Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bántóan kevés magyar játékos kell külföldön

Ezerhatszáz játékossal Brazília a legnagyobb labdarúgó-exportőr a világon a Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) legújabb tanulmánya szerint. A listán Magyarország az 51. helyen áll 68 külföldön játszó futballistával.

A listán összesen 186 ország szerepel, Magyarország 68 külföldön játszó labdarúgóval világszinten az exportőrök első harmadában van, azonban a többi európai országhoz képest jelentős a lemaradásunk. Nincs olyan szomszédos ország, amelyik ne adna több külföldön játszó labdarúgót, mint Magyarország. Szerbia 521, Horvátország 446, Ukrajna 250, Szlovákia 192, Ausztria 165, Románia 112, Szlovénia 110 légióst tud felmutatni. A magyar válogatott Eb-pótselejtezős ellenfelének, Bulgáriának 58 külföldön játszó labdarúgója volt a tavalyi évben.

A Magyar Labdarúgó-szövetség keddi közgyűlésén a szövetség újraválasztott elnöke, Csányi Sándor is beszélt arról, hogy az infrastruktúra területén hatalmasat lépett előre a magyar labdarúgás az elmúlt tíz évben, de elismerte, hogy a szakmai munkában még van lemaradás. A szakemberképzésben jelentős váltásra készülnek, és szeretné, ha a jövőben magyar játékosok lennének a magyar pályákon. Az MLSZ elnöke szerint olyan sportigazgatók kellenének, akik ismerik a nemzetközi trendeket, a méréseket, és megfelelő kiválasztást végeznek.