Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ezért veheti kezdetét Szalai másodvirágzása! – Bundesliga-felvezető

Hosszú várakozással töltött hónapok után pénteken végre ismét útjára indul a labda a német élvonalbeli labdarúgó bajnokságban, azaz a Bundesligában. Hogy ez a néhány nap még gyorsabban elrepüljön, összegyűjtöttük a germán pontvadászat csapataival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, melyek egy minisorozat keretein belül kedden, szerdán és csütörtökön 11, illetve 17 órakor kerülnek közzétételre.

Klub: 1899 Hoffenheim
Vezetőedző: Julian Nagelsmann (31)
Stílus: Támadó
Kulcsjátékos: Andrej Kramaric (27)
Potenciális meglepetésember: Joelinton (22), Dennis Geiger (20)
Várható célkitűzés: Nemzetközi kupaszereplés

Az egyedi látásmódjával valóságos német futballforradalmat kirobbantó Julian Nagelsmann sikeresen átvészelte az előző idény nehezebb periódusait, és bár az Európa-ligától idejekorán búcsúzni kényszerültek, a bajnokságban sikerült visszavágniuk a Dortmundnak, és elhódították a klubrekordnak számító harmadik helyet. Bár a csapat alapos átalakulások esett át, a felkészülést veretlenül abszolválták, és a Német Kupa nyitányán is bravúros teljesítménnyel rukkoltak elő. Az ifjú rendszeredző ugyan elsősorban a fiatalokra épít, ennek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy ebben a szezonban Szalai Ádám már kezdőként fog szóhoz jutni. Honfitársunk egyrészt a pályán, és azon kívül is kiválóan megtalálja a közös hangot a vb-ezüstérmes csatártársával, Andrej Kramariccsal, másrészt a csapat legrutinosabb tagjának számít. Valószínűtlen, hogy a 2019-től Lipcsében munkát vállaló Nagelsmann megkockáztat egy generációváltást épp abban az idényben, ami alapján emlékezni fognak rá a Hoffenheim-drukkerek.

A szezon kérdése: Milyen teljesítménnyel búcsúzik Nagelsmann első klubjától?

Klub: Werder Bremen
Vezetőedző: Florian Kohlfeldt (35)
Stílus: Kiegyensúlyozott
Kulcsjátékos: Max Kruse (30), Ludwig Augustinsson (24)
Potenciális meglepetésember: Maximilian Eggestein (21)
Várható célkitűzés: középmezőny

Az egykori élmenő megjárta a poklok poklát az utóbbi években, Florian Kohlfeldt azonban csodákat művelt a klubbal. A Werder Bremen csapata rendkívül sokoldalú játékot mutatott az előző idényben: képesek voltak labdatartásra, illetve kontrákra építve is kiugró eredményeket elérni. Bár a tizenegyedik hely talán nem teljesítette be a Muzsikusok legmerészebb álmait, egy összeszokottabb csapattal, és egy nem több műtét, és több hónap lábadozás után visszatérő Krusével idén akár ennél jobbra is képesek lehetnek. Az egyetlen komoly akadály, amelynek leküzdése Kohlfeldt mesternek is gondot okozhat, az Thomas Delaney pótlása lesz, hiszen a posztjára megszerzett – és nemzetközi viszonylatban talán még nagyobb névnek számító – Davy Klaasen az előző idényt gyakorlatilag egy az egyben kihagyta, így vélhetően jelentős meccshiánnyal küzd.

A szezon kérdése: Képes lesz Davy Klaasen pótolni a Dortmundhoz távozó Thomas Delaneyt?

Klub: Wolfsburg
Vezetőedző: Bruno Labbadia (52)
Stílus: Védekező
Kulcsjátékos: Koen Casteels (26), Josuha Guilavogui (27)
Potenciális meglepetésember: Josip Brekalo (20)
Várható célkitűzés: Középmezőny

A Farkasok kálváriáját talán felesleges ecsetelnünk: eljutottak az ezüstérmes Real-veréstől az egymás utáni kétszeri osztályozóig, De Bruyne-től Draxleren át Malliig. Eközben természetesen a teljes csapat lecserélődött, így már nemhogy extraklasszisok nincsenek, de válogatott játékosok is csak elvétve akadnak. El kell fogadnunk: vége. A Wolfsburg nem európai topcsapat többé. A Bundesligában viszont van esélyük szimpatikus középcsapatként újjáéledniük, hiszen anyagi lehetőségeik ehhez tökéletesen adottak, és az utóbbi években már átigazolási politikájukat is ehhez igazították. Malli, Verhaegh, Brooks, Ginczek… Mind-mind lerabolható kiscsapatból érkeztek óriási potenciállal, már csak egy rutinos edző kellene, aki a múlt árnyékától elbúcsúzva valódi csapattá kovácsolja őket. Labbadia számára a lehetőség adott, és hamburgi, illetve stuttgarti múltjából kiindulva biztosak lehetünk benne, hogy nem először várnak tőle ilyesmit.

A szezon kérdése: Hogy birkózik meg a középcsapat szereppel egy klub, melyre sokan még mindig európai élmenőként tekintenek?

Elérkezett Dárdaiék éve?! – Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt

Ezért veheti kezdetét Szalai másodvirágzása! – 1899 Hoffenheim, Wolfsburg, Werder Bremen

Gulácsi egyszerre két csapatban? – RB Leipzig, Bayer Leverkusen, FSV Mainz

Ezt érheti el a Schalke a bunkerfocival! – FC Schalke 04, VfB Stuttgart, Freiburg

Megvan Aubameyang méltó örököse! – Borussia Dortmund, Fortuna Düsseldorf, Augsburg

Új sikerKovac a Bayernnél? – Bundesliga-felvezető