Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: lecserélhetik az egyik helyszínt

Budapest az elsők közt jelezte rendezési szándéka fenntartását a tavaly nyárról 2021-re halasztott Európa-bajnokságot illetően, és a minap Róma esetében is megerősítették a módosított feltételek betartását, három rendező még a levegőben lóg, az egyiket pedig könnyen lehet, hogy le is cserélik…

Egybehangzó spanyol sajtóértesülések szerint a spanyol szövetség azt tervezi, hogy Bilbao helyett Sevilla lesz a házigazdája az Európa-bajnokság spanyolországi mérkőzéseinek, miután a Baszkföld északi részén a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések lehetetlenné teszik, hogy Bilbaóban nézők előtt tudjanak mérkőzéseket rendezni, Andalúziában pedig ennek nincs elvi akadálya, ahol a La Cartuja Stadion adhatna otthont az Eb-meccseknek.

A 12 ország közül kilenc rendező már megerősítette, hogy a járványhelyzet, valamint a helyi átoltottság előrelátható júniusi-júliusi alakulása alapján stadionja várhatóan mekkora kapacitással fogadhat szurkolókat. A magyar főváros mellett Szentpétervár, Baku, Amszterdam, Koppenhága, London, Bukarest, Glasgow és Róma is garantálni tudja, hogy legalább a stadion kapacitásának negyedét megtöltse emberekkel, ugyanakkor egyedüliként Magyarország jelezte, hogy száz százalékra is képes lehet optimális esetben.

Az UEFA a másik három tervezett helyszín, München, Bilbao és Dublin számára április 19-ig adott haladékot, az esetleges egészségügyi kérdések tisztázására, úgy tűnik, hogy közülük Bilbao lecserélésre kerülhet Sevilla által.

Az eredeti tervek szerint Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár egy-egy stadionjában rendeznék meg az Európa-bajnokság mérkőzéseit. A 2019 novemberében átadott Puskás Arénában jelen állás szerint három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt bonyolítanának le.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása

A csoport (Baku és Róma): Olaszország, Svájc, Törökország, Wales
B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
C csoport (Amszterdam és Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia
D csoport (London és Glasgow): Anglia, Horvátország, Csehország, Skócia
E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
F csoport (Budapest és München): Portugália, Németország, Franciaország, Magyarország

Minden egyes csoport az első két helyezett automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, és a csoport harmadik helyezettek közül a négy legjobb.