Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Egy kétszer győztes, Salah és a házigazda! – bemutatjuk az A-csoport

A hagyományoknak megfelelően az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon is az ‘A’ jelű kvartettbe került a házigazda, mely június 14-én Szaúd-Arábia elleni mérkőzősével nyitja meg a tornát. A sorsolásra igazából a csoport egyik résztvevője sem panaszkodhat, elég egyedi és kiszámíthatatlan négyes jött össze. Csoportbemutató cikksorozatunkban a már korábban is megírt keretek mellett egy kis  esélylatolgatással és egyéb érdekességekkel készültünk. Minden nap egy-egy újabb csoport és annak résztvevői kerülnek bemutatásra. 

csoportbemuto_a

Mégis mit várhatunk a csoporttól és a csapatoktól? 

 OROSZORSZÁG (23)

A házigazda mint favorit? NEM! Nyolc éve Dél-Afrikában és most 2018-ban sem kell sokat várnunk a rendezőtől Oroszországtól. A 2010-ben nyertes pályázattal párhuzamosan nagy terveket szövögettek az oroszok, ám jelenleg a csoportkörből való továbbjutás sem vehető biztosra, nemhogy egy menetelés az egyenes kieséses szakaszban. Az ütősre tervezett nemzeti csapat helyett jelenleg egy középszerű, kiöregedőben lévő társaságot láthatunk. Érdekesség, hogy a 23 fős keretből 21 játékos az orosz élvonalban játszik, csak Vlagyimir Gabulov (FC Bruges) és Gyenyisz Cserisev (Villarreal) tekinthető légiósnak. Ha tüzetesebben átnézzük a keretet, akkor Igor AkinfejevAlan Dzagojev és Jurij Zsirkov neve azért nem hangzik rosszul. Akire érdemes lehet figyelni, az a CSZKA Moszkva 22 esztendős középpályása Alekszandr Golovin, akinek nagy jövőt jósolnak. Jó szereplés esetén, talán egy zsírosabb nyugati szerződés is összejöhet a számára. A 2014-es brazíliai tornán az oroszok a csoportkört sem élték túl, az azt megelőző két tornára pedig ki sem jutottak. Mióta felbomlott a Szovjetunió, egyetlen egyszer sem jutottak tovább a csoportkörből.

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Vlagyimir Gabulov (FC Bruges), Andrej Lunyov (Zenit)
Védők: Mario Fernandesz (Fernandes, CSZKA Moszkva), Vlagyimir Granat (Rubin Kazany), Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Fjodor Kudrjasov (Rubin Kazany), Ilja Kutyepov (Szpartak Moszkva),  Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Igor Szmolnyikov (Zenit)
Középpályások: Gyenyisz Cserisev (Villarreal), Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), Jurij Gazinszkij (Krasznodar), Alekszandr Golovin (CSZKA Moszkva), Alekszandr Jerohin (Zenit), Daler Kuzjajev (Zenit), Anton Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), Alekszandr Szamedov (Szpartak Moszkva), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Jurij Zsirkov (Zenit)
Támadók: Artyom Dzjuba (Arszenal Tula), Alekszej Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), Fjodor Szmolov (Krasznodar)
Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

 SZAÚD-ARÁBIA (23)

Ötödik alkalommal lesznek ott a világbajnokságon a szaúdiak, akik 1994 és 2006 között mindegyik tornán kint voltak és egyszer a csoportkörből is sikerült továbblépniük. Dél-Afrikába és Brazíliába nem sikerült kvalifikálniuk, most azonban megmutathatják, hogy mit tudnak. A keret gyakorlatilag a hazai pontvadászatra épül, csak három Spanyolországban légióskodó, a rossz nyelvek szerint pénzért “bevásárolt” labdarúgóból tevődik össze. Az európai futballkultúrát követők aligha ismerik a játékosaikat, ahogyan legszívesebben a kommentátorok is túlennének már a meccseiken. A pontszerzés is bravúrkategóriával érne fel, egyértelműen kakukktojásnak tűnnek.

Kapusok: Abdullah al-Majuf (al-Hilal), Jaszer al-Moszailem (al-Ahli), Mohammed al-Ovaisz (al-Ahli)
Védők: Ali al-Bulaihi (al-Hilal), Mohammed al-Breik (al-Hilal), Manszur al-Harbi (al-Ahli), Motaz Havszavi (al-Ahli), Omar Havszavi (al-Naszr), Oszama Havszavi (al-Hilal), Jaszer al-Sahrani (al-Hilal)
Középpályások: Hattan Bahebri (al-Sabab), Szalem al-Davszari (Villarreal), Taiszir al-Dzsaszim (al-Ahli), Szalman al-Faradzs (al-Hilal), Abdullah al-Haibari (al-Sabab), Abdulmalek al-Haibri (al-Hilal), Huszain al-Mogahvi (al-Ahli), Fahad al-Muvallad (Levante), Jahja al-Sehri (Leganés), Mohamed Kanno (al-Hilal), Abdullah Otajf (al-Hilal)
Támadók: Mohammad al-Szahlavi (al-Naszr), Muhannad Asziri (al-Ahli)
Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi (argentin)

