Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Manchester United: milyen az élet Mourinho után?

Ole Gunnar Solskjaer 2018. december 22-én debütált a vörös ördögök menedzsereként a Cardiff City elleni 5:1-es győzelemmel, de az ígéretes kezdés után elszállt a varázs.

A norvég szakember kinevezése után zsinórban tizenegy meccset vívott meg veretlenül a manchesteri csapat, amiből tízet meg is nyertek. Az edzőváltás időpontját jól átgondolta a vezetőség, mert a nagy rangadókat még José Mourinho vezetésével vívta meg az együttes. Az Arsenal ellen döntetlent játszottak, a Fulham-et megverték, aztán jött a Valencia elleni Bajnokok Ligája vereség. A portugál az utolsó meccsén 2018. december 6-án 4:1-es megsemmisítő vereséget szenvedett a nagy rivális Liverpool csapatától. Máig ez a Special One utolsó mérkőzése vezetőedzőként. Meccsenkénti pontátlaga 1,97-es volt, 144 meccsen 84 győzelmet aratott és megnyerte az Európa Ligát az Ajax ellen, ami BL-indulást ért. Azonban a védekező futball és a gyenge eredmények nem tetszettek sem a vezetőségnek, sem a nézőknek, sem a játékosoknak.

Ezek után és a következő ellenfelek ismeretében Pogba-éknak szinte mindegy volt, hogy ki ül le a kispadra, csak ne Mourinho legyen az. A Molde-tól érkező mester rövid edzői pályafutása ellenére jól vette az első akadályokat, új lendületet hozott az Old Trafford-ra. Úgy tűnt a nézők, a klub, és a sztárjátékosok is befogadták a klublegendát. A kisebb csapatok elleni győzelmek után a Tottenham-et és az Arsenal-t is megverték a vörös ördögök. A rangadók után jött egy döntetlen és két győzelem a PSG elleni 2:0-ás vereség előtt. Majd megverték a Chelsea-t, ikszeltek a Liverpool-lal, és jött még két győzelem a párizsi visszavágó előtt, ahol hiányzóik ellenére, a csodával határos módon, az utolsó pillanatig hősiesen küzdve, az ellenfél hibáit kihasználva, szerencséjüket kiérdemelve, kiharcolták a továbbjutást.

A BL továbbjutás után vereség egyszer az Arsenal és kétszer a Wolverhampton ellen. A Watford-ot  legyőzték. Jött a szűk hazai vereség a Barcelona ellen, majd a West Ham elleni diadal, azután pedig a sima vereség és a búcsú a BL-től a Nou Camp-ban. Ezt követően a bajnokság hátralévő öt meccsén nyeretlen maradt a United. Méretes zakó az Everton vendégeként, vállalható vereség a City ellen, döntetlen a Chelsea és a Huddersfield ellen. Az igazi pofont az utolsó fordulóban kapták Solskjaerék: arcpirító vereség a Cardiff City ellen. Otthon. A szörnyű eredmények miatt a Manchester United lemaradt a BL-indulásról.

A nyáron nagy változások történtek a játékoskeretben. Többek között távozott Lukaku és a kegyvesztett Alexis Sanchez is. Igaz ők a BL csoportkörben szereplő Inter-hez kerültek. Fiatal brit tehetségekkel erősítettek, akik közül Daniel James már bizonyította is rátermettségét. Aaron Wan-Bissaka és Harry Maguire még nem feltétlenül tették ezt meg, de ígéretes játékosok, és a védelmet mindenképp erősíteni fogják, ami rá is fér a vörös ördögökre. Az új idényt a Chelsea 4:0-ás legyőzésével kezdték, ahol a meccs minden fordulópontjából ők jöttek ki jól, a londoniak csak kapufákig jutottak, míg a United kegyetlenül kihasználta az adódó lehetőségeket. Volt büntető és megpattanó lövés is a gólok között, és nem is az utóbbi évek legütőképesebb Chelsea-je volt az ellenfél, de ez semmit sem von le az alaposan megfiatalított csapat érdemeiből. A bizakodásra okot adó kezdés, azonban hamar elillant. Döntetlen a tavalyi évhez képest is még tovább erősödő Wolves otthonában, hazai vereség a Crystal Palace ellen és újabb döntetlen a Southampton vendégeként. Négy forduló után öt ponttal a nyolcadik helyen állnak Solskjaer fiai a tabellán. Máris hét pont a lemaradás a hibátlan éllovas Liverpool-hoz képest. Solksjaer 33 meccsen irányította eddig a Manchester United-et, 17-szer vezette győzelemre a csapatot, meccsenkénti pontátlaga pedig 1,73-as.

(A tabellát köszönjük az eredmenyek.com-nak)

(Solksjaer eredménysora a Man. United menedzsereként: transfermarkt.com)