Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Szögre a stoplist: Gera Zoltán

Idén nyáron valami történt a magyar labdarúgásban, hiszen nagyon sokan vonultak vissza. Közülük többen a válogatottban is szerepeltek, így úgy gondoltuk, hogy pályafutásuk lezárását, pályafutásuk felelevenítésével, bemutatásával tesszük “emlékezetessé”.

(24.hu)

Kivel is kezdhetnénk a sort, mint a “Mágikus Magyaréval”, hiszen mégis csak ő érte el közülük a legtöbbet. 1979. április 22-én látta meg a napvilágot. Hivatásos pályafutását a harmadosztályú Harkány SE-ben kezdte 1996-ban, majd 1997 és 2000 között a Pécsi MFC NB II-es majd NB I-es labdarúgója volt. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz belőle a tehetségének megfelelő focista. Rendszeresen visszaemlékszik hányatott gyerekkorára. Dohányzott, nyerőgépezett, drogozott.  Miből fedezte szenvedélyét? „Mindig félretettem a reggelire adott pénzt, amit gyorsan eljátszottam, később már az edzés helyett is játékterembe jártam.” Tizenegy-tizenkét éves korában már javában dohányzott, és a szülei válása még tovább rontotta a helyzetet. Eleinte az apjához került, ahol nem részesült a szükséges nevelésben. Később visszakerült az édesanyjához, de akkorra már kezelhetetlenné vált. A mélypontot az jelentette, amikor 13 évesen az alkohol és a cigaretta az élete szerves részét képezte, mi több, elkezdett szipuzni is. Apja sem volt rá jó hatással, hiszen barátnőit rendszeresen cserélgette, a gyerekkel nem foglalkozott. De egyszer csak óriási változás állt be az életükbe. Édesapja a Hit Gyülekezetébe lépett be, s szerette volna, ha fia is követi. Gera előbb ódzkodott, majd végül “kötélnek áll”. Mikor haza felé tartottak az alábbi beszélgetést zajlott le közte és apja között. „Mikor mentünk haza kérdeztem apámat, miért van az, hogy az emberek énekelnek, tapsolnak. Elmagyarázta, hogy azért, mert Istennek énekelnek, valóságosan megtapasztalták Isten jelenlétét, és megismerték Jézust. Hazafelé jó érzés töltött el.”

(nso.hu)

De erről ennyit vissza cikkünk lényegéhez a focira. 2000 tavaszán a Pécs megvette a Gázszer NBI -es jogát, így Gera élvonalbeli focista tudott lenni az ő szeretett “Pamacsában”. 15 meccsen 4 gólig jutott, de ekkor már tudta, hogy nyáron a Ferencvároshoz szerződik. Három pécsi fiatalt ugyanis leigazolt a Fradi, Gera mellett az óriási kapustehetségnek tartott Sólyom Csaba és a baloldali középpályás Kardos Ernő öltözött zöld-fehérbe. Közülük végül csak Gerzson futott be, Kardos súlyos sérülést szenvedett azon az őszön a Videoton ellen, míg Sólyom a bajnokságban nem tudott bemutatkozni, hiszen az első számú kapus az ő ott léte alatt végig Szűcs Lajos volt. Úgy is volt, hogy mindhármukat egyelőre tartaléknak igazolja le a Fradi, de Bükszegi és Füzi Ákos is elhagyta a klubot, így végül Gera és sérüléséig Kardos is rendre szerepet kapott Csank Jánostól. Ráadásul debütálása is jól sült el, hiszen a Haladás elleni 4-0-ás győzelem alkalmával a vezető gólt is ő szerezte. A bajnokság végén pedig aranyérmet akasztottak a nyakába, pedig a Fradit ezen szezon előtt sokan inkább középcsapatnak tartották. Igaz az alapszakasz után (hiszen ekkor volt egy alapszakasz, mely után felállt egy 12-es mezőny), alapos erősítést hajtottak végre a klubnál, ekkor tért vissza Szűcs Lajos, Hrutka János, és igazolták le a későbbi kedvencet a szlovák válogatott Pinte Attilát illetve egy brazil csatárt Alex Monken Arrudát. 2001 őszén a BL-selejtezőkben indulhattak, de hamar búcsú lett a vége, miután a Hajduk Split elleni két 0-0-ás döntetlen legvégén büntetőkkel a horvátok mentek tovább. 2002 februárjában mutatkozott be a válogatottban Limasszol-ban Svájc ellenében. Ekkor már új edzővel dolgozhatott, hiszen Csank Jánost elküldte a Várszegi Gábor által tulajdonolt klub, s helyét Várszegi állandó edzője Garami József vette át. A bajnokságot végül ezüstérmes pozícióban zárták. A 2002/03-as idénynek úgy futottak neki a zöld-fehérek, hogy cél a bajnoki cím. Nyáron ennek fejében is végezték el a csapat megerősítését, jött Tököli Attila és Leandro de Almeida is. 2003 tavaszán, az utolsó fordulóban történt az emlékezetes Fradi-DVSC meccs utáni balhé, a zöldek helyett az MTK örülhetett a szezon végén, s Geráék végül csak a második helyen végeztek. A 2003-04-es szezonban végül bajnoki címmel búcsúzhatott. A tavaszi szezon előtt ment Várszegi, s “jött a Celladam”. Garami József helyett pedig Pintér Attila lett a vezetőedző. Gera végig Garami mester munkáját dicsérte, az emlékezetes utolsó fordulós “bajnoki döntő” végén is neki köszönte meg a bajnoki címet. Jött a nyár, s a Fradinál úgy döntöttek, hogy pénzzé teszik még a BL-selejtező utolsó köre előtt az értéküket. Ha Gera Prágában a Ferencváros mezében lépett volna pályára, minden bizonnyal a BL-csoportköre is összejöhetett volna, s az anyagi gondok miatt nem zárják ki két évvel később a nagy múltú fővárosi klubot.