 EGYIPTOM (23)

Mohamed Salah klubszinten való tündöklése révén mindenki nagyon kíváncsi arra, hogy mire lesz majd képes vele a válogatott, illetve Ő a válogatottban. Érvényes lesz-e az “egy fecske nem csinál nyarat közmondás”, vagy  sikerült továbbjutni az örök vesztes szakember Héctor Cúper csapatának. Egyiptom az afrikai kontinens rekordbajnokaként érdekes módon 1990 óta nem járt a világbajnokságon. Az 1996-ban debütáló 156-szoros válogatott hálóőr Esszam el-Hadari pedig ott van az utazó keretben, mely a maga nemében kuriózum. A “fáraók” eddig kétszer próbálkozhattak, de egyszer sem élték túl a csoportkört.

Kapusok:  Serif Ekrami (al-Ahli), Esszam el-Hadari (al-Taavun), Mohamed el-Senavi (al-Ahli)
Védők: Mohamed Abdel-Safi (al-Fateh), Ajman Asraf (al-Ahli), Ahmed Elmohamadi (Aston Villa), Ahmed Fati (al-Ahli), Omar Gaber (Los Angeles FC ), Ali Gabr (West Bromwich Albion), Mahmud Hamdi (Zamalek), Ahmed Hegazi (West Bromwich Albion), Szaad Szamir (al-Ahli)
Középpályások: Mohamed el-Neni (Arsenal), Tarek Hamed (Zamalek),  Sam Morszi (Wigan Athletic), Shikabala (al-Raed), Ramadan Szobhi (Stoke City), Abdallah Szaid (KuPS), Trézéguet (Kasimpasa), Amr Varda (Atromitosz)
Támadók: Kahraba (al-Ittihad), Marvan Mohszen (al-Ahli), Mohamed Szalah (Liverpool)
Szövetségi kapitány: Héctor Cúper (argentin)

 URUGUAY (23)

Őket külön is bemutattuk már, hiszen ha favoritnak nem is mondhatóak, de bennük van egy nagy menetelés. Kétszeres világbajnokok és háromszoros negyedikek, egy roppant összeszokott védelemmel és a világ egyik legjobb és leghatékonyabb csatárpárosával Luis Suarez és Edison Cavani személyében. A csoportból való továbbjutás gyakorlatilag nem is lehet kérdés. Ha másként adódik, akkor igencsak borul mindenféle papírforma. Az uruk súlyos betegséggel küzdő kapitányukért is küzdhetnek, avagy ez lesz Óscar Tabárez utolsó nagy megmérettetése. Még több információért KATT!

Kapusok: Martín Campana (Independiente), Fernando Muslera (Galatasaray), Martín Silva (Vasco da Gama)
Védők: Martín Cáceres (Lazio), Sebastián Coates (Sporting CP), José María Giménez (Atlético Madrid ),  Diego Godín (Atlético Madrid), Maximiliano Pereira (Porto), Gastón Silva (Independiente), Guillermo Varela (Penarol)
Középpályások:: Rodrigo Bentancur (Juventus), Giorgian De Arrascaeta(Cruzeiro), Diego Laxalt (Genoa), Nahitan Nández (Boca Juniors), Cristian Rodríguez (Penarol), Carlos Sánchez (Monterrey Mexikó), Lucas Torreira (Sampdoria), Matías Vecino (Internazionale)
Támadók: Edinson Cavani (PSG), Maximiliano Gómez (Celta Vigo), Cristhian Stuani (Girona), Luis Suárez (Barcelona), Jonathan Urretaviscaya (Monterrey)
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Amit mi várunk/tippelünk!

Uruguay viszonylag sima továbbjutása mellett a csoport második helyéért nagy lesz a küzdelem a házigazda oroszok és az egyiptomiak között. Véleményünk szerint Szaúd-Arábia nem lesz a továbbjutás közelében, viszont döntő lehet, hogy valaki veszít-e ellenük pontokat.

Tipp: 1. Uruguay 7 pont, 2. Egyiptom 6 pont, Oroszország 4 pont, Szaúd Arábia 0 pont.

MENETREND

jún. 14. 17:00 Oroszország – Szaúd-Arábia
jún. 15. 14:00 Egyiptom – Uruguay
jún. 19. 20:00 Oroszország – Egyiptom
jún. 20. 17:00 Uruguay – Szaúd-Arábia
jún. 25. 16:00 Uruguay – Oroszország
jún. 25. 16:00 Szaúd-Arábia – Egyiptom

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek:  Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014