Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Kupa: taktikus játékkal húzta be a döntőt a Honvéd!

Szerda este először rendeztek Magyar-Kupa-döntőt az új Puskás Arénában. Az eseményen még nézők is helyet kaphattak a lelátókon a Honvéd és a Mezőkövesd összecsapásán.

Ebben a szezonban elég sokszor borult a papírforma, talán ennek is volt köszönhető, hogy épp a Honvéd és a Mezőkövesd jutott be a fináléba. Két jó csapatról beszélünk: habár itthon a Videoton és a Ferencváros a két kiemelt klub, a Kövesd és a kispesti alakulat is bizonyított már az elmúlt években. Utóbbi bajnoki címmel és kupadöntőkkel is büszkélkedhetett, míg előbbi Kuttor Attila irányítása alatt folyamatosan fejlődött és jelenleg a harmadik helyen állnak a táblázaton. Mindkét fél joggal reménykedhetett a győzelemben ezen az estén.

Talán némi meglepetésre a Mezőkövesd volt a kezdeményező a mérkőzés első felében. A sárga-kékek néhány perc alatt szinte kisajátították a labdát és kapuja elé szegezték a fővárosiakat. Néhány perc után meg is volt az első lehetőségük: Cseri ívelt a hosszúra az érkező Bercz lábára, aki tiszta lövőhelyzetben a kapu mellé tüzelt. Ezt leszámítva azonban az első 25 percben nem sok minden történt – fegyelmezetten védekeztek a csapatok és nem vállaltak túlzott kockázatot.

Az ivószünet azonban beindított valamit a Honvédnál, így a piros-feketék egyszercsak elkezdtek helyzeteket kialakítani. Sőt, még a vezetést is megszerezték. Egy szöglet után Kamber tette be középre a labdát a hosszú oldalról, középen pedig Lovric érkezett, a labda pedig a hálóban kötött ki. A lassítások alapján gyanús, hogy Nesterov lábáról pattant be a labda, de végül nem öngólnak adták. Előnybe került tehát Pisont István csapata. Jött azonban a gyors válasz: alig 4 perccel később Pekár végezhetett el szabadrúgást és elképesztően nagy gólt szerzett. Remekül találta el a labdát, ami szitált a levegőben és be is csapta Tomas Tujvelt – a szlovák kapus ettől függetlenül nagyot hibázott, ez még így is egy védhető próbálkozás volt.

Pár helyzet még akadt, ám a szünetig már nem változott az eredmény – döntetlen állásról folytathatták a csapatok. A második játékrész szintén a Kövesdről szólt, legalábbis eleinte. Rögtön egy helyzettel jelentkeztek, aktívak voltak és kezdték egyre hatékonyabban feltörni a kispesti védelmet. A Honvéd megingása azonban csak pillanatnyi volt és miután rendezték a sorokat, hamarosan ismét beköszöntek a semmiből. Megint egy pontrúgás és megint egy Honvéd gól: ezúttal Kamber volt jókor jó helyen és a jól helyezett fejesével immár második alkalommal került előnybe Pisont István csapata. És ezúttal nem érkezett gyors válasz. A Mezőkövesd hosszas offenzívára kellett, hogy berendezkedjen.

A Honvéd konzervatív volt és fegyelmezetten védekezett – még a kontráknál sem ment előre 2-3 embernél több. Így pedig a Kövesdnek nem volt egyszerű támadni, hiszen rendszerint megvolt létszámban hátul az ellenfelük. Márpedig ez az állóháború volt a jellemző a mérkőzés utolsó fél órájában. A Mezőkövesd már nem tudott újabb komoly helyzetet kialakítani története első kupadöntőjén, ám a Honvéd benne volt a levegőben az újabb gól: a csereként beállt George kétszer is ziccerbe került, ám ezekből nem lett találat. A 2-1 azonban kitartott a végéig – a Honvéd nyerte a Magyar Kupa 2020-as kiírását.!

Honvéd FC – Mezőkövesd 2-1
G.: Lovric (33.), Pekár (37.), Kamber (56.)

Honvéd FC: Tujvel, Uzoma, Kamber, Batik, Lovric, Ikenne-King (Aliji) – Gazdag (Nagy Gergő), Hidi – Lanzafame (George), Ugrai (Kesztyűs), Szendrei. Edző: Pisont.

Mezőkövesd: Szappanos – Silye (Vadnai), Pillár, Nesterov, Eperjesi (Farkas D.) – Cseri, Berecz, Karnitskiy, Besirovic – Zivzivadze, Pekár (Jurina). Edző: Kuttor.