Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Német Kupa: utolsó trófeáját gyűjtheti be a Bayern München Jupp Heynckessel – előzetes

A múlt héten pontot tettünk a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, azaz a Bundesliga 2017/18-as szezonjának a végére. Ma ugyanezt a képzeletbeli írásjelet tehetjük majd a Német Kupa mögé is, amelyben este kiderül, hogy ki szerzi meg a díszes trófeát, melyért a Bayern München és az Eintracht Frankfurt fog megküzdeni.

dfb pokal

Este újra gazdára talál a Német Kupa. (kép: abendzeitung-muenchen.de)

Ma este 20:00-s kezdéssel a berlini Olympiastadionban egymásnak feszül a 18-szoros Német kupa győztes Bayern München és a 4-szeres aranyérmes Eintracht Frankfurt. A találkozó kapcsán rengeteg érdekes kérdés merülhet fel az emberben, hiszen a mérkőzés kimenetelén kívül más is foglalkoztathatja a kíváncsi szurkolókat.

ulreich3

Szinte biztos, hogy Ulreich kezd. (kép: twitter.com)

Az első és talán legfelkapottabb téma a sportsajtóban, hogy ki fogja védeni a Bayern kapuját? Ugyanis a müncheni csapat világklasszis kapusát, Manuel Neuert edzője, Jupp Heynckes nevezte a keretbe, hiszen a szeptember óta a lábával bajlódó portás teljesen felépült. A szezon nagy részét Sven Ulreich hozta le, aki többnyire állta a sarat, igaz néhány hibát vétett, de ettől függetlenül kimondhatjuk, hogy jól helyettesítette sérült csapattársát. A legvalószínűbb forgatókönyvként azt írják több helyen is, hogy Ulreich fog kezdeni, majd ha az eredmény úgy alakul, akkor Neuer a második félidőben vélhetően kapni fog játéklehetőséget. A bajorok részéről egyébiránt Boateng, Vidal és Robben biztosan hiányozni fog, míg a másik oldalról az eltiltását töltő Gelson Fernandes, valamint a sérült Danny Blum nem léphet pályára Niko Kovac együttesében. A lehetséges kezdőcsapatokat alább láthatják a kedves olvasók.

Bayern München: Ulreich – Kimmich, Süle, Hummels, Alaba – Thiago – Tolisso, James – Ribery, Müller – Lewandowski

Eintracht Frankfurt: Hradecky – Abraham, Hasebe, Salcedo – da Costa, Mascarell, Boateng, Willems – Wolf – Jovic, Rebic

Ha már az előbbiekben említettük mindkét tréner nevét, akkor beszéljünk is egy kicsit róluk. Talán úgy is lehetne nevezni ezt a részt, hogy a jelen és a jövő találkozik. A 73 esztendős Jupp Heynckes ugyanis végleg távozik a Bayern München éléről, helyét pedig pont az a Niko Kovac veszi át, aki ma este még a Frankfurt gárdáját fogja irányítani. Vajon Heynckes utoljára a Bayernnel, vagy Kovac először és – egy ideig biztos utoljára – a Frankfurttal? A kérdésre ma a berlini napnyugtában biztosan választ fogunk kapni. Természetesen a sajtónak mindkét vezetőedző nyilatkozott az összecsapás kapcsán.

jupp-heynckes-freut-sich-auf-frau-hund-und-katze

Heynckes számára ma végleg befejeződik edzői karrierje. (kép: rtl.de)

Jupp Heynckes: „Ezen a héten minden részleten átfutottam újra és újra, remélem, egyik játékosom sem dől ki a meccs előtt. Ez a Német Kupa döntő pályafutásom egyik csúcspontja lesz, ebben biztos vagyok. Nem sok alkalommal fűzött ilyen jó kapcsolat egy csapathoz, mint most a Bayernhez. A közvélemény szinte már elkönyvelte a győzelmünket, azonban vigyázni fogunk és teljesen felkészülünk.”

Niko Kovac: „A szezon elején ez volt az egyik célunk. Akkor volt, aki ezt megmosolyogta és nem gondolta volna, hogy a Frankfurt idáig eljut. Mindent meg akarunk valósítani abból, amit ebben az idényben jól csináltunk. A maximumon kell pörögnünk és bízunk benne, hogy a Bayern nem fog ki olyan nagyon jó napot. Ha mindkét csapat a legjobbját nyújtja, akkor ellenfelünknek és nekünk is nagyon nehéz dolgunk lesz.”

pizarrobayern

2006-ban, az eddigi egyetlen Franfurt – Bayern fináléban Pizarro döntött. (kép: dfb.de)

A két csapatnak nem meglepő módon közös történelme is van a Német Kupában, ami nem ölelne fel hatalmas enciklopédiákat, hiszen eddig, csak négyszer találkoztak egymással. Ebből csupán egyszer tudott nyerni a Frankfurt még anno 1974-ben az elődöntőben. Fináléban egy alkalommal néztek farkasszemet a felek még 2006-ban, akkor a Bayern győzött Claudio Pizarro 59. percben szerzett góljával. Minden sorozatot figyelembe véve 110 párharcot vívott meg egymással a két klub, amelyből 57-szer a bajorok kerültek ki győztesként, 29-szer pedig a frankfurtiak, kis matekkal pedig könnyen kiszámolható, hogy 24 alkalommal nem tudtak egymáson felülkerekedni a klubok.

A gólkülönbség is természetesen a Bőrnadrágosok számára kedvez, tudniillik 206-szor vették be ma esti ellenfelük kapuját, míg a másik oldalról nézve ez a szám 148. Az idei szezonban értelemszerűen két mérkőzést játszottak egymással hivatalos körülmények között a csapatok (a Bundesligaban), melyet a Bayern nyert meg idegenben is és hazai pályán is. A múlt tehát a Lewandowskiék számára ad bizakodásra való okot. De hogy mi lesz a jelen, az ma este kiderül, melyről természetesen a lefújást követően mi is beszámolunk. Addig is néhány sört dobjanak a hűtőbe, intézzenek el mindent, mert 20:00-tól egy hamisítatlan finálé veszi kezdetét.