Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tokió 2020: a vártnál nehezebben nyertek a svédek

A csoportkör 2. fordulójával folytatódott a női labdarúgás a tokiói olimpián, immár a hivatalos megnyitó után. Az első fordulóban Zambia 10-3-ra kapott ki Hollandiától, ami rekordnak számít, hiszen korábban egyelten női csapat sem szerzett 10 gólt olimpiai focimeccsen a hollandokat megelőzően, illetve korábban egyetlen meccsem sem született 13 gól. Az Egyesült Államokat kisebb meglepetésre megverő svéd válogatott is pályára lépett.

(Photo by Francois Nel/Getty Images)

A Chile – Kanada találkozónak a kanadaiak voltak az esélyesei és ennek megfelelően is kezdtek. Már a 6. percben betaláltak, azonban ezt kezezés miatt érvénytelenítették. Majd a 20. percben büntetőt is hibáztak, Beckie révén, azonban a Manchester City támadója később kétszer is betalált. A chileiek erejéből csupán a szépítésre futotta, az 57. percben Araya büntetőjével.

Olimpiai játékok, női labdarúgás E-csoport, 2. forduló
Chile – Kanada 1-2
(0-1)
Gólszerzők: Araya (57.- büntetőből) ill. Beckie (39., 47.)

Az első fordulóban nem csak az afrikaiak szaladtak bele egy súlyos vereségbe, Kína 5-0-ra kapott ki a braziloktól.
Zambia megint rosszul kezdte a találkozót, hiszen már a 6. percben hátrányba kerültek, azonban gyorsan jött a válasz, a 15. percben Kundananji egyenlített, ezzel Banda után ő lett a második zambiai, aki betalált az olimpián. Azonban a kínai gólszerző, Wang gyorsan megszerezte a második, illetve a harmadik gólját is, azonban a félidő végén Banda büntetőből szerzett góljával visszakapaszkodott Zambia.

A második félidőt fantasztikusan kezdte az afrikai válogatott és az egyébként Kínában légióskodó Banda második góljával kiegyenlítettek. Zambia folytatásban is sokkal veszélyesebb volt, mint Kína és a 69. percben Banda újabb góljával, először a tornán előnyben voltak. Azonban nyerni nem tudtak az afrikaiak. A hajrában egy büntető góllal egyenlített Kína, akik megfordítani nem tudták a találkozót, amit Qingtong 86. percben történt kiállítás miatt emberhátrányban fejeztek be.
A kínai csapat mind a négy gólját Wang szerezte, míg a zambiai válogatott tornán szerzett hét góljából, hatot Barbra Banda szerzett. Banda mindkét meccsén mesterhármast szerzett, ezzel ő lett az olimpiák történetében az első női labdarúgó, aki egy tornán két mesterhármast szerzett.
Összességében az elszalasztott győzelem ellenére a zambiaiak lehetnek elégedettek ezzel az eredménnyel, míg a kínaiaknak ez egy hatalmas csalódás.

Olimpiai játékok, női labdarúgás F-csoport, 2. forduló
Kína – Zambia 4-4
(3-2)
Gólszerzők: 
Wang (6., 22., 23., 83.- büntetőből) ill. Kundananji (15.), Banda (42. – büntetőből, 47., 69.)

A svédek nagy esélyesként léphettek pályára az ausztrálok ellen, fölényben is játszottak, de helyzetük nem sok volt. A 20. percben Rolfo góljával megszerezték a vezetést, azonban az ausztrálok egyetlen első félidei kapura lövése egyenlítést ért.

Az ausztrálok nagyon jól sáfárkodtak a helyzeteikkel, hiszen a második kapura lövésükből is gól szereztek, ahogy az első félidőben ezúttal is Kerr volt a gólszerző. Ezzel már az ausztrál válogatott vezetett, de nem sokáig örülhettek pár perccel később Hurtig kiegyenlített, majd a 63. percben Rolfo is megszerezte a második gólját. Samantha Kerr közel járt a mesterhármashoz is, de a 69. percben büntetőt hibázott. A 81. percben az amerikaiak elleni meccs hőse, Blackstenius gólja eldöntötte a találkozót.

Olimpiai játékok, női labdarúgás G-csoport, 2. forduló
Svédország – Ausztrália 4-2
(1-1)
Gólszerzők: 
Rolfo (20., 63.), Hurtig (52.), Blackstenius (81.) ill. Kerr (36., 48.)

A csoportok állása