Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hogyan lett Zinedine Zidane a Real Madrid megváltójából a csapat jövőjének tönkretevője – véleménycikk

Nem hiszem, hogy lehet azzal vitatkozni, hogy a Real Madrid jelenleg igen rossz formában van, azzal viszont igen, hogy ki lehet ezért a felelős. A válasz a kérdésre viszont nagyon bonyolult és több összetevős, így jócskán körül kell járnunk a témát, de bárhonnan is indulunk és bárhová is érkezünk, a végén mindig Zinedine Zidane felelősségénél lyukadhatunk ki. Véleménycikk következik. 

A mennyből a pokolba: a Zinedine Zidane portré

Zinedine Zidane 2016-os érkezésére megváltóként tekintettek a szurkolók és Florentino Perez egyaránt, miután Rafa Benítez korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A francia pedig jött, látott és győzött. Már rögtön az első (fél) szezonjában Bajnokok Ligáját ünnepelhetett a csapattal, amit még zsinórban kétszer is megnyert, de emellett bajnokságot is tudott nyerni, ami szintén nagy vágya volt már a csapatnak. A Real Madrid és Zinedine Zidane kapcsolata tündérmesébe illő volt, szinte minden klappolt és szinte minden összejött. Nyilván ez a sikeres időszak nem csak a habfehérek korábbi labdarúgójának volt köszönhető, hanem annak is, hogy elképesztő csapat állt a rendelkezésére: a világ egyik legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo, vagy a Luka Modric-Toni Kroos középpályás-páros, nem is beszélve a Sergio Ramos vezette védelemről. Minden egészen jól ment egészen 2018 nyaráig, amikor Ronaldo úgy döntött, hogy elhagyja a Real Madridot, és vele együtt Zidane is távozott.

A Real Madrid pedig megérezte ezt, különösen a portugál hiányát. Nagyon is, még ha sokan most sem akarják ezt beismerni. A játékosok először nem akarták elfogadni a botrányok között érkezett Julen Lopeteguit és az eredmények sem jöttek, így nagyon hamar, mindössze négy hónap után meg is szabadult tőle Florentino Perez. Helyettese a szintén korábbi Real-játékos, Santiago Solari lett, aki néhány nagyon jó meccs után elvesztette a fonalat, és egyre rosszabb helyzetbe került a csapat is: nagyjából két hét alatt kiszálltak a bajnoki címért folyó küzdelemből, a Bajnokok Ligájából és a Király-kupából is. Itt ugrott be a képbe, ismét megváltó szerepben a kevesebb mint egy éve távozó Zidane. Ha nem jönnek az eredmények, akkor hozzuk vissza a sikereket szállító embert. Egyszerűnek hangzik, nem? A problémák viszont itt kezdődtek.

Úgy tűnt, hogy a játékosok megnyugodtak. Perez megnyugodott, és a szurkolók is. Végre ismét jó kezekben vannak, ami így is volt egy ideig. A fennmaradó pár hónapban Zidane már nem tudott csodát tenni, de a következő szezonban valamennyire már összeszedte a csapatot. A kérdés, hogy hogyan? Zidane visszatért a régi jól bevált recepthez: vedd a sikeres korszak játékosaidat, akik majd megnyerik neked a mérkőzést. És be is jött. Bár a Bajnokok Ligájából ismét kiestek, a bajnokságot megnyerték a szintén gyengélkedő Barcelonával szemben a koronavírus-járvány miatt felbolygatott szezonban. Akik azonban az eredmények mögé néztek láthatták, hogy azért itt lesznek problémák, különösen azért, ahogy Zidane a keretet kezelte. Az új idény azonban rémálomszerűen indult és úgy is folytatódott: bár a bajnokságban jelenleg a 2. helyen állnak, 27 meccsből csak 15-öt tudtak megnyerni, ráadásul elestek a Szuperkupa trófeától és azonnal az első meccsükön kiestek a Király-kupából is egy harmadosztályú csapat ellen. Jelenleg elképesztően sok kritikát kap Zidane, joggal, aminek több oka is van. A jelenleg is futó kiírásban a francia nem tért el a receptjétől, és továbbra is szinte csak azokat a játékosokat játszatta, akik megnyerték neki a három BL-címet, és mindössze nagyon kevés új játékost épített be a csapatba. Volt akit egyáltalán nem is próbált, volt akit nem is akart. Ez már az előző, bajnoki címet nyert idényben is szembetűnő volt. Igen, azokról a fiatalokról van szó, akiket a vezetőség és/vagy maga Zidane kért, de alig kaptak lehetőséget.

Perez és a fiatalítási projekt vs. Zidane

Florentino Perez 2018-tól kezdve talán kissé túlzó fiatalításba kezdett, és megvásárolt nagyon sok ifjú, bár nagyon ígéretes játékost nem kevés pénzért. Úgy tűnt, hogy a Real Madrid jövője biztosítva van. Lopetegui és még Solari is úgy alakította a csapatot, hogy a fiatalok is lehetőséghez jussanak, ez viszont Zinedine Zidane Real Madridjában nem volt így és most sincs így. Ahogy már korábban említve volt, a francia tréner ragaszkodott és ragaszkodik mind a mai napig azokhoz a játékosokhoz, akikkel a Real Madrid a “prime” korát élte. Azóta viszont eltelt jó pár év, és természetesen jó, ha van kire támaszkodni, de el kellett volna kezdeni beépíteni azt a rengeteg fiatalt, akik ott álltak egymás sarkát taposva a lehetőségre várva, ami szinte sose jött el. Ami talán még ennél is rosszabb, hogy csak a számára kedves játékosokat játszatja, vagy a “haverokat”, így esélyt sem ad másoknak.

