Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Barcelona: tovább gyűrűzik az elnök álprofilos botránya

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu egy olyan botrányba keveredett, hogy felfogadott egy reklámcéget, amely álprofilokat hozott létre, amellyel önmagát mosdatta, másokat viszont rossz színben tüntetett fel. Ezt kezdte el vizsgálni egy könyvvizsgáló cég, aki bár még nem fejezte be a munkát, máris érdekes információkra bukkant.

Az akkori hír szerint a Barcelona elnöke 2017 óta fizet az i3 Ventures PR-cégnek, hogy hozzanak létre és kezeljenek közel száz Twitter-, és Facebook-fiókot, amelyek elsődleges feladata, hogy megőrizzék az elnök úr jó hírnevét és lejárassák kritikusait, ellenfeleit.

Ezeket a híreszteléseket akkor a klub hivatalosan is tagadta, ám a katalán Sport értesülései szerint felfogadták a PricewaterhouseCoopers nevű könyvvizsgáló céget, hogy ellenőrizzék az eset igazságtartalmát, és a lap szerint rá is bukkantak néhány dologra.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a klub valóban kapcsolatban állt ezzel a céggel, ám a kiszámlázott összeg túlságosan magas volt, ahhoz képest, hogy mennyibe kerülnek az ilyen szolgáltatások a hasonló vállalatoknál: a Barcelona összesen 980 ezer eurót fizetett ki nekik, ám ezekért általában 120-150 ezer eurót kérnek el.

Mindemellett az uruguayi i3 Ventures nem éppen a legjobb hírrel rendelkező cég. Már az is gyanús, hogy nem spanyol vállalatot bíztak meg a munkákkal, hiszen hazai viszonylatban sokkal jobb és sokkal olcsóbb céget is találhattak volna. A könyvvizsgáló ráadásul felfedezett egy 198 ezer euróról szóló számlát is, amelyet öt darabban találtak meg. Ez azért érdekes, mert így a 200 ezres küszöb alatti árral elkerülték azt, hogy a bizonylat az ellenőrző szervek elé kerüljön. A szerződéseket is könnyedén be tudták azonosítani, és az mind az uruguayi vállalattól érkeztek, tartalmilag megegyeztek.

Nem ez az egyetlen botrány mostanában a Barcelona körül: a napokban hat vezetőségi tag mondott fel, indoknak pedig Bartomeu politikájára hivatkoztak. Emellett nem szabad elmenni szó nélkül a sportigazgató, Eric Abidal és Lionel Messi összetűzése mellett sem, de állítólag Ernesto Valverde menesztése körül is voltak problémák.