(csakfoci.hu)

De Gera ment, s 1.500.000 font fejében az angol újonc West Bromwich Albion játékosa lett. Az üzlet azért is volt érdekes, mert mai napig nem lehet tisztán látni, hogy ebből mennyit kapott a klub, s mennyit a menedzser Filipovics Vladan. Az angoloknál olyan csapattársa volt, mint a korábbi olimpiai bajnok nigériai válogatott Nwankwo Kanu. Az első két meccsén még csereként számolt vele az edzője, a harmadikon már kezdett, s góllal bizonyított Gary Megson menedzsernek. A West Brom az utolsó fordulóban érte el a bent maradást, melyre az angol sajtó a „Great Escape”, azaz a „nagy menekülés” jelzőt használta a történelmi tettre. A második idénye már nem volt ennyire sikeres a sorozatos sérülések miatt hátráltatott Gera mindössze 15 mérkőzésen tudott pályára lépni. Klubja ki is esett, őt pedig a Midlesbrough és a görög AEK Athén is szívesen látta volna soraiban. Ennek ellenére maradt, a cél pedig a feljutás volt. A bajnokság során Gera 40-szer lépett pályára, valamint a rájátszás mindhárom találkozóján szerepelt, összesen 5 gólt szerzett, 3 FA-kupa mérkőzésén egyszer tudta bevenni az ellenfél kapuját, a ligakupában pedig két találkozó fűződik a nevéhez, gólt nem jegyzett.  A 2007/08-as idényben is feljutás volt a cél, hiszen az előző bajnokságban nem sikerült. Gera az idény során 43 bajnokin játszott, 8 gólt szerzett, az FA-kupában 5 találkozón szerepelt, ahol 1 gólt ért el, a ligakupában egy mérkőzésen egy gólt lőtt. Az idény végén a Guardian magazin az év játékosának választotta a Championshipben, valamint a magazin álomcsapatába is bekerült. A feljutás ismét elmaradt, miután a Portsmouth a korábbi csapattárs Kanu találatával elütötte őket az osztályozón.

Gera szerződése lejárt, s a Fulham csapatához szerződött. Az idény végén a hetedik pozíció szerezték meg mely egyben azt is jelentette, hogy az új nemzetközi kupasorozatként induló Európa-liga 2009–2010-es kiírásának 3. selejtezőfordulójába szereztek indulási jogot. Gera 32 bajnoki mérkőzésen játszott a szezonban, két gólt szerzett. A kupában négy találkozón nem volt eredményes, míg a ligakupában két találkozón egyszer talált be. Az El-szereplés pedig nagyon sikeresre volt, hiszen a döntőig masíroztak. A csoportkör után a címvédő Shaktar Doneck az olasz Juventus, a német Wolfsburg szintén német Hamburg testén keresztül jutott a döntőig. A Hamburg elleni elődöntős ünneplés közben Gera a „Szevasztok, magyarok!” felkiáltással üdvözölte a honfitársakat a kamerán keresztül. Az angol sajtó másnap a magyar játékos dicséretétől volt hangos. A döntőben az Atletico Madriddal csaptak össze, mely végén a spanyolok örülhettek. A szezonban összesen 27 bajnoki mérkőzést játszott, melyeken 2 gólt szerzett. Az FA-kupában 4 találkozón szerepelt 1 gólt elérve, míg a ligakupában 1 alkalommal lépett pályára, egyszer volt eredményes. Az Európa-ligában 16 mérkőzés alatt hatszor volt eredményes. Nyáron több klubnál is felmerült a neve, de végül maradt. A következő idényben új tréner Mark Hughes érkezett, s ő többé – kevésbé mellőzte Gerát, így nem okozott meglepetést, hogy 2011 nyarán újból váltott, s visszatért a West Bromwich-hoz.

