Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: Felcsúton szakadt meg az újonc rossz sorozata

Az ötödik fordulóval folytatódott a bajnokság, amelynek egyik nagy kérdése, meg tudja-e szerezni első pontját, pontjait a sereghajtó Kisvárda, vagy a PAFC tovább mélyíti az újonc helyzetét? A másik, hogy a nemzetközi kupaszereplés mellett a bajnokságban is be tud-e indulni a MOL-Vidi? 

Gyorsan vezetést szerzett a Mezőkövesd Újpesten, miután a negyedik percben Cseri beadását elvétette Pauljevic, az érkező Szalai Attila pedig senkitől sem zavartatva a hálóba fejelt. Eközben a Hungária körúton a Videoton próbálta nyomás alá helyezni a Honvéd együttesét, amely kihasználhatta, hogy a Ferencváros csak ikszelt a Paks ellen. Ráadásul a fehérváriak már korán előnybe kerülhettek volna: Uzoma szabálytalankodott Nikolovval szemben, mire a játékvezető büntetőt ítélt, s sárgát adott a vétkesnek. Huszti lapos lövését azonban Gróf balra dőlve kivédte, így maradt a gól nélküli döntetlen.

Felcsúton elsőre egy lecsúszó hazai beadás okozott gondot, Felipe azonban résen volt, így nem tudta megszerezni a vezetést a házigazda. A Szusza stadionban a vezető gól felrázta a házigazdákat, akik próbálták nyomás alá helyezni a Mezőkövesdet, ám helyzetet nem tudott kialakítani Nebojsa Vignjevic együttese. Ami a Kisvárdát illeti, Dajka László alaposan felforgatta a kezdőt, hiszen a légiósok zöme ezúttal még a kispadon sem kapott helyet, ezúttal négy magyar játékos lehetett pályán az első sípszó pillanatában.

A kispestiek legnagyobb helyzetét negyedóra elteltével láthattuk, Danilo ment el az alapvonalig, visszagurított labdáját azonban Gazdag jócskán mellé lőtte. Eközben Felcsúton pedig veszélyes várdai próbálkozást jegyezhettünk fel, ám a távolról elengedett emelés fél méterrel kerülte el Danilovic kapuját. A Szusza stadionban elenyészú újpesti mezőnyfölény rajzolódott ki, de a kövesdiek mindent megtettek, hogy féken tartsák a lilákat. Vissza Felcsútra: Danilovic ütötte el Misicset, amiért Kassai tizenegyest ítélt, illetve sárgát a kapusnak, azonban Horváth Zoltán középre lőtt labdáját kiütötte az állva maradó cerberus. Ennél nagyobb ziccer nem kellett volna az újoncnak, hogy megszerezze első gólját az élvonalban.

A rangadón viszont továbbra is mezőnyjáték dominált, helyzetet nem láthattunk, küzdelmet annál inkább. A Videoton támadásaiban nem igazán volt meg az átütőerő, míg a kispestiekében leginkább az utolsó passzok hibádztak. Hogy aztán egy védelmi megingást kihasználjon Nikolics együttese: Lazovic ugratta ki Hadzicsot, aki középre tálalt, s Baráth szorításában Kovács az üres kapuba lőtt. Ezzel szinte a semmiből szerzett előnyt a Vidi. Hogy aztán emberelőnybe kerüljön Batik Bence meggondolatlansága miatt. A védő a félpályánál teljesen indokolatlanul visszarúgjon Kovács Istvánnak. A létszámfölényt Huszti azonnal kihasználta egy szépségdíjas góllal. Lényegében ezzel el is döntötte a három pont sorsát a címvédő.

Felcsúton továbbra sem láthattunk gólt, de az újonc várdai alakulat jóval szervezettebb csapat benyomását keltette, mint a megelőző négy fordulóban. Ez pedig nem igazán ízlett a Puskásnak, amely hiába alakított némi mezőnyfölényt, helyzetbe nem tudott kerülni. Újpesten pedig a korai mezőkövesdi gól jelentette a szünetben a két csapat közti különbséget. Ráadásul a vendégek emberhátrányba kerültek, miután Szeles röpke három perc alatt begyűjtött két sárga lapot. A reklamáló Kuttor Attilát pedig a lelátóra küldte a játékvezető.

A második játékrészben a Hungária körúton Honvéd-lehetőséggel kezdődött, Danilo lövése elkerülte Kovácsik kapuját, míg a másik oldalon Hadzic pontosabb volt, így magabiztosabbá tette a Vidi előnyét. Felcsúton továbbra is inkább a hazaiak domináltak, azonban fölényük meddő volt. Ami az Újpestet illeti, az emberelőnyt eleinte nem tudta kihasználni a lila-fehér alakulat, pedig a lehetőségek megvoltak Dombó kapuja előtt. Miközben egyetlen hiba elég volt a Kisvárdának Felcsúton, Knezevic pedig megszerezte a vezetést.

