Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetközi lapszemle: Szoboszlai, Nego és a dráma

Nekünk nyilván kiemelten fontos hír, hogy Magyarország 2016 után ismét ott lesz az Eb-n, miután Marco Rossi legénysége 2-1-re legyőzte Izlandot. De vajon ez milyen visszhangot keltett tőlünk nyugatabbra?

Kezdjük Angliával, illetve a brit sajtóval. Az Egyesült Királyságban szinte senkit sem érdekel a magyarok kijutása, a hírek szinte csak a skótok sikeréről szólnak, illetve még az észak-írek kiesése is kapott valamennyi helyet. A BBC-n azért kis görgetés után lehet találni egy szűkszavú, lényegretörő szösszenetet a magyar-izlandi párharcról. Semmi több.

Spanyolországban ezzel szemben egyértelműen vezető témát szolgáltat a találkozó – illetve az utolsó gólt szállító Szoboszlai Dominik. A Red Bull Salzburg középpályása ugyanis már korábban is szereplője volt a spanyol futballpletykáknak, most pedig lényegében az AS.com egy spanyol Szoboszlai rajongói oldallá alakult. Úgy hivatkoznak a magyar futballistára, mint a meccs hősére, akit ráadásul a Real Madrid is szerződtetne: információik szerint sok fiatal játékost figyelnek és Szoboszlainál csak kevesen kapnak jobb értékeléseket náluk. Ehhez pedig hozzájönnek még az olyan mozzanatok, mint az Atleticónak lőtt bomba a BL-ben, vagy ez az Izlandnak lőtt találat. Az AS egyébként egy meglepően hosszú írást szentelt neki, a végén megemlítve természetesen Puskás Ferencet és Szalai Ádámot is. A Marca rögtön a cikk elején Kubalával, Kocsissal és Puskással indít, meg az ’54-es világbajnoki döntővel. Ők még idéznek is Szoboszlai nyilatkozatából, majd jelzik: 25 millió euróért nevetségesen jó vételnek tűnik és Haaland nyomdokain haladva válhat majd igazi sztárrá. Eközben pedig a Mundod Deportivo szóra sem méltatja a magyar csapatot – mivel a Barcelona nem akarja szerződtetni Szoboszlait, foglalkozzon ezzel inkább a madridi sajtó. 🙂

De nem csak ő volt a hős – Franciaországban például Loic Nego teljesítménye került reflektorfénybe. A Fehérvár játékosa nem sokszor keveredett a L’Equipe főoldalára eddig, de ezúttal a francia lap rajta keresztül dolgozta fel a tegnapi eseményeket. A Nantes-i kötődésű játékos így majd a francia válogatott ellen is bizonyíthat az Eb-n. A L’Equipe egyébként Gulácsival és a potyagóllal is relatíve részletesen foglalkozott.

Spanyolország mellett Németország volt a másik olyan hely, ahol tényleg főhírré vált a magyar kijutás. Számukra ez főleg azért volt fontos, mert így a német válogatott a magyarok ellen játszhat majd egy csoportban. A Welt részletes összefoglalót közölt és Gulácsitól még külön nyilatkozatot is mellékeltek. A Kicker röviden számolt csak be a meccsről, de ők Gulácsi mellett Willi Orbánt is említették, valamint a Salzburgban légióskodó Szoboszlait is. A Sport Bild őrületről ír, szintén röviden – a német sajtóban mindenhol kiemelték az izgalmas hajrát, illetve hogy velünk találkoznak majd a csoportkörben.

Olaszországban a La Gazzetta Dello Sport nem meglepő módon úgy vezette fel az eseményeket, hogy Marco Rossi fiai kijutottak az Eb-re. Ők még az olasz tréner kényszerű távolmaradására is kitértek a rövid összegzésükben. Emellett az is ki lett még hangsúlyozva, hogy Szoboszlai Dominik villant a végén és ez bizonyára nagyon tetszik a Milan vezetőinek is. A Tuttomercatoweb.com Szoboszlai varázslatot emleget, valamint hogy Marco Rossi személyében újabb olasz jutott ki az Eb-re. A magyar csapat szövetségi kapitánya tőlük is külön részt kapott a cikkben.