https://streamable.com/n6xrp

Sérülten szerződött a birminghami klubhoz, de ők kiálltak mellett, s fizették a kezeltetését. 2011 novemberében lépett először pályára, de még abban a hónapban súlyosan meg is sérült. Legközelebb 2012. augusztus 18-án a WBA a Liverpoollal mérkőzött a Premier League első fordulójában. Gera kezdőként kapott helyet, ezt egy hatalmas bombagóllal hálálta meg. 2012. október 6-án Geráék a QPR ellen játszottak, ahol ismét gólt szerzett. 2014 nyaráig maradt az angoloknál, igaz már egy évvel korábban is kérdéses volt a hosszabbítás, de végül megegyeztek. 35 évesen viszont úgy gondolta, hogy ideje visszatérni Magyarországra, ahol csak és kizárólag a Ferencváros jöhetett szóba.

(mandiner.hu)

2014 nyara és 2018 nyara között tehát újabb négy évig játszhatott a Fradinál. Az Üllői úton akkor adták át a Groupama Arénát, melyet a Chelsea elleni meccsel nyitottak meg, s milyen a sors, az ő gólja volt az első, mely a stadionban esett. Abban a négy évben, amíg újra zöld-fehérben játszott, három Magyar Kupa elsőséget, egy bajnoki címet, két ezüstérmet és egy negyedik helyet ünnepelhetett. A 2016-os Magyar Kupa döntőt ráadásul az Újpest ellen az ő találatával szerezte meg a Ferencváros. A 2014-15-ös NB I-es idény legjobb játékosának választották. (36 évesen) 2017 április 27-én a 38.születésnapját klasszikus mesterhármassal ünnepelte a Gyirmót ellen. 2017 július 30-án súlyos hajlítóizom sérülést szenvedett a Mezőkövesdi SE elleni bajnokin, így újabb műtét és több hónapos rehabilitáció várt rá. Idén a bajnokság utolsó fordulójában a Balmazújváros elleni meccsen újra játszhatott, de ekkor már féltette a lábát, ezért úgy döntött az idény végén, hogy szögre akasztja a stoplist.

A válogatottban 97 alkalommal lépett pályára, ezeken az összecsapásokon 26 gólt szerzett. Első góljait ráadásul egy meccsen a San Marinó elleni Eb-selejtezőn rúgta, mikor is a szünetben állt be, s végül mesterhármasig jutott. A szövetségi kapitányok rendre számítottak rá. A százszoros válogatottságot két dolog miatt nem érte el, mert hosszú ideig sérült volt, illetve Ervin Koeman-nal sikerült összekülönböznie 2009-ben. Ekkor lemondta a válogatottságot. „Döntésem nem csak mára szól, elbúcsúztam a válogatottól.” – írta az interneten. A holland kapitány így reagált a történtekre „Én mindenre nyitott vagyok, de Gera Zoltánnak kell megkeresnie engem, mivel ő hagyta el a válogatottat.” 2010 nyarán Koeman távozott, s az új kapitánynak Egervári Sándornak az első dolga az volt, hogy kimenjen hozzá Angliába. A 2011. március 29-i, Amszterdamban megrendezett, Hollandia elleni Eb-selejtezőn két gólt is szerzett, bosszút állva az egykori kapitány honfitársain. Igaz a meccset elbuktuk, de a mezőny legjobbja mégis ő lett. Hosszú sérülése alatt már Egervári nem tudta beválogatni, míg Pintér Attila kinevezése után inkább háttérbe szorult. Az északírek elleni meccsre a kispadra leültette, de be már nem küldte. Dárdai Pál kinevezése után a régi harcostársakhoz nyúlt, Király mellett Gerának is főszerepet szánt. Igaz ő volt az első, aki a korábbi támadót visszább vonta a középpályán, s inkább a védekezést bízta rá. A finnek elleni Eb-selejtezőn nagyon fontos gólt fejelt a 86.percben mely három pontot ért. Ez a későbbiekben derült ki, hogy mennyire fontos, hiszen az Eb-pótselejtezős helyhez kellett ez a három pont is. Bernd Storck is végig számított Gerára. Az Eb-keretben is természetesen helyet kapott, ahol a Portugáloknak óriási gólt lőtt. Ez a találat azért is érdekes, hiszen az Eb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett. Ráadásul ezt a gólt választották az Eb legszebb találatának. (hathatósan a magyar szurkolók segítségének)

2018.június 28, mely a magyar futball életében óriási változást hozott. Gera Zoltán a “Mágikus Magyar”, ahogy Angliában hívták ugyanis bejelentette visszavonulását. Személyében egy kiváló labdarúgót tisztelhettünk, aki az utóbbi 20 év talán legjobb magyar focistája volt. Edzői karrierje egyből be is indult, hiszen Thomas Doll (most már Szerhij Rebrov) edzői stábjába helyet kapott. Később pedig az új magyar szövetségi kapitány Marco Rossi is beválogatta közvetlen segítői közé.