Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Rossi: “Bízom a csapatomban, és tudom, hogy esélyesként állunk ki”

A magyar válogatott szombat este Albánia ellen vív világbajnoki selejtezőt a Puskás Arénában zárt kapuk mögött…

(Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a pénteki sajtótájékoztatón több témával kapcsolatban is helyzetjelentést adott:

“Azért hívtuk meg Willi Orbánt az összetartásra, mert az, hogy négy napig nem játszott, és volt egy kis láza, nem hiszem, hogy jelentősen visszafogná a teljesítményét. Kiváló labdarúgó, aki háromnaponta játszik egy topbajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Remélem, hogy már Albánia ellen is pályára léphet kezdőként, mert önök is tudják: az első mérkőzés fontosabb nekünk, mint a második.

Ha most azt szeretnék megtudni, milyen felállásban játszunk holnap, nem fogom elárulni. Nyilván hívtam meg azért játékosokat, hogy Szalait lehessen pótolni valahogy, de egyikük sem bír azokkal a tulajdonságokkal, mint Ádám, még Nikolics sem klasszikus kilences. A taktikán kell változtatnunk, különösen a labdabirtoklás fázisában. Ez Albániában szakaszokban sikerült is, némi jót is csináltunk. De változtatni kell a taktikán, mert Magyarországon nincs olyan klasszikus középcsatár Ádámon kívül, aki rendelkezik nemcsak a fizikai, hanem egyéb adottságokkal is. Mármint olyan nincs, aki nemzetközi szinten is játszana. Ezt három éve mondom. Én akkor is kiálltam mellette, amikor kritikákat kapott. Ádám ráadásul igazi vezér, karizmája nagy hatással van a csapatra. A múltban kaptam hideget-meleget azért, hogy mindig ragaszkodom hozzá, és most tessék: nem számíthatunk rá, és rögtön azt kérdezik, kihez fordulhatnánk. Jó ideje pótolhatatlan játékos.”

Rossi ezután szóba hozta a már a kinti mérkőzés előtt is ismert tényt, hogy az albán keretben 12 topligás játékos szerepel, míg a magyarban csupán négy: “most ez azt jelenti, hogy biztosan veszítünk vagy meg leszünk szeppenve? Egyáltalán nem. Bízom a csapatomban, és tudom, hogy esélyesként állunk ki. De nem azért, mert a FIFA-ranglistán előrébb helyezkedünk el, hanem az elmúlt három év sikerei miatt. Egyenlő felek leszünk, félelem nem lesz bennünk, aztán meglátjuk, mi lesz az eredmény. Agresszívabban, dinamikusabban kell játszanunk, mint a kinti mérkőzésen. Jobban fel kell építenünk a védekezést, több egyéniségre lesz szükség a játékunkban, időnként fel kell vállalni a kockázatot, hogy ki tudjuk játszani a labdát, és támadást építhessünk. Háromszázhatvan fokban, mindenben javulnunk kell.”

A kapitány egyúttal azt is elárulta, hogy véleménye szerint Szoboszlai Dominik mindenképp jobb formában van, mint a legutóbbi kerethirdetés alkalmával, de ezt több csapattársáról is elmondhatná, emiatt is reménykedik.