Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Íme az UEFA álláspontja a budapesti Eb-rendezés feltételeiről!

Az MLSZ szóvivőjének bejelentése után a pénteki napon az UEFA is hivatalos közleményben erősítette meg, hogy a budapesti Puskás Arénában a lehetőségekhez mérten telt házas mérkőzéseket szeretnének rendezni az Európa-bajnokságon…

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos közleményben jelentette be, hogy a tavaly nyárról 2021-re halasztott Európa-bajnokság mérkőzéseit nézők előtt rendezik meg. Budapest célja, hogy a három csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a Puskás Aréna nézőtéri ülőhelyeinek száz százalékát elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek.

A 12 ország közül nyolc rendező már megerősítette, hogy a járványhelyzet, valamint a helyi átoltottság előrelátható júniusi-júliusi alakulása alapján stadionja várhatóan mekkora kapacitással fogadhat szurkolókat. A magyar főváros mellett Szentpétervár, Baku, Amszterdam, Koppenhága, London, Bukarest és Glasgow is garantálni tudja, hogy legalább a stadion kapacitásának negyedét megtöltse emberekkel, ugyanakkor egyedüliként Magyarország jelezte, hogy száz százalékra is képes lehet optimális esetben. Az UEFA a másik négy tervezett helyszín, München, Róma, Bilbao és Dublin számára április 19-ig adott haladékot, az esetleges egészségügyi kérdések tisztázására.

A Budapestre elutazó külföldi állampolgárok az országba történő belépést megelőző öt napban két negatív COVID-teszttel, vagy hat hónapnál nem régebbi megbetegedést igazoló dokumentummal léphetnek be az országba. A magyar állampolgárok közül pedig csak  beoltott szurkolók foglalhatnak majd helyet.

A mérkőzéseken való részvétel továbbra is önkéntes: azok a szurkolók, akik szeretnék visszaváltani korábban megvásárolt jegyeiket, április 22-én 18 óráig megtehetik az európai szövetség hivatalos jegyértékesítési felületén, ez esetben az UEFA a teljes vételárat visszatéríti számukra.

Az eredeti tervek szerint Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár egy-egy stadionjában rendeznék meg az Európa-bajnokság mérkőzéseit. A 2019 novemberében átadott Puskás Arénában jelen állás szerint három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt bonyolítanának le.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása

A csoport (Baku és Róma): Olaszország, Svájc, Törökország, Wales
B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
C csoport (Amszterdam és Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia
D csoport (London és Glasgow): Anglia, Horvátország, Csehország, Skócia
E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
F csoport (Budapest és München): Portugália, Németország, Franciaország, Magyarország

Minden egyes csoport az első két helyezett automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, és a csoport harmadik helyezettek közül a négy legjobb.