Miközben a Honvéd nagy erőket mozgosított, hogy legalább a becsületgólt megszerezze, addig a Vidi nyugodtan játszva őrízte a magabiztos eredményt. Néhány kilométerrel arrébb, Felcsúton megszületett a Kisvárda első élvonalbeli gólja: Lucas készítette le magának a labdát, majd tizennyolc méterről védhetetlenül lőtt Danilovic kapujába. Négyszázharmincnyolc perc után sikerült megszerezni a várt találatot.

A hajrához közeledve Marko Nikolic pihentetés céljából Kovács Istvánt, Danko Lazovicsot és Juhász Rolandot is lehívta. Először lépett pályára Berecz Zsombor és Sós Bence is. Újpesten egyre nagyobb nyomást helyezett ellenfelére a házigazda, ám a Kövesd elszántan őrízte előnyét a Szusza stadionban.

Sőt, majdnem a győzelmet is megszerezte az újonc Felcsúton, előbb Ilic lövését kellett fognia Danilovicsnak, hogy aztán egy éles szögből leadott próbálkozást hatástalanított a szerb kapus. Ezzel pedig megszerezte első gólját és pontját a Kisvárda. Újpesten pedig csak sikerült feltörni a matyóföldi védelmet, Onovo hozta fel a labdát, amely Zsótér elé került, ő pedig húszról Dombó mellett a hálóba lőtt. Az egyik pontot tehát megmentette a házigazda, ez azonban közel sem vigasztalja a lilák híveit, akik nem tudták kihasználni az emberelőnyt.

A Vidi idegenben simán győzte le a Honvédot, amely emberhátrányban is igyekezett legalább egy gólt begyötörni, mivel ez nem sikerült, ráadásul Grófnak kellett nagyobb bravúrokat bemutatnia, teljesen megérdemelt győzelmet aratott a fehérvári alakulat.

Jegyzőkönyvek:

Újpest – Mezőkövesd 1-1 (0-1)
Szusza stadion, vezette:
Pintér Csaba
Gólszerzők: Zsótér (89.) ill. Szalai A. (4.)
Sárga lapok: Szeles (43.)
Kiállítva: Szeles T. (45+2., Mezőkövesd)

Újpest: Pajovic – Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Burekovic – Sankovic (Beridze, 68.), Diallo (Onovo, 68.) – Balázs B. (Tischler, a szünetben), Zsótér, Obinna – Novothny. Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Mezőkövesd: Dombó D. – Pillár, Silye, Szalai A., Vadnai – Cseri T. (Mevoungou, 90+3.), Szeles – Meshi, Tóth B. (Katanec, 85.), Vajda S. – Drazic (Koszta, 90.). Vezetőedző: Kuttor Attila

Puskás AFC – Kisvárda 1-1 (0-0)
Pancho Aréna, vezette:
Kassai Viktor
Gólszerzők: Knezevic (58.) ill. Lucas (77.)
Sárga lapok: Danilovic (23.), Zsidai (37.) ill. Lucas (28.)
Kiállítva: 

PAFC: Danilovic – Trajkovski, Heris, Hegedűs J., Poór P. – Zsidai (Balogh B., a szünetben), Molnár G. (Radó, 62.) – Knezevic (Diallo, 79.), Kiss T., Márkvárt – Arabuli. Vezetőedző: Benczés Miklós

Kisvárda: Felipe – Protic (Karasjuk, 90.), Vári B., Ene, Pico- Gosztonyi (Sassá, 70.), Lucas, Melnik, Misic (Mitosevic, 68.) – Ilic, Horváth Z. Vezetőedző: Dajka László

Honvéd – MOL-Vidi 0-3 (0-2)
Új Hidegkuti stadion, vezette:
Farkas Ádám
Gólszerzők: Kovács I. (27.), Huszti (39.), Hadzic (51.)
Sárga lapok: Uzoma (9.), Batik (14.), Lukács D. (72.) ill. Vinícius (3.), Juhász (5.), Lazovic (34.)
Kiállítva: Batik (38., Honvéd)

Honvéd: Gróf – Batik, Baráth, Skvorc, Uzoma (Kukoc, 37.) – Heffler T., Gazdag (Lukács D., a szünetben), Holender, Nagy G., Vadócz – Danilo (Májer, 77.). Vezetőedző: Supka Attila

MOL-Vidi: Kovácsik – Nego, Juhász R. (Fiola, 55.), Vinícius, Stopira – Nikolov, Pátkai – Huszti, Kovács I. (Berecz Zs., 70.), Hadzic – Lazovic (Sós B., 78.). Vezetőedző: Marko Nikolic

A bajnokság állása:

A góllista élmezőnye: