Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: kilenc év után Cristiano Ronaldo nélkül nyitott a spanyol bajnokság – előzetes

Péntek este kezdetét vette a spanyol első osztályú bajnokság, azaz a La Liga 2018/19-es szezonja. Pénteken a Girona – Real Valladolid, illetve a Betis – Levante nyitott, de szombaton és vasárnap a topcsapatok is megkezdik az idényt. Már az első fordulóban egy jó kis rangadót kapunk a Valencia és az Atletico Madrid találkozójával, vasárnap pedig a Barcelona és a Real Madrid is pályára lép. 

Pénteken a Girona és az újonc Real Valladolid összecsapása nyitotta a fordulót, ahol nem esett gól. A Girona viszont egyértelműen fölényben volt, és csak a szerencsén múlt, hogy nem találtak be. Masip, a Valladolid kapusa kiválóan játszott, neki is köszönhető, hogy az újonc csapat be tudta gyűjteni első spanyol bajnoki mérkőzésén az egy pontot.

Girona – Real Valladolid: 0-0 (0-0)
Gólszerzők: – ill. –

Ezt követően a Betis a Levantével csapott össze. A sevillaiak remek szezont zártak, elérték az automatikus El-indulást érő 6. helyet. Most viszont meglepetésre csúnyán kikaptak a Levantétől, habár a játék képe nem ezt mutatta. Sokkal többet birtokolták a labdát, és sokkal többet támadtak, a Levante viszont az első kapuralövéséből gólt szerzett a 38. percben Roger révén. A második félidőben sem változott a játék, de a Betisnek semmi nem ment be, miközben Morales az 54. percben már kétgólosra növelte az előnyét. A Betis hiába tepert, semmi nem jött össze neki, míg a 95. percben Morales duplázni tudott, ezzel beállítva a 0-3-as végeredményt.

Betis – Levante: 0-3 (0-1)
Gólszerzők: – ill. Roger (38.), Morales (54. 90+5.)

A pénteki két nyitómérkőzés után szombaton három összecsapást rendeznek meg. Először a Celta Vigo – Espanyol találkozó lesz. A Celta eddig leginkább a középpályáját erősítette meg, miután távozott a csapat egyik legjobbja, Daniel Wass. Az előző szezonban a 12. helyen végeztek, így most a cél minden bizonnyal ennek a megugrása lesz. Az Espanyol elvesztette egyik gólfelelősét, Gered Morenót, a helyére pedig Borja Iglesias érkezett éppen a Celtától. A katalán csapatnak javulnia kell, mert csak a 13. helyen zárták az előző szezont. Ezt követően játsszák a Villarreal – Real Sociedad mérkőzést. A “Sárga tengeralattjáró” szépen bevásárolt a nyáron, és főleg a támadó szekciót erősítették meg, és minden bizonnyal a BL-indulást érő helyek egyikét tűzték ki célul maguknak. A Real Sociedad ezzel szemben nem igazán igazolt, pedig nem volt túl jó az előző szezonjuk. A napot a Barcelona – Alaves találkozó zárja. A címvédő már gazdagabb is lett egy Spanyol Szuperkupával, így motiváltan várhatja az első bajnokiját. A katalánok nagy bevásárlást és kiárusítást is tartottak a nyáron: 126 millió euróért vásároltak szélsőket, középpályást és védőt is, emellett viszont elpasszolták az általában padozó játékosaikat. Nem titok, hogy a Barcelona továbbra is a bajnokság esélyese, ám mindenképpen egy új fejezet kezdődik majd a csapat történetében. Az Alavesnek nem szabad nehéz ellenfélnek bizonyulnia a számukra, mivel az előző szezonban is a középmezőny végén foglaltak helyett. Ebben az idényben javulniuk kell, különben hamar a kiesőzónában találhatják magukat.

Vasárnap is három mérkőzést játszanak, és az Eibar – Huesca találkozó fogja nyitni a napot. A Huesca története során először jutott fel az élvonalba, és most az Eiabarral csaphat össze az első La Liga mérkőzésén, akik az erős középmezőnyt képviselik. Ezt követi majd a Rayo Vallecano és a Sevilla párharca. A Rayo két év kihagyás után került vissza az első osztályba, és be is vásároltak, hogy harcban legyenek a bennmaradásért. A Sevilla nagyon rossz volt az előző szezonban, csak az idény végi néhány meccsüknek köszönhetik, hogy legalább az El-selejtezőt érő helyet elcsípjék a tabellán. Most új edzővel és újult erővel vághatnak neki az új szezonnak, és habár sokan távoztak tőlük, megpróbáltak minden posztra egy új játékost igazolni. A nap zárásaként a Real Madrid fogadja a Getafét a Santiago Bernabeu stadionban. A királyi gárda 9 év után először Cristiano Ronaldo nélkül vág neki az idénynek. A vezér szerepét Gareth Bale veheti át, és talán Karim Benzemának is több esélye lesz a góllövésre. Az első tétmeccsüket ugyan elvesztették Zinedine Zidane nélkül, de a csapat hite töretlen új edzőjükben, Julen Lopeteguiban. A városi rivális Getafe az előző idényben kiválóan szerepelt újoncként, és a 8. helyen zártak, és most is felkészültek a szezonra az új igazolásaikkal.

Rendhagyó módon hétfőre is marad két mérkőzés. Az első a Valencia – Atletico Madrid rangadó lesz. Simone gárdája már egy kupával gazdagabban kezdi meg a bajnokságot, de egyébként sincsenek rossz helyzetben, mivel eddig kiváló játékosokat igazoltak a nyár folyamán, ezzel pedig ott lehetnek majd az első hely környékén. A Valencia néhány borzalmas év után az előző szezonban feltámadt poraiból, és a 4. helyen zártak a tabellán. A “Denevérek” a mostani idényben is komoly fenyegetést jelenthetnek a topcsapatokra, ráadásul nagyon sokat költöttek új igazolásokra is. A második mérkőzés az Athletic Bilbao – Leganes összecsapás lesz. A baszkok borzalmas szezonon vannak túl, hiszen közelebb voltak a kiesőzónához, mint a középmezőnyhöz. A nyáron több játékost is igazoltak, köztük a román Ganeát, amivel lazítottak a hagyományaikon. A Leganes épphogy csak megúszta a kiesést az előző idényben, így a mostani kiírásban sokkal jobban kell teljesíteniük, ha a következő szezont is a La Ligában szeretnék megkezdeni.

Az 1. forduló mérkőzései:

PÉNTEK:

20:15 Girona – Real Valladolid (TV:Spíler 2 TV)*
22:15  Betis – Levante (TV:Spíler 2 TV)

SZOMBAT:

18:15 Celta Vigo – Espanyol (TV:Spíler 2 TV)
20:15  Villareal – Real Sociedad  (TV:Spíler 2 TV)
22:15 Barcelona – Alaves  (TV:Spíler 2 TV)

VASÁRNAP:

18:15 Eibar – Huesca (TV:Spíler 2 TV)
20:15  Rayo Vallecano – Sevilla (TV:Spíler 2 TV)
22:15 Real Madrid – Getafe  (TV:Spíler 2 TV)

HÉTFŐ:

20:00  Valencia – Atletico Madrid (TV:Spíler 2 TV)
22:00 Athletic Bilbao – Leganes (TV:Spíler 2 TV)

*A La Liga 2018/19-es szezonját Magyarországon már a Spíler 2 tv-csatorna közvetíti. Jó hír, hogy minden mérkőzést élőben láthatunk, a rossz viszont az, hogy eddig még csak egyetlen szolgáltató egyezett meg a csatornával, és eddig még nincs információ arról, hogy mikor kerül be a nagy szolgáltatók kínálatába a csatorna.