Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kiszálltak az angol csapatok, felfüggesztették a Szuperligát – HIVATALOS

A kedd esti órákban az UEFA újabb határozott fenyegetése miatt egyre másra szálltak ki a csapatok a mindössze vasárnap alapított Európai Szuperliga mozgalomból, így az új szerveződés is fontos lépésre szánta el magát a jövőjét illetően…

A kedd esti órákban egymás után a projekthez korábban önként és dalolva csatlakozó valamennyi angol csapat hivatalos oldalán megerősítette, hogy kilép az Európai Szuperliga (ESL) mezőnyéből, így tett a Manchester City, a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, a Tottenham, majd a többieket látva, a közvetlen alapítók közé tartozó Manchester United is.

A nemzetközi sajtóhírek szerint a többi csapatnál is rezgett ezután a léc, az olasz és a spanyol klubok háza tájáról is jöttek információk a kilépésről, így a Szuperliga végül közleményében a következőket jelentette be:

“A Szuperliga meggyőződése, hogy az európai futballban változásra van szükség. Az angol klubok külső nyomásra kénytelen voltak távozni, miközben meggyőződésünk, hogy javaslatunk teljes mértékben összhangban van az európai joggal és szabályozásokkal. A körülményekre való tekintettel átgondoljuk a megfelelő lépéseket a projekt átalakítása érdekében.”

Egyúttal mindenképpen jogi lépéseket helyeztek kilátásba a magukat két nap után meggondoló, ezáltal nem csak saját magukat, hanem az egész projektet hiteltelenné tévő angol csapatok ellen.

Mint ismeretes, a vasárnap esti órákban megerősítésre került az Európai Szuperliga megalapítása, melyhez 12 élcsapat csatlakozott: az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Inter, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham. A szervezet hivatalos oldalán megjelent tervek szerint további három csapattal együtt 15 klub lenne “alapítótag”, és még öt klub selejtezőből csatlakozna.

Az UEFA elnöke már hétfőn kijelentette, a 12 ominózus klub nélkül is végig fogják vinni a Bajnokok Ligája reformját, és nincs kétsége afelől, hogy a sorozat sikeres lesz, ha kell a Szuperligáról szóló megállapodást aláíró csapatok nélkül is. Egyúttal közölték, hogy minden égiszük alá tartozó versenysorozatból az új szerveződés érintettjei kizárásra kerülnek, így a Szuperliga-csapatok játékosai a válogatottakban sem játszhatnak. Valószínűleg ezek, illetve az érintett klubok szurkolóinak reakciói járultak hozzá az angol csapatok kilépéséhez. De vajon mire számítottak, amikor aláírták a megállapodást?!…