetve 146 percenként rezgette meg az ellenfelek hálóját, ami klasszis csatároknak is becsületére válna. De hol hazudnak a statisztikák?

Természetesen a felnőtt válogatottnál újoncnak számító Nilsnek előnyére vált, hogy Christian Streich vezetőedző jobbára csereként, az utolsó fél órában számított rá, amikor az ellenfelek védői már egy órát robotoltak. Hogy mi ezzel a probléma? Az ég-világon semmi! Löwnek éppen egy mentálisan erős cserecsatárra van szüksége, aki az általa favorizált Timo Werner helyére beállva a megfelelő pillanatban higgadt, friss döntést tud hozni. Maga a Bundestrainer így nyilatkozott a 2016-os olimpiai csapat centeréről:

“Nils Petersen még nem rendelkezik túlságosan sok nemzetközi tapasztalattal, de szerintem fel fog nőni a feladathoz.”

A kérdés csupán az, hogy a kiscsapatoknál brillírozó gólfelelős képes lesz-e kiszorítani a keretből a komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Mario Gómezt (is). Egy biztos: ha a perc/gól arány lesz a döntő tényező, akkor Petersen nyugodtan hátradőlhet…

Írta: Wernigg Márton