Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2020: Ilyen volt a nyitómeccs a számok nyelvén!

Az labdarúgás adatelemzésével foglalkozó OPTA adatait felhasználva az Európa-bajnokság nyitómeccsének általunk vélt legérdekesebb statisztikáit gyűjtöttük ki.

1 – Először született meg öngól után a torna első találata!

2 –  A 69 esztendős Senol Günes második nagy tornája az idei a török válogatott élén. Az első a 2002-es világbajnokság volt, ahol bronzéremig vezette a ‘félholdasokat’ – Az első meccs alapján nagyon sok munkája lesz, hogy a történelmi sikernek csak a közelébe eljuthassanak…

3 – A törökök egy meccsen már most annyi annyi gólt kaptak, mint a selejtezősorozat egészében, 10 meccsen!

3 – Olaszország 39 eddigi Európa-bajnoki meccsén most először szerzett 3 gólt!

3 –  Ciro Immobile három meccs zsinórban gólt szerez az olasz válogatottban. Ki gondolná, de a klasszis csatár most először szerez gólt Európa-bajnokságon!

3-0 – Az Európa-bajnokságok történetének legnagyobb arányú győzelme született a nyitómérkőzéseket figyelembe véve!

7 – Törökország eddig minden nagy tornán amelyre kijutott (Eb, világbajnokság) rendre elveszítette az első meccsét – Az egyetlen válogatott, amely legalább 3 nagy tornára kijutott, és sosem szerzett pontot elsőre!

8 – Olaszország Eb-n, vagy vb-n eddig nyolc alkalommal játszhatott a Stadio Olimpicoba. Gól még nem kapott, hatszor nyert és kétszer játszott döntetlent.

9 – Olaszország kapott gól nélkül a kilencedik meccsét játszotta. A válogatott történetében a leghosszabb sorozat 10 meccset foglalt magába, 1989 novembere és 1990 júniusa között – Elnézve Roberto Mancini csapatának tegnapi játékát nagy esély van az ide vonatkozó  rekord beállítására!

14 – Olaszország már az első félidőben 14-szer lőtt kapura, szemben a törökök 0 kísérletével. 2004 óta ez a legnagyobb különbségű ide vonatkozó statisztika: akkor Hollandia 16-al többet próbálkozott már egy félidő alatt, mint Lettország.

22 – Gianluigi Donnarumma a legfiatalabb hálóőr az olasz válogatott történelmében egy nagy tornán.

28 – Olaszország veretlenségi sorozata immáron 28 meccsre duzzad!

24 és 353 – A török válogatotté a legfiatalabb átlagéletkorú nemzeti csapat az Eb mezőnyében a maga 24 évével és 353 napjával, megelőzve ANgliát (25 év és 115 nap).

2000 – A török és az olasz válogatott legutóbb 2000-ben találkozott nagy tornán. Akkoriban is az Európa-bajnokság nyitómérkőzését játszották, amely 2-1-es olasz sikerrel zárult.