Mostanra pedig már azt is kijelenthetjük, hogy az, ahogy Zidane kezeli a fiatalokat, kész katasztrófa. Itt szokott feljönni az az érv, hogy “úgy nehéz, ha nem jó játékosok vannak a keze alatt”. Vizsgáljuk meg jobban ezt a kijelentést. Először is, ezeket a játékosokat elméletben maga Zidane kérte, így tisztában volt azzal, hogy mire képesek, lehetőséget viszont nem adott nekik. Tegyük fel, hogy mégsem a francia kérésére érkeztek, hanem Florentino Perez szerette volna őket, itt viszont az a probléma merül fel, hogy a vezetőség és az edző között nincs összhang és egyetértés, ami nem hat ki jól a csapatra sem. Mindemellett pedig azért a megvásárolt játékosok nagy része azért megmutatta már korábban, hogy képes a remek teljesítményre, esetleg a gólszerzésre. Hazard példája egy kicsit kilóg a sorból, mivel egy kész játékosról beszélünk, de érdekes módon a Real Madridba érkezése óta még meg sem közelíti a korábbi teljesítményét. Szóval most vagy a Real Madrid került bele a Space Jam című film világába, és az NBA játékosokéhoz hasonlóan a futballisták is elvesztik a képességeiket ahogy magukra öltik a habfehér mezt, vagy csak egyszerűen nem működik jól a csapat.

És akkor nézzük a neveket: Zidane irányítása alatt végleg távozott Theo Hernandez, Marcos Llorente, Alvaro Morata, Achraf Hakimi, Sergio Reguilon (visszavásárlási opcióval), míg Jesus Vallejo, Brahim Diaz, Dani Ceballos, Takefusa Kubo, Borja Mayoral, Reinier Jesus és most már Luka Jovic és Martin Ödegaard is kölcsönben próbál tapasztalatokat szerezni. A végleg eladott játékosok között most épp azt látjuk, hogy remek teljesítményt nyújtanak új csapataikban, de a kölcsönben játszó fiatalok között is van, akinek egészen jól megy, gondoljunk csak Jovicra, aki a Frankfurtban 3 meccsen már 3 gólnál tart, míg a Real Madridnál azon a nagyon kevés meccsen, amin lehetőséget kapott, csak szenvedett. Talán pont bizalomra lenne szüksége ezeknek a játékosoknak ahhoz, hogy jól teljesítményt nyújtsanak?

Zidane és a taktika

A fiatal játékosok rossz menedzselése azonban nem az egyetlen kritika, amivel jelenleg illetik a franciát. A szurkolók az eredménytelenség mellett talán jobban panaszkodnak arra, hogy élvezhetetlen a játék, a taktika pedig csak a beadásokra épül. Nincsenek szépen kijátszott támadások, többpasszos játék a kapu előtt, szinte mindig csak a beadásokra játszanak inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ez pedig egy idő után nagyon unalmassá válhat, de ami még fontosabb, kiszámíthatóvá is. Ezért is lehetett az, hogy a spanyol bajnokság kis csapatai is képesek kivédekezni a Real Madrid támadásait, anélkül, hogy “betolnák a buszt”, és ezért is szenved szinte minden mérkőzésen a királyi gárda. Mindemellett ott van az, hogy Zidane alig nyúl bele a meccsekbe, akkor sem, amikor tényleg szükség lenne rá: eddig alig használta ki egy mérkőzésen az öt cserelehetőségét, és szinte mindig csak a mérkőzés utolsó negyedében változtat.

Egy-két jó meccs még nem jelenti azt, hogy minden rendben van

A Real Madrid a borzalmas mérkőzései után szombaton meg tudta verni az Alavest a spanyol bajnokságban, ráadásul nagy arányú győzelmet aratott. Korábban is volt ilyen a szezonban: amikor rosszul ment a csapatnak, legyőzték a Barcelonát vagy az Atlético Madridot, vagy egy rossz sorozat után jött 2-3 jó mérkőzés. A szurkolók és a csapat ezek után pedig hajlamos a szőnyeg alá seperni a problémát, hiszen “láthatjátok, nincs itt gond”. Pedig van. Zidane erre ráadásul a mérkőzések utáni nyilatkozataival is rá tud tenni egy lapáttal, és már előre lehet tudni, hogy mit fog mondani: “mi mindent megtettünk a győzelemért”, “jól játszottunk, de nem ment be semmi”, és ha megérkezik a győzelem jön az, hogy “látjátok, nem megmondtam?” Ezzel viszont nem fog előrehaladni a csapat, pedig ez lenne a legfontosabb jelenleg. Zidane nem a jövőre koncentrál, hanem csak arra, hogy a következő meccset megnyerjék, és ez lesz hosszú távon a Real Madrid legnagyobb problémája.

Végszó

Sokan jönnek azzal, hogy Zidane megérdemli a bizalmat, mert mégis csak vele nyertek 3 BL-címet zsinórban, de a múltban történtek legitimálják a jelenkori cselekedeteit? Az én válaszom az, hogy nem. A Real Madrid valóban rengeteget köszönhet korábbi játékosának, de fel kell ismerni azt a pontot, amikor már csak a csapat kárára van, és én úgy gondolom elérkeztünk ehhez. Zidane viszont foggal-körömmel kapaszkodik a múltba, ami látszik a kezdője összeállításán, a késői cseréken, a fiatalok mellőzésén és a konok, megváltoztathatlan elképzelésein. A Real Madrid vezetőségének, és különösen Florentino Pereznek pedig el kell gondolkodnia: vagy kidobja a korábban aranytojást tojó tyúkot, aki mostanság egyre több és több záptojással ajándékozza meg, vagy el kezd gondolni a jövőre, ahogy azt tette már korábban is a fiatalítási projektjével?